İçkili yakalanınca dört ehliyetine el kondu ama mahkeme ‘bir tanesi yeter’ dedi

Yasal alkol sınırını geçtiği için dört ehliyetine birden el konulan A.B. konuyu yargıya taşıdı. Sadece otomobil ehliyetine el konulması ve diğer ehliyetlerinin iadesi talebinde bulunan A.B.'yi mahkeme haklı buldu. Diğer ehliyetlerin iadesi yapılacak.

Gündem 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
  • 10Haber news

Manisa’nın Gördes ilçesinde seyir halinde giderken durdurulan ve 0.75 promil alkollü olduğu belirlenen tır şoförü A.B.’ye 0.50 olan alkol sınırını geçtiği gerekçesiyle idari para cezası uygulandı ve sahip olduğu dört ehliyete birden el kondu. Tüm ehliyetlerine el konmasını haksız bulan A.B. konuyu yargıya taşıdı. A.B’nin talebi sadece otomobil ehliyetine el konulması ve sahip olduğu diğer sınıftaki araçlar için herhangi bir yaptırım uygulanmamasıydı. Mahkeme tarafından A.B.’nin bu talebi haklı bulundu.

A.B.’nin avukatı Alperen Ekici “Burada ehliyetindeki diğer sınıflara da el konulması orantısız bir yaptırım oluyor. Mahkeme, ‘B sınıfı ehliyetine el koy ancak diğer sınıf ehliyetlerini kişiye iade et’ diyerek emsal bir karar verdi” dedi.

Alkollü araç kullanırken ölüme sebep olan Ak Partili başkan serbest bırakıldıAlkollü araç kullanırken ölüme sebep olan Ak Partili başkan serbest bırakıldı

Olay 22 Mayıs 22.30 sularında gerçekleşti. Gördes İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, A.B.’nin kullandığı otomobili durdurdu ve yapılan kontrolde A.B.’nin 0.75 promil alkollü olduğu tespit edildi. Yasal alkol sınırı olan 0.50 promili geçtiği gerekçesiyle A.B.’ye 6 bin 439 TL idari para cezası uygulanıp ehliyetine altı aylığına el konuldu. Sorun tam da burada başladı.

A.B., otomobil kullanırken alkollü yakalandığı için sadece ‘B’ sınıfı ehliyetine el konması gerekirken sahip olduğu diğer ehliyetlerine de -motosiklet (M), kamyon ve çekici (C1) ve otobüs ile minibüs (D)- el konunca A.B. konuyu yargıya taşıdı.

Gördes Sulh Ceza Hakimliği, A.B.’nin ehliyetindeki ‘B’ dışındaki sınıflar için uygulanan yaptırımın kaldırılması talebini reddetti. Bunun üzerine konu üst mahkemeye taşındı. Akhisar Sulh Ceza Hakimliği, talebi uygun bulup sadece B sınıfına yaptırım uygulanmasına karar verdi.

Emsal karar niteliğinde

A.B.’nin Avukatı Alperen Ekici, kararın emsal niteliğinde olduğunu belirtti:

“Müvekkilime para cezası uygulanıp ehliyetine altı aylığına el konuldu. Ancak müvekkilim TIR şoförü. Geçimini işinden sağlıyor. Alkollü kullandığı araç otomobil. İhlali nedeniyle tır ehliyeti veya otobüs, minibüs gibi farklı araçları kullanma yetkisinin de engellenmesini hukuka aykırı gördük. Konuyu yargıya taşıdık. Mevzuatta ‘Ehliyetine el konulur’ deniyor. Ancak uygulayıcı ya da yargının bunu, geniş yorumlamaması gerekiyor. Burada ehliyetindeki diğer sınıflara da el konması orantısız bir yaptırım oluyor. Mahkeme, Türkiye’deki on binlerce vatandaşımızı yakından ilgilendirecek emsal karara imza attı. Mahkeme dedi ki ‘B sınıfı ehliyetine el koy ancak diğer sınıf ehliyetlerini kişiye iade et.’ Bu gerçekten önemli. Benzer durumla karşılaşan vatandaşlarımızın konuyu yasal süresi içinde yargıya taşısın. Bu şekilde mağduriyetten kurtulabilirler.”

Katliam gibi kazanın arkasındaki ‘ehliyet’ skandalıKatliam gibi kazanın arkasındaki ‘ehliyet’ skandalı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.