89 kişiye mezar olan sitenin müteahhidi kendini böyle savundu: Şantiye şefi zorunlu değildi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilkinde yıkılan Diyarbakır'daki Galeria Sitesi'nin tutuklanan müteahhidi Sedat Eser'in ifadesi ortaya çıktı. Eser kendini, 1999 yılında inşaatta şantiye şefi bulundurma zorunluluğunun olmadığını söyleyerek savundu.

Gündem 14 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde 1999 yılında kentin ilk alışveriş merkezi Galeria Sitesi inşa edildi. 4 katı alışveriş merkezi olarak planlanan ve diğer 8 katı da ev olarak kullanılan sitede 128 daire vardı. Ancak 4 bloklu bu site, Kahramanmaraş merkezli saat 04.17’de meydana gelen ilk depremde 89 kişiye mezar oldu. Depremden ağır hasarla çıkan 3 blok ise kontrollü şekilde yıkıldı ve enkaz kaldırma çalışmaları halen sürüyor.

Öte yandan Galeria Sitesi’nin müteahhidi Sedat Eser ise firariydi. Önceki gün Ankara’da yakalanan Sedat  Eser, çıkarıldığı mahkeme tarafından ‘olası kastla öldürmek’ suçlamasıyla tutuklandı. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden ifadesi alınan Eser’in mahkemede verdiği ifade ortaya çıktı.

Sitenin inşa edildiği dönemde şantiye şefi bulundurma zorunluluğu olmadığı söyleyen müteahhit, Diyarbakır’ın böyle bir yapıya ihtiyacı olduğunu söyledi. Sitenin yapılması için bit inşaat firmasıyla anlaştığını belirten Sedat Eser, şirkete de yüzde 50 hisseli olarak katıldığını ancak inşaatın yapıldığı zeminde su çıktığına, sıvılaşma olduğu ya da inşaatta bir sorun olduğuna dair bir bilginin kendisine iletilmediğini ifade etti.

“1999 yılından önce zemin etüdü raporunun alınması, ilgili yönetmeliğe göre zorunlu değildi. Küçük dükkanlar birleştirilmiş. Projede iş yerleri pasaj şeklindeydi. Buranın alışveriş merkezi olması istendiği için küçük dükkanlar birleştirilerek bazı dükkanlar 1000 metrekare olacak şekilde çizildi” diyen Sedat Eser, inşaatı devraldığında arsanın tamamında temel atıldığını kaydederek, şunları söyledi:

“Pompa yüksekliği yeterli gelmediği için kum firmalarından aldığımız kumu mikser makinaları ile karıştırıp o şekilde yaptık. O dönem şantiye şefi bulundurulma zorunluluğu yoktu. Dış cephe kısmını beğenmediğim için değişiklik yaptım. Değişikliğin ruhsata işlenip işlenmediğini, mimari vizesinin alınıp alınmadığını hatırlamıyorum.”

Kentteki soruşturmalarda, yapım kusurları ve kolon kesme iddialarına ilişkin bugüne kadar aralarında müteahhitlerin de bulunduğu 17 kişi ‘olası kastla öldürmek’ suçundan tutuklandı, 23’ü adli kontrolle 25 kişi serbest bırakıldı, 4 şüpheliyi yakalama çalışmaları devam ediyor.

89 kişiye mezar olan Galeria Sitesi'nin müteahhidi yakalandı89 kişiye mezar olan Galeria Sitesi’nin müteahhidi yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.