13 ilde suç örgütlerine operasyonda 112 gözaltı

Bursa merkezli 13 ildeki 'Mahzen-46' operasyonunda üç ayrı organize suç örgütü çökertildi. Ayrıca İzmir merkezli üç ilde jandarma ekipleri bilişim sistemleri üzerinden 'nitelikli dolandırıcılık' suçuna karışan şebekeye operasyon yaptı.

Gündem 15 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Bursa merkezli 13 ilde düzenlenen ‘Mahzen-46’ operasyonunda Vedat Kıpçak, Fırat Erdal ve Ersin Bulut’un yönettiği ulusal çapta faaliyet gösteren üç ayrı organize suç örgütünün çökertildiğini, 112 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Bakan Yerlikaya’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinasyonunda Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu ‘Mahzen-46’ operasyonu yapıldı.

Bursa merkezli İstanbul, Konya, Van, Kocaeli, Nevşehir, Muğla, Samsun, Diyarbakır, Şanlıurfa, Balıkesir, Tekirdağ ve Muş’ta düzenlenen operasyonlarda ulusal çapta faaliyet gösteren üç ayrı organize suç örgütü çökertildi.

Operasyonlarda Vedat Kıpçak’ın yönettiği organize suç örgütü üyeliği şüphelisi 74 kişi yakalandı; 13 kilo metamfetamin, 87 litre sıvı metamfetamin, 450 bin uyuşturucu hap, bir miktar kokain, 5 ruhsatsız tabanca, yedi hassas terazi ele geçirildi.

Fırat Erdal’ın yönettiği suç örgütüne yapılan operasyonda da 22 şüpheli yakalandı; 9,5 kilo metamfetamin, 3 hassas terazi, 3 ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Ersin Bulut’un yönettiği suç örgütüyle ilgili ise 16 şüpheli yakalandı; 32 kilo metamfetamin, 1 hassas terazi ele geçirildi. Şüphelilerin ‘suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak’, ‘uyuşturucu madde ticareti’, ‘cebir, şiddet ve tehdit yoluyla suçluyu kayırma’, ‘suçtan elde edilen gelirlerin aklanması’ ve ‘göçmen kaçakçılığı’ suçlarını işledikleri tespit edildi.

Hacker operasyonunda 11 gözaltı

İzmir merkezli üç ilde jandarma ekipleri lüks villalar kiralayarak bilişim sistemleri üzerinden ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçuna karışan şebekeyi ele geçirdi.
Gözaltına alınan 11 kişi arasında daha önce dizi ve filmlerde oynayan bir oyuncuyla 17 yaşındaki ‘Zeus’ kod adlı hacker ve beş yıldır firari olan 47 suçtan yakalama kararı bulunan şebeke lideri C.A.’nın da olduğu öğrenildi. Operasyona komandolar da destek verdi.

Çeşitli yöntemler ile vatandaşlar dolandırarak günlük beş milyon TL’ye yakın kazanç elde ettiği öğrenilen şebekede eski dizi ve filmlerde oynayan bir kadın oyuncunun da olduğu ortaya çıktı. ‘Zeus’ kod adlı 17 yaşında hacker’ın da dolandırılacak vatandaşların kimlik ve telefon numarası gibi bilgilerini yasa dışı yollarla elde ettiği belirlendi. Hacker’ın bilgisayarında ‘Dolandırılacak’ ve ‘Dolandırıldı’ isimli dosyalar oluşturduğu ve bu dosyalarda çok sayıda vatandaşın bilgilerinin yer aldığı öğrenildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.