Adalar’da protesto sürüyor, İmamoğlu minibüsten vazgeçmiyor

İmamoğlu Adalar'da toplu taşımaya yönelik protestoları anladığını ama faytonları kaldırdıkları için buna ihtiyaç olduğunu söyledi. Mülteci tartışmasında İçişleri Bakanlığı'na da yanıt veren İmamoğlu 'belediyelerin rakamlarını toplasınlar' dedi.

Çevre 24 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Ekrem İmamoğlu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kararıyla Büyükada’da yolcu taşımaya başlayan minibüslere vatandaşların tepkisi sürüyor. Yaklaşık bir haftadır eylem yaparak tepkilerini dile getiren ada sakinlerine yazar ve şairler de destek veriyor. Ancak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bu minibüslerin çalışmaya devam etmesinde kararlı. İmamoğlu şu an kullanılan ve çirkin olduğu, Ada dokusuna uygun görülmediği için protesto eden araçların yerine başka bir araç olabileceğini ima etti ama yakın dönem için söz vermedi, ‘Şu anda hizmete sunduğumuz araçlar Roma gibi tarihi şehirlerin tarihi bölgelerinde kullanılan araçlardır’ dedi.

Adalardaki minibüs protestoları hakkında ilk kez konuşan İmamoğlu, “Adalar’dan atların görmüş olduğu zulmü gidermek adına Adalar’daki faytonların kaldırılma sürecinde ne kadar halkçı, katılımcı bir model yönettiğimizi en iyi Adalar halkı biliyor. Bizim siyaset anlayışımızda tepkiyi gösteren insanları duymak en önemli fıtratımızdır. Tepkiyi elbette duyuyorum, anlıyorum” dedi ama Adalar’da faytonları kaldırdıkları için toplu taşımayı sağlama mecburiyetleri olduğunu söyledi.

Adalar nüfusunun yüzde 70’inin orta yaş ve üzeri grubun oluşturduğunu belirten İmamoğlu “İnsanlarımızın toplu taşımadan faydalanma mecburiyeti var. Buralarda mezarlıklara, hastanelere ve kamu kurumlarına erişim mecburiyeti var. Tatil günlerinde bazen 60 bini aşan Adalar misafiri var. Adalar’da bir toplu taşıma zarureti var. Toplu taşımada tanımlı araçlar var. Bunun dışındaki araçları lisanslayamıyorsunuz ve ruhsatlayamıyorsunuz. Faytonu kaldırdığımız dönemde geçici izin aldık. O günden bugüne Adalar’a uygun araçların dizaynıyla ilgili yoğun bir çaba içerisinde olduk. Daha farklı bir dizaynla lisanslanabilir bir aracın üretimi konusunda çalışmalarımız sürüyor ama şu anda böyle bir imkan yok. Şu anda hizmete sunduğumuz araçlar Roma gibi tarihi şehirlerin tarihi bölgelerinde kullanılan araçlardır” dedi.

Öte yandan İmamoğlu İçişleri Bakanlığı’nın kendisine cevap verdiği mülteci tartışması hakkında da konuştu. İmamoğlu İstanbul’da İstanbul’da 2.5 milyon sığınmacı olduğunu söylemiş, bakanlık yalanlayıp İstanbul’da 1 milyon 87 bin 17 yabancı olduğunu söylemişti.

İmamoğlu “Ben iki milyonu aşan var diyorum. Birileri rakam veriyor, 1 milyon 53 bin diye. Kendileri de inanmıyor. İlçe belediyelerinin rakamlarını toplasınlar, veri daha da yukarı çıkar” dedi.

Eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüşüp görüşmeyeceklerine dair soruya da yanıt veren İmamoğlu şunları söyledi:

“Sayın önceki dönem genel başkanımızla Kurban Bayramı’nda bayramlaştık. Bayramlaştığımız esnada da ben artık Ankara’ya da geliyorum. Muhtemelen daha sık geleceğim, Türkiye Belediyeler Birliği görevimden ötürü ve geldiğimiz bu esnada da olabilirse bir yemekte sohbet etmeyi arzu ederim, dedim kendisine. O da ‘memnuniyetle’ dedi ama net olarak şu tarih bu tarih yok. Bunun farklı şekillerde basına yansıması, tarihin hatta gündemin, içeriğinin aktarılması ya da birilerinin bunu bir şekilde çatır çutur farklı anlamlara çekerek yazmasını hayretle izliyorum.”

Bakanlıktan İmamoğlu’na mülteci yalanlaması: İtibar etmeyin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.