Suriye ile normalleşmede yeni adım: Çavuşoğlu dörtlü zirve için tarih verdi

Türkiye, Suriye, Rusya ve İran'ın Moskova'daki savunma bakanları düzeyindeki toplantısının üzerinden henüz bir hafta geçmişken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu sefer dışişleri bakanları düzeyinde yeni bir tarihe işaret etti. Rusya ise tarih vermek için henüz erken olduğunu söylüyor.

Dünya 4 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Suriye konulu savunma bakanları ve istihbarat şefleri düzeyindeki toplantı 25 Nisan'da yapıldı.

Türkiye, Suriye, Rusya ve İran arasında gerçekleşen Suriye temalı toplantılarda son bir ayda hızlı bir ilerleme yaşandı. Aslında martta gerçekleşmesi gereken dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki toplantı 4 Nisan’da yapılmış, bunu da 25 Nisan’daki savunma bakanları düzeyindeki toplantı izlemişti. Savunma bakanları ve istihbarat şeflerinin ikinci defa bir araya geldiği toplantının ardından bir de Türkiye ve Suriye savunma bakanlarının aynı masada oturduğu bir fotoğraf gelmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın bir sonraki toplantının 14 Mayıs seçimlerinden sonraya sarkacağını söylese de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni zirvenin seçimden önce yapılacağına yönelik açıklamalarda bulundu. Buna göre Suriye ile normalleşme adımları kapsamında dışişleri bakanları düzeyindeki bir sonraki toplantı 10 Mayıs’ta Rusya’da yapılabilir. 

NTV’de gündeme ilişkin konuşan Çavuşoğlu, “Bizim Suriye topraklarında gözümüz yok” açıklamasını tekrarladı. Suriyelilerin kontrollü ve gönüllü bir şekilde dönmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısından ancak bölge istikrara kavuşunca gerçekleşeceğini söyledi.

Çavuşoğlu, “Buranın bir terör koridoru olması riski var. Bizim buradan çekilmemiz demek rejimin buraya tam hakimiyet sağlayacağı anlamına gelmez. Biz çekilirsek çok ciddi çatışmalar olur. Bu belirsizlik ortamında Türkiye sınırına çok sayıda göçmen gelir” dedi.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marya Zaharova, görüşme için hazırlıkların yapıldığı fakat henüz kesin bir tarih belirlenmediğini söyledi.

Dörtlü zirve sonrası: Kalın'dan 'taviz yok' mesajıDörtlü zirve sonrası: Kalın’dan ‘taviz yok’ mesajı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.