Adalılardan İmamoğlu’na ‘Azmanbüs’ çağrısı: Somut çözüm bekliyoruz

Dünya Mirası Adalar'dan Gündüz Vassaf ve Derya Tolgay İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na açık mektupla çağrı yaptı. Ada halkının "Azmanbüs" diye tanımladıkları araçların geri çekilmesini, deniz ulaşımının öncelikli olmasını istediler.

Gündem 10 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Dünya Mirası Adalar’dan Gündüz Vassaf ve Derya Tolgay İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na seslendi. Yayımlanan açık mektupta Adalar’a uygun bir ulaşım planı için halkın da katılım sağlayacağı bir proje oluşturulması istendi.

Büyükada sakinleriyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasındaki minibüs gerilimi sürüyor. Ada tarihinin ilk siyasi eylemi olarak kayıtlara geçen protestoların amacı “Azmanbüs” olarak tanımladıkları araçların ana karaya geri gönderilmesi…

Sakinlere göre Büyükada Koruma Kurulu kararlarıyla korunan, yaya bölgesi olarak tescillenen ve motorlu araç kullanmanın yasak olduğu bir yer. Araçları ‘çirkin’ ve ‘uygunsuz’ buluyorlar. Adalılar İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için İstanbul Adliyesi’nde suç duyurusu da yapmıştı.

Dünya Mirası Adalar’dan Gündüz Vassaf ve Derya Tolgay Adalar’daki araçlara karşı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na açık mektup yazdı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi amaçlayan Adalar’daki bu soruna dikkat çekildi.

Vassaf ve Tolgay İmamoğlu’nun daha önce verdiği ulaşım vaatlerini hatırlattı. Adalar sakinleri minibüslerin geri çekilmesi ve vapur seferlerinin eski düzenine dönmesini istedi.

İşte o mektup:

Bugüne kadar Adalar’ı başka yerlerden ayıran niteliklerinden biri özel amaçlı araçlar dışında motorlu taşıt trafiğine kapalı olmasıdır. Adalar Türkiye’nin yaya bölgesi olan tek ilçesi ve dünyada da sayılı örneklerdendir.

Zengin bir kültürel mirası barındıran İstanbul Adaları görece korunmuş olması sebebiyle hâlâ sivil mimarinin nitelikli örneklerini görebildiğimiz bir açık hava müzesidir.

Adalar’da motorlu taşıt kullanımının yapılaşma baskısına, ekosistemin tahribatına, orman yangınlarına ve kazalara zemin hazırladığından kaygı duyuyoruz.

Adalar içi ulaşımın turistlere değil Adalılara hizmet vermesi gereklidir çünkü 20 milyonluk bir mega kentin biricik yeşil ve yavaş alanıdır. Küçücük m2lik adalarımızda turistleri yürüyüş rotaları yerine arabalara bindirerek gezdirmek yanlış bir planlamadır. Burada yaşayan insanların, alışveriş poşetlerini, eşyalarını taşımak vb için ulaşım ihtiyacı karşılanmalıdır.

Turistler için düşünüldüğünde Adaların kamuya ait olan Büyükada’daki Dilburnu İskelesi, Heybeliada’da Cevahir özel işletmesinin gasp ettiği Tsunami Tahliye İskelesi derhal kamuya geri verilerek hizmete açılmalı, deniz taşıması öncelikli olmalıdır. IBB, AKP yönetimindeyken Adalara şehir hatları vapur seferlerinin yarısından fazlası kaldırılmış, vapur yerine hatlar kötü hava koşullarında, lodosta seferleri aksayan vapur güvencesinden yoksun deniz motorcularına parsellenmiştir. Vapurlarımızın geri verilmesini istiyoruz.

Adalarımız için yapılan koruma imar planlarında kıyılar nasıl plan dışı bırakıldıysa adalarda ulaşımın, denizle bağı olmayan herhangi bir yermiş gibi memur zihniyetiyle sürdürülmesi bir o kadar hatalıdır. Adalar koruma(ma) imar planıdır.

’Azmanbüs’ tartışması bu kez İBB Meclisi’nde: Ekrem İmamoğlu'na soru önergesi’Azmanbüs’ tartışması bu kez İBB Meclisi’nde: Ekrem İmamoğlu’na soru önergesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.