AK Parti ısrarcı: Sokak köpeklerini öldürmenin adı yasada ‘ötanazi’ olacakmış

AK Parti'nin sokak köpeklerine dair yasa çalışmasında 'uyutulma' adı altında köpeklerin öldürülmesi var. AK Parti'li Güler uygulamanın yasada 'uyutulma' olarak değil 'ötenazi' olarak yer alacağını söyledi. Hangi köpeklerin öldürüleceği belli değil.

Çevre 19 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Barınağa bırakılan bir köpek.

AK Parti sokak köpeklerinin hayati tehlike oluşturduğunu ileri sürerek Hayvan Hakları Koruma Kanunu’nda değişikliğe gidilmesi için çalışma başlattı. Bu çalışma çok tepki çekti çünkü içinde 30 gün içinde sahiplendirilmeyen köpeklerin öldürüleceğine dair madde vardı. Maddede öldürme değil de uyutma terimi kullanılıyordu ama çalışma hem siyaseti hem de toplumu derinden etkiledi. AK Parti kanadından önce özetle ‘kesin bir şey yok’ açıklaması gelse de çalışma ilerliyor ve Meclis’e gelmesi de yakın.

Teklifin tam metni henüz ortada yok ve muhalefet vekilleri her açıklamalarında ret oyu vereceklerini söylüyor. Ama AK Parti kararlı ve söylemini yer yer yumuşatsa da geri adım atmıyor. Önce saldırgan köpeklerin öldürüleceği belirtilse de buna nasıl karar verileceği konusunda netlik yok. Muhalefet de 21 senedir neden kısırlaştırma yapılmayıp sorun büyüyünce öldürme yoluna gidildiğini sorguluyor. Şimdi konuyla ilgili iktidardan yeni açıklama var.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler CNN Türk’te yaptığı açıklamada bunun toplum sağlığı açısından sorun olduğunu söyledi. 5996 Sayılı Veterinerlik Hizmetleri Kanunu ve 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na işaret eden Güler “Ortak bir metni oluşturma açısından şu anda çalışıyoruz” dedi.

Köpek saldırısı sonucu yaralanan aileler, trafik kazasına sebebiyet veren, vefat eden ve yaralanan kişiler, yine kuduz riskiyle tedavi gören ve bu riski taşıyan kişiler olduğunu söyleyen Güler birçok kesimle görüştüklerini ve en önemli başlığın kısırlaştırma olduğunu belirtti.

Güler “Uyutulma olacak mı” sorusunu “Olmak zorunda. 5996 sayılı veterinerlik hizmetleri kanunu ile toplumsal risk taşıyan, kuduz riski taşıyan, hastalıklı ve sahiplendirilme imkanı olmayan, beslenme zorluğu çeken hayvanlarımız var. Dolayısıyla barınaktaki diğer hayvanlarında sağlığını korumak zorundasınız” diye yanıtladı.

Hastalıklı ve sahiplendirilme imkanı olmayan hayvanlarla ilgili uygulamanın “öldürme” ya da “uyutma” değil, “ötanazi” tanımıyla yasada yer alacağını açıklayan Güler “Sokaklar güvenli alanlar değildir hayvanlar açısından. Soğuk vardır, açlık vardır, saldırı vardır ve hastalıklar vardır, yani hayvanlarımızın güvenli alana alınması gerekiyor. Sokakların güvenli hale gelmesi gerekiyor. Bu köpeklerin mutlaka toplanması lazım. Ve nitelikli, kalitesi yüksek barınaklara alınması gerekiyor” dedi.

Güler “Barınağa alınan köpeğe ötanazi uygulanmasına kim karar verecek?” şeklindeki soru üzerine “Veteriner hekim kontrolünde buraları kuruyorlar. Hekimlerimizin kontrolünde ortaya çıkacak hususlardır. Kuduz hastalığı, bulaşıcı hastalık taşıyan, saldırganlığı artmış ve rehabilite edilemeyecek boyutta vahşi hal almış köpekler var. Bunların tabii tespit ve kararını verecek de barınaktaki yönetici veteriner hekim ve kamu yöneticileri olacaktır” açıklaması yaptı.

Hayvanseverler sokak köpekleri için ses yükseltti: ‘Cinayetin adını uyutmak koydular’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.