Sendikalar farklı, emekçilerin talepleri aynı

Hem belediyelerde çalışan işçiler, hem de kamu emekçileri enflasyon artışı karşısında aldıkları maaşların yetersizliği nedeniyle alanlara çıktı. Eylem yapan emekçiler Hak-İş, DİSK ve KESK üyeleriydi.

Gündem 17 Ağustos 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Enflasyondaki artış sabit ücretle çalışanlarının durumunu giderek zorlaştırıyor. Bunların başında da kamu kurumlarında çalışanlar geliyor. Özellikle İstanbul’daki belediyelerde çalışan işçiler aldıkları maaşın enflasyon karşısında ezildiğini belirterek, iyleştirme talebinde bulunuyor.  Bu nedenler dün Esenler Belediyesi temizlik işçileri eylem yaptı.

Taşeron Belediye İşçileri Birliği tarafından yapılan açıklamada “Esenler Belediyesi temizlik işçileri olarak eyleme kalkmış bulunmaktayız. Haklarımızı alamadığımızdan dolayı, kiraları ödeyemediğimizden dolayı. Hiçbir tane araba çıkmıyor. Maaşımıza zam yapılmıyor, maaşımız ödendiğinde ise yarısı vergiye gidiyor, bize hiç bir şey kalmıyor” denildi. Esenlerde eylem yapan işçilerin hepsi Hak-İş sendikasına bağlı üyeler olduğu öğrenildi.

Bir eylemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ağaç A.Ş’de yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Ağaç AŞ’de çalışan DİSK’e bağlı Birleşik Tarım-Orman Sendikası (BTO-SEN) üyeleri ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle süresiz eylem kararı aldı. Eylem için Saraçhane’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binası önünde toplanan Ağaç A.Ş’deki kadın işçiler tuvalet bulamamaktan yemek ücretlerinin yeterli olmamasından dert yanarak  “Yalnızca hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

KESK iş bıraktı

Öte yandan kamu emekçileri, 2024-2025 toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde hükümetin verdiği teklife tepkili. 2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9; 2023 yılı için de ilk altı ay için yüzde 6 ve ikinci altı ay için ise yüzde 5’lik zam teklifini yetersiz bulan kamu emekçileri dün iş bıraktı. İstanbul’da Unkapanı’nda bir araya gelen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) grev kararını burada yaptıkları açıklamayla ilan etti. Eyleme, Türk Tabipleri Birliği, DİSK de destek verdi ve “Bizi kurtaracak güç birleşik mücadeledir” mesajı verildi.

Memurların yüzde 82'sinin evlenecek parası yokMemurların yüzde 82’sinin evlenecek parası yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.