Adalılar Belediyenin önünde İmamoğlu’na seslendi: Azmanbüsleri geri çekiniz

Adalar’da hizmete alınan ve ada sakinlerinin ‘Azmanbüs’ olarak adlandırdığı elektrikli minibüsün bölgeye zarar verdiğini savunan bir grup Saraçhane’deki İBB binası önünde eylem yaptı.

Çevre 9 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Ada sakinleri, Saraçhane'deki İBB binası önünde açıklama yaptı.

Büyükada sakinleriyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasındaki minibüs gerilimi sürüyor. Ada tarihinin ilk siyasi eylemi olarak kayıtlara geçen protestoların amacı araçları ana karaya geri göndermek. Sakinlere göre Büyükada Koruma Kurulu kararlarıyla korunan, yaya bölgesi olarak tescillenen ve motorlu araç kullanmanın yasak olduğu bir yer. Araçları da ‘çirkin’ ve ‘uygunsuz’ diye niteliyorlar. Adalılar İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında İstanbul Adliyesi’nde suç duyurusu da yaptı.

Ada sakinleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kararıyla Büyükada ve Heybeliada’da hizmet vermeye başlayan elektrikli minibüsleri dün de protesto etti. Büyükada ve Heybeliada’da yaşayanlar Saraçhane’de İBB binası önünde toplandı. Elektrikli minibüsleri ‘Azmanbüs’ olarak niteleyen ada sakinleri ellerindeki “Ada yolu yaya yolu,” “Adalar şehirleşmesin” yazılı dövizlerle slogan atarak tepkilerini dile getirdi.

Günlerdir ayaktalar: Adalılar 'azmanbüs' itirazını yargıya taşıyıp İmamoğlu'nu şikayet ettiGünlerdir ayaktalar: Adalılar ‘azmanbüs’ itirazını yargıya taşıyıp İmamoğlu’nu şikayet etti

Grup adına konuşma yapan Dolunay Baykul “Yaşadığı yeri korumaya çalışan, kanunlar uygulansın diyen insanları polise şikayet eden bir İBB yönetimiyle karşılaşmış olmaktan dolayı da büyük bir hayal kırıklığı içindeyiz. Azmanbüs’ün önünde duran yayalar, İETT’nin talebiyle emniyet tarafından tartaklanarak gözaltına alındı. Barışçıl, anayasal protesto hakkını kullanan adalıların gözdağı amacıyla karakola ifade vermeye çağırılmasına halâ devam ediliyor. Adalarımızla ilgili bütün sorunları bizimle çözebilirsiniz. Adalıları dışlayarak ürettiğiniz ya da üreteceğiniz çözümler kaçınılmaz olarak yeni sorunlara, gerginliklere ve size karşı telafisi mümkün olmayacak bir güven kaybına yol açacaktır. Katılımcı belediyecilik anlayışı gereği sesimizi duyunuz, yasalara uyunuz ve adaların doğasına, dokusuna, kültürüne aykırı azmanbüsleri derhal geri çekiniz” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na seslenen Baykul “Sayın Ekrem İmamoğlu, adalarımızla ilgili bütün sorunları bizimle birlikte çözebilirsiniz. Adalıları dışlayarak ürettiğiniz/ üreteceğiniz çözümler kaçınılmaz olarak yeni sorunlara, gerginliklere ve size karşı telafisi mümkün olmayacak bir güven kaybına yol açacaktır.  Katılımcı belediyecilik anlayışı gereği sesimizi duyunuz, yasalara uyunuz ve Adalar’ın doğasına, dokusuna, kültürüne aykırı Azmanbüsleri derhal geri çekiniz” diye çağrı yaptı.

Basın açıklamasının ardından grup üyeleri belediye önünden ayrıldı.

'Azmanbüs' eylemine Ahmet Ümit'ten destek: Bedel ödeyerek desteklediğim İmamoğlu'na sesleniyorum‘Azmanbüs’ eylemine Ahmet Ümit’ten destek: Bedel ödeyerek desteklediğim İmamoğlu’na sesleniyorum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.