583 sığınmacı ölümden döndü… Kaçakçılar da sığınmacı çıktı

Güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda göçmenleri Romanya'ya götürme hazırlığındaki 15 kişi yakalandı. 583 göçmenin bulunduğu tekneler batmak üzereyken kurtarıldı. Fatih’teki bir restoranın kaçakçılığın merkezinde olduğu ortaya çıktı. Üstelik kaçakçılar da kaçak göçmen çıktı.

Gündem 9 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Operasyonu İstanbul İl Jandarma Komutanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri ortaklaşa yürüttü. Kaçakçılık şebekesinin Türkiye’ye giriş yapan kaçak göçmenleri denizyolu ile Karadeniz üzerinden Romanya’ya götürme hazırlığında olduğu bilgisine ulaşıldı. Teknik ve fiziki takip tam 10 ay sürdü.

Fatih’te şüphelilere ait beş ev ve iki restoran takibe alındı.

Söz konusu paravan restoranların; kaçak göçmenlerin uğrak yeri olduğu, buluşma adresi olarak sık sık kullanıldığı, buraya yemek yemek için gelen göçmenleri ikna ederek müşteri kazanmaya çalıştıkları, kandırdıkları göçmenlerden Avrupa’ya geçiş için beş bin ile yedi bin Dolar/Euro istedikleri, kaçış planlarının ve para transferinin burada yapıldığı tespit edildi.

Kaçak göçmenler batmak üzere olan teknelerden kurtarıldı

Operasyon için düğmeye basan ekipler; belirlenen beş ayrı adres ile iki işyeri ve 10 araca eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlarda; aralarında örgüt liderinin de bulunduğu 15 şüpheli yakalandı.

Macaristan, Türkiye plakalı kamyonda 17 göçmenin bulunduğunu açıkladı: 'Havasız kalmışlardı'Macaristan, Türkiye plakalı kamyonda 17 göçmenin bulunduğunu açıkladı: ‘Havasız kalmışlardı’

Tekneler, botlar, otomobiller, can yelekleri ev ve işyerlerinden çıktı

Şüphelilerin ev, işyeri ve araçlarında yapılan aramada; altı balıkçı teknesi, dokuz şişme bot, 10 otomobil, 35 pasaport, bir tabanca, 12 can yeleği, 25 cep telefonu, bir dürbün, suçtan elde edildiği değerlendirilen yüklü miktarda nakit para ile çok sayıda belge ele geçirildi.

Göçmenlerin bir kısmı Arnavutköy Karaburun açıklarındaki tekneleri batmak üzereyken son anda kurtarıldı, bir kısmı da teknelere binmeden ormanlık alanda yakalandı.

Operasyonda 35 adet pasaport ele geçirildi

11 kişi tutuklandı

Yakalanan 583 kaçak göçmen, sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edilirken, aralarında örgüt liderinin de bulunduğu tamamı yabancı uyruklu 15 şüpheliden 11’i tutuklandı, 4 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yakalanan 15 örgüt üyesinin tamamının yabancı uyruklu kaçak göçmen olduğu, Türkiye’de oturma izni bulunan akrabaları yardımı ile restoran açtıkları, restoran adı altında göçmen kaçakçılığını organize ettikleri belirlendi.

Türkiye’de göçmen kaçakçılığının durumu

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 2016- 2022 yılları arasında 2 milyon 660 bin 903 kaçak göçmenin Türkiye’ye girişi engellendi. 2022 yılının sonunda yapılan açıklamaya göre 1 yılda 109 bin 816 düzensiz göçmen sınır dışı edildi. Kaç düzensiz göçmenin Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçiş yaptığını bilmek ise zor.

Türkiye, Suriye, Afganistan, İran, Irak gibi ülkelerden gelenlerin Avrupa’ya geçişi için köprü durumunda. Göçmen kaçakçılığı ise büyük bir sektör. Hemen hemen her hafta “göçmen kaçakçılığı” haberleri okumak mümkün.

Global Initiative yayımladığı Küresel Suç İndeksi’nde, Türkiye’nin suç örgütleriyle arasına mesafe koyamadığını ve Asya, Ortadoğu, Avrupa arasındaki konumundan ötürü insan kaçakçılığında önemli bir durağa dönüştüğünü belirtmişti.

Bir dönem Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Van Saha Ofisi’nde de çalışan Avukat Mahmut Kaçan, “Kaçakçılık olayına karışanlara bu kadar hafif cezalar veren Türkiye’nin her göçmen krizinde dikkatleri üzerine çekmesinin temel nedeni cezasızlık politikasıdır. Türkiye, bu politikayı sürdürdükçe göçmen kaçakçılığı iddialarının odağında olacaktır” eleştirisi getirmişti.

Suriye ile normalleşmede yeni adım: Çavuşoğlu dörtlü zirve için tarih verdiSuriye ile normalleşmede yeni adım: Çavuşoğlu dörtlü zirve için tarih verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.