Siyaset sahnesinde savaş sessizliği: CHP ve Gelecek Partisi’nden ‘barış’ çağrısı

İran'ın İsrail'e İHA'yla saldırısının ardından bölgede tansiyon yükseldi, iç siyasetteyse sessizlik hakim. Konuyla ilgili iktidar cephesinden bir açıklama gelmezken sadece CHP ve Gelecek Partisi'nden barış çağrısı yapıldı.

Siyaset 14 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan İsrail ile Filistin arasında savaş başlamıştı. İsrail o günden bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını artırmış tepkilerin odağına yerleşmişti. İki ülke arasındaki gerilim Ortadoğu’da da gerginliğe neden olmuştu ve özellikle Lübnan Hizbullahı ile İsrail arasında çatışmalar yaşanıyordu.

Yükselen gerilime dün İran da dahil oldu. Aslında İran zaten açıklamalarıyla gerilimin tarafıydı ama dün İran’dan İsrail’e İHA’larla saldırı gerçekleştirildi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Suriye’deki İran konsolosluğuna yönelik saldırısı nedeniyle İsrail’in Devrim Muhafızları Ordusu tarafından düzenlenen saldırıyla cezalandırıldığını söyledi. Ayrıntılı haberimize bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Türkiye-İran arasında ilk temas

Bu savaşın Türkiye’ye de yansımaları oldu ama genellikle iç siyasette. Çünkü Türkiye’nin tutumu savaş başladığından beri uzlaşma sağlanması yönündeydi. İktidar cephesi Filistin’e destek veren açıklamalar yapsa da arabuluculuk rolünü üstlenmeye her zaman hazır olduğunu da belirtiyordu. İran’ın da dahil olduğu savaşa Türkiye’den ne açıklama geleceği merak konusuydu. Öğle saatlerinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefonda görüştü. Türkiye’nin İran’la bu ilk temasında Bakan Fidan 13 Nisan gecesi İsrail’e yönelik gerçekleştirilen misillemenin ardından bölgede gerilimin daha fazla yükseltilmemesi gerektiğini söyledi.

Bakan Abdullahiyan İran’ın saldırıya uğramadığı takdirde bir harekata girişmeyeceğini söyledi. İranlı bakan İran’ın yeni bir saldırıya uğraması halinde bu defa daha güçlü bir karşılık vereceğini belirtti.

Özel ‘çözüm 1967 sınırlarında’ dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili sessizliğini korurken CHP lideri Özgür Özel “Bölgemizi tehdit eden İsrail ile İran arasındaki karşılıklı saldırıları büyük endişeyle izliyoruz. Orta Doğu’da tansiyon bu denli yükselmişken tarafların gerginliği artıracak hareketlerden kaçınması çağrısında bulunuyoruz. Kurucumuzun ‘Yurtta barış dünyada barış’ vasiyetini hatırlama ve sahiplenmemizin gerektiği bir dönemdeyiz” dedi.

Özel Gazze’de kalıcı ateşkes sağlanmadan çatışmanın azaltılmasının mümkün olmadığını da belirtti ve “Bu çerçevede barış, huzur ve istikrarın sağlanmasının tek geçerli çözümünün 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması olduğu inancımızı yineliyoruz” diye konuştu.

Davutoğlu’ndan Ankara’ya ‘itibar’ çağrısı

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ise İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliğine yaptığı saldırı ve bu gece İran’ın İHA’larla yaptığı misilleme ile bölgede tırmanan gerilim konusunda acil adımlar atılması gerektiğini söyleyerek 15 madde sıraladı. Bu maddelerde özetle önerilen Ateşkes Girişim Grubu oluşturulması, Türkiye’nin Irak, Katar ve Somali’deki üslerinde acil güvenlik tedbirleri alması, Türkiye’nin barış için çaba gösteren ülke konumunda olması, NATO’nun taraf olmaması için uyarılması oldu.

Davutoğlu sonraki açıklamasında ‘Uyan Ankara uyan’ diyerek sözlerine başladı ve gece boyunca toplantı ya da açıklama yapılmamasını eleştirdi. Bunun iki nedeni olabileceğini söyleyen Davutoğlu “İlki yetkili kurumların açıklama hazırlamış ama Cumhurbaşkanından onay alamamış olması. İkincisi sayın Cumhurbaşkanının yaklaşan ABD ziyareti öncesi Washington’daki çevreleri rahatsız edecek bir açıklamadan kaçınmış olması” dedi.

İlkinin doğru olmasının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kurumları kilitlemiş olduğunun göstergesi olduğunu savunan Davutoğlu ikinci ihtimalin doğru olmasının ise daha vahim olduğunu söyledi:

“Türkiye bölgesel konulardaki tutumunu ne kadar güçlü olursa olsun başka bir küresel güce endeksleyemez. Önce kendi tutumunu belirler. Daha sonra da bölgesel ve küresel aktörler nezdinde bu çerçevede aktif girişimde bulunur.”

Davutoğlu edilgen ve pasif yaklaşımın ülkenin itibarını yok edeceğini de sözlerine ekledi.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, MHP lideri Devlet Bahçeli, DEM Parti ile İYİ Parti lideri Meral Akşener ise sessizliğini koruyor.

İsrail İran’ın füze ve dronlarının yüzde 99’unu durdurdu, gözler savaş kabinesinde: Misilleme olacak mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.