AK Parti’de ‘Mehmet Uçum’ kavgası: Miroğlu’ndan sonra Babuşçu da ‘haddinizi aşıyorsunuz’ diye topa girdi

AK Parti'de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un "İktidar içinde yer aldığı kabul edilenlerin Van olayındaki tutumları kaydediliyor" ifadesiyle başlayan tartışma sürüyor. Son olarak MKYK üyesi Aziz Babuşçu'dan tepki geldi.

Siyaset 5 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Başta Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yerel seçim sonuçlarının ‘başarısızlık’ olarak nitelendirildiği AK Parti’de 31 Mart sonrası başlayan ve Van kriziyle tırmanan ‘iç tartışma’ sürüyor. Polemiğe son olarak Merkez Karar ve Yürütme Kurulu Üyesi Aziz Babuşçu dahil oldu.

Erdoğan, ülke genelinde tablonun netleşmesinin peşinden yaptığı ilk açıklamada “Maalesef yerel seçim imtihanından umduğumuz neticeyi alamadık Netice böyle oldu, her olanda bir hayır vardır” ifadesine yer vermiş, akabinde özellikle partinin ağır topları kamuoyu önünde herhangi bir isim vermeden birbirlerini suçlamaya başlamıştı.

Çatışmayı özetlemek gerekirse; Van’da il seçim kurulu sandıktan açık ara birinci çıkan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesi kararını son anda kaldırarak 1 Nisan’da mazbatanın AK Partili Abdulahat Arvas’a verilmesine hükmetti. Gelişme ülke genelinde tepkiye yol açtı. İki gün sonra Yüksek Seçim Kurulu (YSK) devreye girerek mazbatanın Zeydan’a verilmesine karar verdi.
Yaşananlar iktidar kanadını ikiye böldü.

Hayati Yazıcı mesaj sildi

İlk olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı “Van ilimizdeki belediye başkanı seçimi ile ilgili 1 Nisan günü zuhur eden cinnet hali durumu, YSK verdiği isabetli kararla sonlandırdı” ifadesiyle kurulu tebrik eden bir paylaşım yaptı. Ancak birkaç saat içinde bu mesajı sildi.

Uçum: Van olayında alınan tutumlar kaydediliyor

Ardından Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikalar Başkanvekili Mehmet Uçum’un aksi yönde görüş bildiren mesajı dikkati çekti:
“Muhalefetin tüm aktörlerinin ve daha çarpıcısı iktidar içinde yer aldığı kabul edilen ve neoliberal zehirle zihin dünyalarını batıcılığa teslim etmişlerin Van olayında aldıkları tutumların kaydedildiğini de herkes fark eder.”

Atalay: Sallanan parmak kesip atılmalı

Uçum’un mesajına AK Parti’den peşi sıra eleştiriler yöneltildi ve bahse konu ifadelerin bir ‘parmak sallama’ olduğu ileri sürüldü.
Eski AK Parti Milletvekili Orhan Atalay, “AK Parti’deki ruh ve mana kaybını önlemenin ilk düğmesi, Milletin Evi’nden Millet’e sallanan parmağı kesip atmakla olur. Üstelik hemen şimdi” dedi.

Miroğlu: Hiçbir şey olmamış gibi davranamayız

AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi Orhan Miroğlu ise hem Uçum’a tepki gösterdi hem de Yazıcı’nın ‘mesajını silmek durumunda kalmasını’ eleştirdi.

“AK Parti için gerçek yüzleşme alanı, son on yılın iç ve dış politikasını şekillendiren siyasi paradigmalarda aranmalıdır” diyen Miroğlu, değişmesi gereken bazı politikaları tartışmadan ve gündeme getirmeden yerel seçim yenilgisini 2028’de zafere dönüştürmenin mümkün olmadığını söyledi.

“Hiçbir şey olmamış gibi davranamayız” diyen Miroğlu’nun yorumunda şunlar öne çıktı:

“Partimizin sembolü haline gelmiş bir dostumuz, partimizin siyasi ve hukuki işler başkanı olarak konuşur bir başka dostumuz ‘devlet adına kayıt’ tutarsa, hiçbirimiz Cumhurbaşkanımızın bizi davet ettiği yüzleşmeyle ‘gerçek bir yüzleşme’ yaşayamayız.”

“Partinin kurucusu arkadaşlarımız ve milletvekillerimiz şu bu sayılacak ve susturulacaksa- seçim yenilgisinin en büyük kısmı Kürt mahallesinde yaşanmışken- parti içindeki Kürt aktörlerin fikirlerini özgürce ifade etmelerini nasıl bekleyebiliriz?”

Babuşçu: Haddinizi aşıyorsunuz

Son tepki ise yine bir MKYK üyesinden geldi. Aziz Babuşçu, kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında Uçum’un sözlerini işaret ederek şöyle konuştu:

“Devlet farkında! Devlet okudu! Not edildi! Kaydedildi! Devlet haddini bildirir! Bu anlayış bize uymaz, bizi temsil edemez. Milletin Evi’nden millete parmak sallayamazsınız! Sizin üslubunuz ile söyleyeyim, haddinizi aşıyorsunuz.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.