14 yaşındaki çocuğu evlendirmek istediler

Samsun'un Bafra ilçesinde 14 yaşındaki bir kız çocuğunu 17 yaşındaki erkek çocuğuyla evlendirmek istediler. Jandarma ekiplerinin durumu fark etmesi üzerine küçük yaşta evlilik soruşturmasında beş kişi gözaltına alındı.

Gündem 14 Ekim 2024
Temsili fotoğraf.

Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi’ne göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç 18 yaşına kadar her insan çocuk sayılıyor.

Bu madde istisna kabul etmiyor ve yasal evlilik yaşını da doğal olarak etkiliyor. Türkiye’deyse yasal evlilik yaşı 18. Ancak çocuklar çocuklar 17 yaşına bastıklarında ailelerinin veya yasal vasilerinin izniyle evlenebiliyor. 16 yaşındaki çocuklar ise istisnai durumlarda ve hayati önemde bir gerekçe olması şartıyla mahkemeden alınan özel izinle evlenebiliyor. Daha küçük yaştaki çocuklar içine yasal evlilik seçenek dahi olmasa da böyle vakalara da rastlanmıyor değil.

Ama Samsun’da da tam olarak ‘böyle’ bir vakaya rastlandı. ‘Damat’ dedikleri çocuk 17 yaşında, ‘gelin’ dedikleri çocuksa henüz 14 yaşında.

Samsun Bafra’da İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler Dededağı Mahallesi’nde düğünleri denetlemek üzere devriye gezerken gittikleri bir düğünde ‘damat’ ile ‘gelin’in reşit olmadığını tespit etti.

Savcılık talimatıyla jandarma ekipleri küçük yaşta evlilik soruşturmasında gelinin annesi G.G, babası İ.G, karşı tarafın annesi H.D. ve babası O.D. ile 17 yaşındaki çocuk S.E.D.’yi gözaltına aldı.

Şüpheliler jandarma karakoluna götürüldü, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

2001 – 2021 TÜİK toplam resmi evlilik, kız çocuğu yaş grubu ve oranları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2011 – 2021 verileri karşılaştırıldığında yalnızca 10 yılda toplam 302 bin 159 kız çocuğu evlendirilmiş.

Yeniden hatırlatmak gerek bu veriler resmiyete geçen ‘evlilik’lerin verileri ve yalnızca 16-17 yaş aralığındaki kız çocuklarını kapsıyor. Daha küçük yaşta evlendirilen toplam kaç çocuk olduğuysa büyük bir muamma.

Çocuk istismarı görüntülerine 10, uyuşturucu operasyonunda iki gözaltıÇocuk istismarı görüntülerine 10, uyuşturucu operasyonunda iki gözaltı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.