Advertisement

AK Parti geri adım attı: Soyadı düzenlemesi yargı paketinden çıkarılacak

AK Parti ile CHP arasında süren görüşmeler sonuç verdi. Kadının evlendikten sonra bekarlık soyadını tek başına kullanamayacağına ilişkin madde 9. Yargı Paketi'nden çıkarılıyor.

Gündem 22 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Soyadı düzenlemesinden yargıya, arabuluculuktan iflas kanununa kadar birçok değişikliği içinde barındıran 38 maddelik 9. Yargı Paketi bir eksikle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulmuş, kadınların Anayasa Mahkemesi (AYM) kararıyla elde ettiği ‘bekarlık soyadını kullanabilme’ hakkı geri alınmıştı.

Kadınlar başta olmak üzere kamuoyuna yansıdığı ilk andan itibaren çeşitli kitlelerin tepkisini çeken maddenin paketten çıkarılması çağrısı sürüyordu. Ana muhalefet de iktidar partisiyle görüşmeler başlatmıştı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile bir araya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka bu istişarelerin sonuç verdiğini duyurdu:

“Bizim 9. Yargı Paketi’nde kadınlar için bir tehdit olarak duran soyadı dayatması. Biz meseleye sadece soyadı seçimi olarak bakıyoruz. Bu kadın erkek eşitliği hakkıdır. Bu kadını tercih hakkıdır. AYM’nin bu konuda verdiği bir karar var. Bu karara uyularak, aynı zamanda Anayasa’ya uyulması noktasında da bizim son derece hassas olduğumuz bir konudur bu mesele. Sayın Bakanla yaptığımız görüşmede 9. Yargı Paketi’nden çıkartıldığı müjdesini sizlere vermek isterim” açıklamasını yaptı.

Özellikle de bu yönde mücadele eden tüm kız kardeşlerime, görüş bildirmiş olan mücadeleci erkeklere, ve partimizin genel başkanı Özgür Özel başta olmak üzere partimize teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten de bu biz kadınlar açısında olmazsa olmazdı.”

Genel Kurul’a teklif edilecek

Birgün’de yer alan habere göre Bakan Göktaş ile CHP’li Nazlıaka soyadı düzenlemesinin Yargı Paketi’nden çıkarılmasında mutabık kaldı.

AK Parti ilerleyen günlerde soyadı düzenlemesinin Yargı Paketi’nden çıkarılması teklifini Meclis Genel Kurulu’na teklif edecek.

9.⁠ ⁠Yargı Paketi Meclis'te: ‘Etki ajanlığı’ rafa kalktı, kadınlara soyadı engeli9.⁠ ⁠Yargı Paketi Meclis’te: ‘Etki ajanlığı’ rafa kalktı, kadınlara soyadı engeli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.