Mevsimlik işçi bir ailenin dramı: Çocuklar okulu bıraktı, Esmanur’u tarlada kamyonet ezdi

Mevsimlik işçi olarak çalışan ailesiyle Bursa’ya giden Esmanur Solmuş, ailesi çalışırken tarlada uyudu. Arsa sahibi kullandığı arabayla işçilerini almak için geldiği sırada tarlada uyuyan Esmanur’u görmedi, ezdi. Esmanur hayatını kaybetti, tarla sahibi gözaltına alındı, ardından serbest bırakıldı. 

Gündem 26 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde bulunan fasulye tarlaları, her yıl yüzlerce mevsimlik işçinin çalışma alanı. Aylarca süren emekle çıkarılan hasata emek veren işçiler yılın geri kalanında geçinebilecekleri parayı kazanmaya çalışıyor. 

Solmuş Ailesi de bu fasulye tarlarında günlük yevmiyeye çalışıyor. 

Altı kişilik ailenin en küçüğü dört yaşındaki Esmanur, 24 Temmuz günü, ebeveynleri ve kardeşleri tarlada çalışırken yorulup, çimenlerin arasında uykuya daldı. 

Aynı zamanda Solmuş Ailesi’nin işvereni de olan tarla sahibi 45 yaşındaki Akif A, her gün olduğu gibi işçileri almak için tarlaya kamyonetiyle gelirken uyumakta olan Esmanur’u görmedi ve araçla üstünden geçti. 

Dört yaşındaki Esmanur, hızlıca hastaneye kaldırıldı fakat tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 

Çocuklarını kaybeden Solmuş ailesi, cenazelerini defnetmek için Şanlıurfa’ya döndü.

Akif A., ifadesinde “Geri manevra yaparken bir şeyin üzerinden geçtiğimi fark ettim. Araçtan inip baktığımda otluk alan içinde yatan çocuğu gördüm, aracımla acil servise getirdim. Olay fark etmeden oldu. Böyle olsun istemezdim, çok üzgünüm” dedi. Serbest bırakıldı. 

Esmanur’un cenazesi, memleketi Şanlıurfa’ya gönderilirken, babası Salih Solmuş’a ulaşıp, yaşadıklarını konuştuk.  

Salih Solmuş, eşi ve dört çocuğuyla beraber, nerede iş varsa oraya gittiklerini söylerken Şanlıurfa’ya döndükleri zaman geçinmek için “Ne iş olursa onu yapıyorum” diyor. 

Günlük yevmiyelerinin 200-300 TL arasında değiştiğini söyleyen Solmuş, kazançları, geçimleri için anca yettiğini söylüyor. 

Esmanur dışındaki çocuklarının okul çağında olduğunu anlatan Solmuş, ekonomik durumları olmadığı için çocuklarının da okulu bıraktığını belirtiyor. 

Zaten Esmanur da, ailenin bırakacağı kimse olmadığı için onlarla beraber Bursa’ya gelmiş. 

Baba Solmuş, çalıştıkları süre içerisinde birçok kez benzer kazalara şahit olduğunu anlatırken “Bizim başımıza gelmemişti” diyor. 

Depremde akrabalarını kaybettiler, çadırda kalıyorlardı

6 Şubat depremlerinde Hatay’da yaşayan ablasını ve sekiz akrabasını kaybettiğini söyleyen baba Solmuş, kendi evlerinin de hasar aldığını belirtti. 

Aile, Şanlıurfa’ya dönüş yolunun hiç bu kadar zor olmadığını anlatırken, Bursa’ya geri dönme konusunda tereddüt içinde. Solmuş, “Bu acıyla geri dönebilir miyiz bilmiyorum…” diyor.

Acı tesadüf iki kuzeni trafik kazasında buluşturduAcı tesadüf iki kuzeni trafik kazasında buluşturdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.