Z kuşağı yapay zeka kullanımında ‘tutucu’ çıktı

Ernst & Young'ın araştırmasına göre Z kuşağı iş yerinde yapay zeka kullanımına eski kuşaklara göre daha az açık. Z kuşağının yüzde 63'ü iş yerinde yapay zeka kullanırken bu oran Y kuşağında yüzde 74, Z kuşağında ise yüzde 70.

Ekonomi 28 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Z kuşağının yapay zekaya yaşlı çalışanlardan daha az güvenmesinin en önemli nedeni, gençlerin yapay zekanın gerçek bir değer katabileceğine daha az ikna olmaları.

Dünyanın önde gelen danışmanlık kuruluşlarından Ernst &Young’ın ABD’de yapay zeka konusunda yaptığı anket Z kuşağıyla ilgili ezber bozan sonuçlar verdi. Anket akıllı telefon ve tabletlerle büyüyen Z kuşağının üretkenliği artırmak için iş yerinde yapay zekayı benimsemekte yaşlı çalışanlara göre daha tutucu olduğunu ortaya çıkardı.

Ernst & Young (EY) farklı yaş gruplarından tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışan 1000 Amerikalı ile anket yaptı. Araştırmacılar yapay zeka kullanımına ilişkin endişelerin nesillere göre nasıl değiştiğini araştırdı.

Gençler yapay zeka kullanımında geride kaldı

Danışmanlık şirketi EY’nin araştırması yaşlı çalışanların genç meslektaşlarına göre yapay zeka kullanımına daha açık olduğunu ortaya çıkardı. İş yerinde bu teknolojiyi en çok kimin kullandığı sorulduğunda Y kuşağı katılımcıların (1981-1996 yılları arasında doğanlar) yüzde 74’ü ve X kuşağı katılımcıların (1965-1980 yılları arasında doğanlar) yüzde 70’i ChatGPT gibi araçları iş yerinde kullandığını söyledi. Ankette Z Kuşağı olarak tanımlanan 1997-2005 yılları arasında doğan çalışanların ise sadece yüzde 63’ü iş yerinde yapay zeka kullandığını söyledi.

Z kuşağı daha rahat

Anket sonuçlarına göre Z kuşağının yapay zekaya yaşlı çalışanlardan daha az güvenmesinin en önemli nedeni gençlerin yapay zekanın gerçek bir değer katabileceğine daha az ikna olmaları.

EY yöneticisi Marcie Merriman “Birçokları için sürpriz olsa da işyerindeki en genç ve en yaşlı nesiller için yapay zekaya güven sadece emniyet ve güvenlikle değil, teknolojinin işe yarayıp yaramadığıyla ilgili” dedi. Merriman’a göre bir başka açıklama da genç ve yaşlıların yeni teknolojileri kullanma konusunda sahip oldukları farklı rahatlık dereceleri olabilir. Buna göre X kuşağı hızlı değişime ayak uydurabilmek için kendini iş yerinde yapay zekanın nasıl kullanılacağını öğrenmeye daha fazla mecbur hissedebilir ve herhangi bir teknik zorluğun üstesinden gelebilir.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.