Bir ara yüzde 52’yi geçen mevduat faizleri yeniden düşüşe geçti, 44’e kadar geldi

2023'ün son haftasında ortalamada yüzde 52,60 ile 21 yılın zirvesini gören TL mevduat faizleri daralan kredi talebi nedeniyle yeniden düşüşe geçerek bazı bankalarda yüzde 44'lere kadar geriledi.

Ekonomi 6 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Bankacılık kaynakları geçen sene sonunda TCMB verilerine göre yüzde 52'yi aşan üç aylık ortalama mevduat faizlerinin yılın başından itibaren bazı bankalarda yüzde 44'lere kadar gerilediğini söyledi.

Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artışı döngüsü ve kur korumalı mevduat (KKM) çıkış stratejisi sürecinde yükselen mevduat faizlerine ek olarak, yüksek faizden dolayı daralan kredi talebi bankaların marjlarını zorlarken, yılbaşından itibaren bazı kamu ve özel bankalar mevduat faizlerini düşürmeye başladı.

Reuters’ın haberine göre, bankacılık kaynakları geçen sene sonunda TCMB verilerine göre yüzde 52’yi aşan üç aylık ortalama mevduat faizlerinin yılın başından itibaren bazı bankalarda yüzde 44’lere kadar gerilediğini söyledi.

Kaynaklar bu gerilemede, fonlama maliyetlerinin bankaları ciddi düşündürdüğünü belirterek, “spread”leri yönetmek için oranların aşağı çekilmeye başlandığını kaydetti.

Mayıs ayındaki genel seçimlere kadar politika faizini enflasyonun çok altında tutan ve TL’nin keskin değer kaybetmesine neden olan TCMB, yeni yönetimi altında haziran ayında faiz artırımlarına başlarken aralıktaki son artırımla birlikte toplamda 3 bin 400 baz puan faiz artırdı.
Enflasyonla mücadele kapsamında politika faizindeki artışa paralel kredi faizleri ve mevduat faizleri yükseldi. Üst düzey bir bankacı, bankaların ‘spread’leri iyi yönetmek için ciddi anlamda maliyet tarafını kontrol etmeye çalıştığını söyledi.

Bankacılık sektörünün kârına katkı yapan önemli kalemlerden olan net faiz gelirleri ise geçen yıl ocak-kasım döneminde bir önceki sene aynı döneme göre yaklaşık yüzde 4 düşüşle 632,6 milyar lira seviyesine geriledi.

Bir devrin sonu: TL dönüşümlü KKM'de yeni hesap açılamayacakBir devrin sonu: TL dönüşümlü KKM’de yeni hesap açılamayacak

KKM’de düşüş hız kesmiyor

Bu arada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, KKM hacmi geçen hafta 25,5 milyar TL daha eriyerek 2 trilyon 651,8 milyar TL’den 2 trilyon 626,4 milyar TL’ye geriledi.Bankacılık sektöründe toplam mevduat ise bankalar arası dahil geçen hafta 169 milyar 86 milyon lira arttı. Yüzde 1,2 yükselen bankacılık sektörünün toplam mevduatı 14 trilyon 843 milyar 81 milyon lira oldu. Aynı haftada krediler 11 trilyon 479,5 milyar TL’den 11 trilyon 630,3 milyar TL’ye, mevduat 14 trilyon 674 milyar TL’den 14 trilyon 843,1 milyar TL’ye yükseldi.

Tüketici kredileri 1 trilyon 497,9 milyar TL’den 1 trilyon 513,8 milyar TL’ye, bireysel kredi kartları 1 trilyon 99,8 milyar TL’den 154,9 milyar TL’ye çıktı. Takipteki alacaklar ise 175,1 milyar TL’den 191,4 milyar TL’ye çıktı.

Ömür Tan: 2024 sonunda KKM'nin payı kayda değer olmayacakÖmür Tan: 2024 sonunda KKM’nin payı kayda değer olmayacak

TL mevduat faizi yüzde 51'e dayandı, KKM'deki çıkış yeniden hızlandıTL mevduat faizi yüzde 51’e dayandı, KKM’deki çıkış yeniden hızlandı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.