1 Mayıs’ta Taksim için barikatları zorlayan 38 kişi tutuklandı

1 Mayıs'ta polis barikatını aşıp Taksim'e çıkmak isteyen 38 kişi tutuklandı. Tutuklananların büyük çoğunluğu 1 Mayıs günü, diğer bir kısmı ise ev baskınlarıyla gözaltına alınmıştı. Taksim yasağıyla ilgili AYM'nin ihlal kararı bulunuyor.

Gündem 5 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

İstanbul’da 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak ‘güvenlik gerekçesiyle’ yasak. 2013 yılından bu yana 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyenler gözaltına alınıyor. AYM’nin Taksim’in yasaklanmasının hukuka aykırı olduğunu belirtmesine rağmen bu karardan dönülmedi. Yani AYM kararına aykırı hareket edilmiş oldu.

Bu sene CHP de 1 Mayıs’ın adresini Taksim olarak gösterince DİSK ve KESK’in de aralarında olduğu tertip komitesi Taksim kararı aldı. CHP lideri Özel halkı 1 Mayıs için Saraçhane’ye çağırdı ve günler öncesinden önlemler alındı, İçişleri Bakanlığı ile İstanbul Valiliği yolları kapattı. Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçmek neredeyse imkansızdı. Yine de halk Saraçhane’ye gitti ve beklendiği gibi barikatlarla karşılaştı. Saraçhane’ye gelen Özel ise kısa bir açıklama yapıp daha sonra Saraçhane’den ayrıldı.

Ancak sendika ve siyasi parti üyelerinden Taksim’e gitmek isteyenler gözaltına alındı. Saraçhane ve Taksim’e çıkan diğer noktalardan toplamda 217 kişi gözaltına alındı.

Bunların 182’si serbest bırakılırken 36’sının gözaltı süresi uzatıldı. 3 Mayıs’ta ise 29 kişi daha evlerine yapılan şafak baskınıyla gözaltına alındı. İçişleri Bakanlı Ali Yerlikaya gözaltına alınanların polise sopalı ve taşlı saldırıda bulunduğunu söyledi. Gözaltına alınanların ters kelepçeli gözaltı görüntüleri de basına servis edildi.

Gözaltı sürecinin ardından savcılık 52 kişiyi tutuklama, 13 kişiyi de adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk etti.

Mahkeme 38 kişiyi tutukladı. Tutuklananların avukatlarıyla görüşmesine de izin verilmedi. 24 kişiye ise yurtdışına çıkış yasağı konup adli kontrol zorunluluğu getirildi.

1 Mayıs operasyonu: 29 adrese şafak baskını1 Mayıs operasyonu: 29 adrese şafak baskını

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.