9 kişinin öldüğü arazi anlaşmazlığı… ‘Böyle olacağını söylemiştik, önlem alınmadı’

Bismil'de arazi anlaşmazlığı nedeniyle iki aile arasında çıkan kavgada 9 kişi öldü. Yaralılardan Ahmet Almayaç, bu olayın bu noktaya varacağını söylediklerini ancak hiçbir önlem alınmadığını belirtti.

Gündem 18 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Diyarbakır’ın Bismil ilçesindeki arazi anlaşmazlığı nedeniyle iki aile silahlarla kavga etmiş ve 9 kişi ölmüştü. Olaya ilişkin soruşturmada 18 kişi hakkında gözaltı kararı verildi ve bunların 5’i yakalandı. Hastanede yaralı olarak tedavi görenler de şüpheliler listesinde yer alıyor. Arazi anlaşmazlığının eskiye dayandığı ve bu aileleri barıştırmak için de kentin önde gelenlerinin araya girdiği öğrenilmişti. Ayrıca arazinin bir kısmının Hazine’ye ait olduğu da belirlenmiş ve olay gününde araziyi saran alevlerin sebebi de henüz belirlenememişti.

Hastanede tedavi gören Ahmet Alyamaç.

Olay sırasında yaralanan Ahmet Alyamaç, hastanede tedavi görüyor, çatışmada 1 oğlunu, 2 kardeşini ve  1 yeğenini kaybetti. Ahmet Alyamaç aralarındaki arazi anlaşmazlığının eskiye dayandığını söylüyor ve “Orası 213 nolu parsel, 379 dönüm arazi. Mahkemesi yaklaşık 70 yıldır devam ediyor. Ateş salınan arazi tartışmalara konu olan arazi değil. Kendi arazimiz olan yer. Kendi kullandığımız yer ateşe verildi. 200 dönümlük yer değil. O bilgi yanlış. 2 kardeşim, 1 oğlum ve bir yeğenim yaşamını yitirdi. Devletin önlem alması lazım” diyor.

Bismil'de arazi çatışması: 9 ölüBismil’de arazi çatışması: 9 ölü

Bu tip arazi davalarının 70-80 yıl sürmesine gerek olmadığını söyleyen Ahmet Alyamaç, insanların mağdur olduğunu belirtiyor ve “Tapu kadastro mahkemelerinin hepsinin sona ermesi lazım. Bu tür husumetler daha da çoğalacaktır” yorumunu yapıyor.

Olay yerine ateşi söndüremeye gittiğini dile getiren Alyamaç, “Bir traktörümüze kurşun değdi. Tekerlek patladı. Ona baktık, traktördeyken silah sesi gelmedi. Aşağı inince de silah sesleri gelince diğer traktörle aşağı kaçtık. Bana ve yeğenime kurşun değdi. Diğer yeğenim de yerde kaldı. Jandarma geldi. Jandarmaya ateş edildi.

Jandarma peşlerine düştü, yakalayamadı. Jandarma vefat eden Ömer Alyamaç’ı hastaneye götürdü. Ambulans da beni aldı. Buna sebep olanlara Allah bırakmasın. Her yere bu meselenin böyle olacağını söylemiştik. Hiçbir önlem, tedbir alınmadı. Kaymakamlıkta dosyalarımız, dilekçelerimiz var. Savcı Beyin yanında jandarmaya gönderildiği var. Hepsi resmi yolla yapılmış ve kayıt altına alınmış işlemlerdir” diyor.

9 kişi ölmüştü: Arazinin bir kısmı Hazine'de, kavga ise eskiye dayanıyor9 kişi ölmüştü: Arazinin bir kısmı Hazine’de, kavga ise eskiye dayanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.