Asgari ücret daha cebe girmeden eridi, zam yağmuru sürüyor
Zam kervanına hayatımızın vazgeçilmez iki temel gıdası ekmek ve su da katıldı. 230 gramlık ekmeğin fiyatı gayriresmi olarak 8 liraya çıkarken, 19 litrelik damacana su ise 55 liraya yükseldi. Böylece 4 kişilik bir ailenin sadece aylık ekmek ve su masrafı 1,654 liraya çıktı.
Yağmur gibi yağan zam kervanına hayatımızın vazgeçilmez iki temel gıdası ekmek ve su da katıldı. 230 gramlık ekmeğin fiyatı gayrı resmi olarak 8 liraya çıkarken, 19 litrelik damacana su ise 55 liraya yükseldi. Böylece asgari koşullarda her gün 2 litre su ve 1 tane ekmek tüketen bir kişinin günlük masrafı 13,78 liraya, aylık masrafı da 413,4 liraya yükseldi. 4 kişilik bir ailenin sadece aylık ekmek ve su masrafı ise 1,654 liraya tırmandı.
Son günlerdeki fiyat artışlarından damacana su da etkilendi. Son olarak geçen ay yaşanan fiyat artışıyla 19 litrelik damacana suyun fiyatı 55 liraya ulaştı. Son artışla birlikte ilk defa damacana su almanın bedeli, depozitosuyla birlikte minimum 150 liraya ulaştı. Damacanadan doldurulan 1 bardak suyun maliyeti ise 55 ile 60 kuruş arasında değişiyor. Yurt dışından gelen ham maddeyle yapılan plastik damacanaların depozitosu da 120 lira oldu. Antalya Tüp ve Su Dağıtıcıları Derneği (ANTSUDER) yöneticisi Halil Mert, damacana su fiyatının geçen yıl 15 ile 30 lira arasında değiştiğini söyleyerek, “Bu sene artan maliyetlerle birlikte suyun fiyatı 35 ile 55 lira arasında değişiyor. Boş damacana için depozito fiyatları da benzer şekilde arttı. Onun da fiyatı geçen sene 70 ile 90 lira arasındaydı, şu an 120 liraya ulaştı. Bir kişi ilk defa damacana su alacaksa depozitoyla birlikte 150 lira gibi bir rakam ödemesi gerekiyor. Son gelen zamlardan sonra damacanadan doldurulan 1 bardak suyun fiyatı 60 kuruşa kadar ulaştı” dedi.
Boş damacanaların dönüştürüldüğünü belirten Mert, “Müşterilerimizden ricamız, maliyetler arttığı için damacanaların geri dönüşümüne daha fazla önem vermeleri. Biz damacanaları alıp dönüştürüyoruz. Kullanılamayacak durumdaysa kesip ekonomiye kazandırıyoruz. Vatandaşlarımız damacanaları kriter dışında kullanmasın. Damacanalar 70 doluma kadar kullanılıyor. Bu damacanalara meyve suyu gibi ürünler koyuluyor bu türler şeylerden uzak durulması gerekiyor” diye konuştu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Esnaf Odası’na bağlı fırıncıların, İstanbul’da satılan ekmek fiyatlarına yüzde 33-40 aralığında bir zam gelmesi için başlattığı çalışmalar henüz sonuçlanmadı. Ancak çeşitli ilçelerdeki birçok fırında 6 liradan satılan 240 gram ekmeğin fiyatı 230 grama düşürülerek 8 liraya çıkarıldı. Birçok yerde de simit ve poğaça 10, açma ise 12 liraya satılmaya başladı.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye genelinde ekmek fiyatlarının temmuz ayı başından itibaren 7 ile 7,5 lira arasında olacağını açıklamıştı. Buna göre şu anda 6 liraya satılan 210 gramlık ekmeğe yüzde 25 zam gelmiş olacak.
Bu arada İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “İstanbul’da ekmek fiyatları ile ilgili yeni bir düzenleme yapılmamıştır. Halen 200 gram ekmek 5 liradan satılmaktadır” denildi.