1 Mayıs tutuklamalarında 25 kişiye daha tahliye

1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek isteyip daha sonra ev baskınıyla gözaltına alınıp tutuklanan eylemcilerden 25'i daha tahliye edildi.

Gündem 18 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
1 Mayıs 2024 / Bozdoğan Kemeri.

İstanbul’da 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak ‘güvenlik gerekçesiyle’ yasak. 2013 yılından bu yana 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyenler gözaltına alınıyor. AYM’nin Taksim’in yasaklanmasının hukuka aykırı olduğu kararına rağmen bundan dönülmedi. Yani AYM kararına aykırı hareket edilmiş oldu.

Bu sene CHP de 1 Mayıs’ın adresini Taksim olarak gösterince DİSK ve KESK’in de aralarında olduğu tertip komitesi Taksim kararı aldı. CHP lideri Özel halkı 1 Mayıs için Saraçhane’ye çağırdı ve günler öncesinden önlemler alındı, İçişleri Bakanlığı ile İstanbul Valiliği yolları kapattı. Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçmek neredeyse imkansızdı. Yine de halk Saraçhane’ye gitti, beklendiği gibi barikatla karşılaştı. Saraçhane’ye gelen Özel ise kısa bir açıklama yapıp daha sonra Saraçhane’den ayrıldı.

Ancak sendika ve siyasi parti üyelerinden Taksim’e gitmek isteyenler gözaltına alındı. Saraçhane ve Taksim’e çıkan diğer noktalardan toplamda 217 kişi gözaltına alındı.

Daha sonra da 1 Mayıs’a katılanlar evlerinden operasyonla gözaltına alındı. Bu operasyonlar sonrasında 1 Mayıs’la ilgili olarak toplamda 77 kişi tutuklandı. 3 Temmuz’daki son davadaki tahliyelerle toplamda 48 tutuklu kalmıştı.

Dünkü davada ise 25 kişi daha tahliye edildi. Duruşma ise 24 Aralık tarihine ertelendi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.