Erdoğan – Özel görüşmesinin ayrıntıları: Namık Tan eşlik edecek, gündeme 1 Mayıs da eklendi
FETÖ’cü Cevheri Güven, Erdoğan’a yakın olan Yeşildağ ailesinden Ali Yeşildağ’ın videosunu yayınladı. Videoda, Antalya Havalimanı ihalesinde 1 milyar dolar rüşvetten söz edildi. Yeşildağlar iddiaları yalanladı. 10Haber, adı geçen avukata iddiaları sordu.
Firari FETÖ’cü Cevheri Güven, 5 Mayıs 2023 gece yarısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Yeşildağ ailesinden Ali Yeşildağ’ın videosunu yayınladı. FETÖ’cü Güven, Ali Yeşildağ’ın videolarının süreceğini söyledi. Ancak dün akşam saatlerinde Google, Cevheri Güven’in YouTube kanalındaki Ali Yeşildağ videosunu bloke etti, dün gece yayınlanacağı söylenen Ali Yeşildağ’ın ikinci videosu da yayınlanmadı.
Ali Yeşildağ ilk videoda, 2007 yılında yapılan Antalya Havalimanı ihalesinde, ihaleye giren Çelebi Holding’in kendisinin de içinde yer aldığı yasadışı girişimlerle devre dışı bırakıldığını iddia etti. Yeşildağ, “Mücahit” olarak bilinen AKP Milletvekili Ali İhsan Arslan ile ihale dosyasından evrak çalıp Çelebi Holding’i ihale dışı bırakmayı planladıklarını öne sürdü.
Yeşildağ videoda şunları söyledi: “Çelebi Holding, Antalya Havalimanı için 4 milyar dolar teklif verdi. 5 milyar dolara kadar çıkacaklardı. Verdikleri ihale dosyasından evrak çalıp, eksik evrak diye Çelebi Holding’i ihaleden eledik. İbrahim Çeçen’e 3 milyar dolara ihale verildi. Aradaki 1 milyar doları Tayyip Abi indirdi.”
Ali Yeşildağ’ın videosunun ardından Akşam, Güneş ve Star gazetelerinin yanı sıra 24 TV kanalının sahipleri olan Hasan Yeşildağ ve Zeki Yeşildağ’ın yer aldığı Yeşildağ ailesi yazılı açıklama yaparak, “Ali Yeşildağ, Yeşildağ ailesinin bir ferdi olmakla beraber ailemiz ile hiçbir organik bağı yoktur” vurgusu yaptı.
Açıklamada, “suç makinesi” denen Ali Yeşildağ’ın FETÖ’den yardım alarak yurtdışına kaçtığı öne sürüldü.
“Bursa, Ankara ve İstanbul mahkemelerinden silahla yağma, yağma, kasten adam öldürme, tasarlayarak adam öldürme, iftira ve buna benzer ağır suçlardan almış olduğu cezalar nedeniyle aranmakta olup şu ana kadar yakalanamadığı bilinmektedir” denilen açıklamada, hukuki yollara başvurulacağı şöyle anlatıldı:
“Kendisi hayatının 17 yılını cezaevlerinde geçirmiş, geri kalan cezalarını çekmemek için FETÖ terör örgütünden yardım alarak kaçmakta olup diyetini bu video ile ödemeye çalışmaktadır.
Tüm bu bilenen gerçekler ışığında, seçim arifesinde ailemiz ve Sayın Cumhurbaşkanımız ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Devleti siyasetini ve seçimini dizayn etmeye yönelik FETÖ terör örgütü menşeili yalan ve iftira yayımından dolayı derin üzüntü içerisinde olduğumuzu bildirir, yapılan yayın ve yayınlar hakkında her türlü yasal haklarımızı saklı tuttuğumuzu ve gerekli hukuki mekanizmalara başvuracağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”
Ali Yeşildağ, yayınlanan videosunda, Çelebi Holding’in ihale dışı bırakılmasından sonra yasal süreç başlatacağını duyurduğunu ve bu nedenle Ali İhsan Arslan’ın kendisine “avukatı sen ayarla” talimatı verdiğini iddia etti. Yeşildağ videoda “Ankara avukatlarından Kemal Şahin var, benim arkadaşım. Onunla konuştum, çağırdım ve İstanbul’a gelip Çelebi Holding ile toplantı yaptı” diye konuştu.
10Haber, Avukat Kemal Şahin’e ulaştı. Ali Yeşildağ’ın aracılığıyla Çelebi Holding ile görüştüğünü belirten Avukat Kemal Şahin, “Evet, o dönemde ben görüşme yaptım. İdari davalara baktığım için dosyayı almak istedim. Toplantı yaptık fakat dosya bana verilmedi. O nedenle konunun ayrıntılarını bilmiyorum” dedi.
Ali Yeşildağ videosuyla birlikte 2007 yılında yapılan Antalya Havalimanı ihalesi merak konusu oldu.
Antalya Havalimanı işletmesi için 12 Nisan 2007’de yapılan ihaleye, Çelebi Hava Servisi’nin, TAV’ın eski ortağı Avusturyalı Flughafen Vien’le birlikte oluşturduğu konsorsiyumun yanı sıra Alman Fraport-IC Holding ortak girişim grubu ve Tepe-Akfen Grubu ortaklığı olan TAV Holding katılmıştı.
İhaleye katılan üç firmadan biri olan Çelebi Holding’in, teminat mektubu koşulundaki 25 milyon Euro tutarındaki geçici teminat mektubu belgesindeki bir eksiklik nedeniyle elendiği belirtilmişti.
İhale komisyonu başkanı Funda Ocak’ın, Çelebi Holding’in elendiğini duyurduğu anları Airporthaber o gün video kaydına almıştı:
Alman Fraport-IC Holding ortak girişim grubu ihaleyi 2 milyar 371 milyon Euro bedelle (3 milyar 197 milyon dolar) kazandı.
17 yıl 3 ay 17 günlük işletme süresi için verilen rakamı ihale komisyonu başkanı Funda Ocak, “Rekor kırdık” diye değerlendirirken, gözyaşlarını tutamamıştı.
Çelebi Holding, ihaleden haksız olarak dışlandıklarını belirterek, “İhaleye devam edebilmemiz durumunda ortağımız Viyana Uluslararası Havalimanı’yla (Vien) ihale bedelini 4 milyar doların üstüne çıkartırdık” açıklamasını yapmıştı.
Çelebi Holding’in 13 Nisan 2007 tarihli açıklamasında şunlar anlatıldı:
“İhale komisyonuna sunulan tüm belgelerin ihale şartnamesine uygun olduğu, ihale sonrası hukukçular tarafından yapılan incelememeler sonuncunda teyit edilmiş olup bunu tevsik edecek resmi belgeler elimizdedir. İhaleye devam edebilmemiz durumunda sunacağımız teklif ve pazarlıklarla ortak girişimimizin ihale bedelini 4 milyar doların üstüne çıkartacağını kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Dosyamızın tam olduğunu savunuyoruz. Gerekli incelemeleri yaptıktan sonra hukuki yollara başvuracağız.”
Antalya Havalimanı’nın işletmesinin 3.2 milyar dolara kiralandığı haberi dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sevindirmişti. İhale sonucunu duyunca ilk tepkisi, “bu bir rekor” olan Erdoğan, “Bu, bizim 4.5 yıllık iktidarımız dönemindeki çalışmalarımızın bir neticesi. Bu rakamı, bizim çalışmalarımızın neticesi getirdi. Bu netice, ülkedeki istikrar ortamı ve ekonomideki olumlu gelişmelerin bir sonucu” demişti.
1961 Rize doğumlu olan Zeki Yeşildağ’ın 1990 yılından beri halı saha işletmeciliği, inşaat ve gıda sektöründe faaliyet gösteren şirketleri var. Kasımpaşa ve Rize Spor Kulüplerinde Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu. Ak Parti Yönetim Kurulu Üyeliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2016 yılındaki ABD gezisinde protestocularla sık sık kavgaya giren isim Zeki Yeşildağ idi.
Kardeşi Hasan Yeşildağ ile birlikte Abdi İpekçi cinayetinden Abdullah Çatlı ekibine kadar birçok olayla anılan Zeki Yeşildağ’ın Erdoğan’ın hayatındaki asıl önemli yeri Pınarhisar Cezaevi süreciyle oldu. Hüseyin Besli ve Ömer Özbay tarafından kaleme alınan ‘Recep Tayyip Erdoğan, Bir Liderin Doğuşu’ kitabında Erdoğan’ın hapishanede öldürüleceği istihbaratını aldıktan sonra kardeşi Hasan Yeşildağ’ın yaptıkları anlatılıyor:
“Aldığı bilgiyi ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi olan kardeşi Zeki Yeşildağ’la paylaştı. Ne gibi önlemler alabileceklerini gözden geçirirken Zeki, kestirip attı: ‘Abi, uzatmaya gerek yok. Tayyip Bey’le beraber sen de gireceksin cezaevine.”
Kitapta, Hasan Yeşildağ, basit bir suç işleyip kendisinin bağlantılarıyla Pınarhisar Cezaevi’ne “koruma” olarak girdiğini anlatmıştı.
Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür ise, Abdi İpekçi’nin katili Mehmet Ali Ağca’nın tahliyesinin ardından 16 Şubat 2006 tarihinde Yeşildağ kardeşler hakkında şunları yazmıştı:
“Ağca yanlışlıkla salıverildikten sonra yakalandığında, kardeşi Adnan Ağca cezaevinin önünde medya ordusu karşısında isyan ediyordu. Öfkeliydi Adnan Ağca. O öfkeyle ileri geri bir sürü şey söyledi. Söylediklerinin içinde elle tutulamayacak saçma şeyler de vardı, gerçekten düşündürücü iddialar da…
İşte Adnan Ağca’nın iddialarından biri:
‘Başbakanın gizli kasası Hasan Yeşildağ. Her gün gizli gizli görüşme yapıyorlar. MehmetAli Ağca’nın suç ortağı Hasan Yeşildağ, Kartal’da beraberlerdi.’
Şaşırtıcı değil mi? Ne demek istiyor acaba?
İnsanın aklına ‘yine deli saçması bir iddia ortaya atılarak kafaların karışması amaçlanıyor’ düşüncesi geliyor.
Ama ya öyle değilse?
Sahi kimdi şu Hasan Yeşildağ?
Adnan Ağca’nın günahına girip suçladığı biri mi, yoksa bugün önemli ilişkileri olan ama dünü bir hayli ‘bilinmez’ biri mi? Bu sorulara Hasan Yeşildağ’ın bir cevabı var mı bilmiyoruz. Ama bildiğimiz başka şeyler var. Hasan Yeşildağ adını özellikle AK Parti İstanbul camiası çok iyi biliyor.
Çünkü, Yeşildağ’la Başbakan Erdoğan’ın ilişkisi bir hayli gerilere uzanıyor. Bu ilişkinin derinliği bir yana, su yüzüne çıkması Saray Cezaevi dönemine denk düşüyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan, 4 aylık hapis cezasını tamamlamak için Saray Cezaevi’ne girdiğinde onu karşılayan kişi Hasan Yeşildağ’dı.
Şimdi asıl soruya gelelim: Hasan Yeşildağ’ın Ağca ve çevresiyle nasıl bir ilişkisi vardı?
Geçmişinde birçok ‘karanlık’ olayın olduğu söyleniyor, doğru mu? Ve bugün Hasan Yeşildağ İstanbul’da ne tür işler yapıyor?
İlgili ve yetkili kişilerden yanıt bekliyoruz.”