Adalet Bakanı Tunç’tan Can Atalay yanıtı: Hükümler uygulanmak zorunda

Adalet Bakanı Tunç tutuklu bulunan TİP Milletvekili Can Atalay hakkındaki soruya yanıt verirken "anayasa hükümlerinin uygulanmak zorunda olduğunu" söyledi.

Gündem 27 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Gezi Davası’nda 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Can Atalay 14 Mayıs seçimlerinde TİP Hatay Milletvekili seçildi. Tahliye edilmesi beklenen Atalay hakkında şaşırtan bir gelişme oldu ve Yargıtay 18 yıllık cezayı onadı. Can Atalay AYM’ye bireysel başvuru yapınca Yüksek Mahkeme de ‘hak ihlali’ kararı verdi. Ancak Yargıtay kararı tanımadı ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi ‘hak ihlali’ kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Bu kriz siyaset arenasını da ısıtırken iktidar bunun yeni anayasayla çözülebileceğini söyledi.

Bu gelişmelerin ardından Can Atalay ikinci defa AYM’ye başvuru yaptı ve Yüksek Mahkeme de kararını verdi: Hak ihlali. AYM’nin ikinci kez hak ihlali vermesine rağmen Can Atalay yine tahliye edilmedi ve avukatlar Çağlayan Adliyesi önünde adalet nöbeti başlattı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise gazetecilerin sorularını yanıtlarken Can Atalay’ın durumu hakkında şunları söyledi:

“AYM’nin kararlarıyla ilgili bazı tartışmalar oluştu. Anayasa maddeleri değişmediği sürece bu hükümlerin uygulanması lazım. Anayasa Mahkemesi de Yargıtay da Anayasa’ya bağlı olacak. AYM’nin de Yargıtay’ın da uygulamak zorunda olduğu bir anayasa var” dedi.

Avukatlar, Can Atalay için nöbetteAvukatlar, Can Atalay için nöbette

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.