İliç faciasıyla ilgili Kanadalı yönetici de gözaltında
Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta yaşanan toprak kayması sonucu dokuz işçinin yaşamını yitirdiği altın madeninde çalışan 187 işçi işten çıkarıldı. Anagold mail ve SMS yoluyla işlerine son verdiği işçilerle ilgili yazılı açıklama yaptı.
Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat günü saat 14.30 sıralarında meydana gelen heyelanda dokuz işçi 10 milyon metreküp toprağın altında kaldı. İş makineleri ve onlarca personelin katıldığı aramalar sonunda ilk olarak 5 Nisan günü toprak altında kalan işçilerden Uğur Yıldız’ın cesedi bulundu. Daha sonra maden sahasında aylarca devam eden aramalarda tüm işçilerin cansız bedenlerine ulaşıldı. Yapılan soruşturmada dokuz kişi tutuklanırken, iki kişi de adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
Maden faciasının ardından hazırlanan bilirkişi raporu ihmalleri göz önüne serdi. İşçilerin güvenliği için hazırlanması gereken “acil eylem planının olmadığına” işaret edilen raporda, radar verilerindeki hareketlenmeye rağmen “personelin alandan uzaklaştırılmadığı”, “olay günü SMS ve mail iletişiminin yetersiz kaldığı, bazı birimlerin haberdar edilmediği”, “dinamit patlatmalarının çatlaklara yol açtığı” saptandı. Alandan alınan su örneklerinde ise “su kaynaklarında kirlenme olduğu” tespitine yer verildi.
Faciadan dört ay sonra Duvar’dan Bahadır Özgür Anagold Madencilik’in 575 işçiden en az 400’ünü işten çıkarmak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurduğunu yazdı. Bu sayı toplu işten çıkarma sayıldığı için şirket Çalışma Bakanlığı, yetkili sendika ve Türkiye İş Kurumu’na başvurmak mecburiyetinde. Şirket işten çıkarmalara gerekçe olarak maden ruhsatının geçici olarak iptal edilmesini gösteriyordu.
Başvurudan yaklaşık iki ay sonra yani bugün Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. bugün yaptığı yazılı açıklamada 187 işçi ile yollarını ayırdığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Çöpler maden sahamızda 13 Şubat 2024 günü meydana gelen toprak kayması sonucunda yaşadığımız derin üzüntüyü bir kez daha ifade etmek isteriz. Yaralarımızı sarmaya çalışırken en çok da çalışanlarımızın bu süreçten asgari düzeyde etkilenmesi için oldukça çaba harcadık. Çalışma kültürümüzü ve değerlerimizi yeniden yaşatmak için zor zamanda bizi yalnız bırakmayan, bizimle omuz omuza mücadele eden çalışanlarımıza teşekkürü bir borç biliriz. Elim olayın ardından, yoğun ve zorlu bir çalışma süreci devam ederken, üretim faaliyetlerimizin durdurulması nedeniyle mevcut tüm kaynaklarımız öncelikle arama, sonrasında da çevresel iyileştirme, güvenlik artırıcı önlemler ve rehabilitasyon çalışmalarına aktarılmıştır. Olayın ardından 6 ay boyunca içinde bulunduğumuz zorlu ekonomik duruma ve hiçbir çalışanımızı mağdur etmeme çabamıza rağmen maalesef uzun bir zaman dilimine yayılacak olan bu çalışmaların uzun vadeli etkisi ve kapsamı göz önünde bulundurulduğunda, bazı operasyonel değişiklikler yapılması zorunlu hale gelmiştir. Bu doğrultuda 187 çalışma arkadaşımızla yollarımızı ayırmak zorunda kaldığımızı üzülerek belirtmek isteriz. Şirket olarak, bu zor zamanlarda işten ayrılacak her bir çalışanımıza karşı sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Çalışanlarımızın haklarını tam olarak korumak adına gerekli tüm önlemler alınmıştır. İşten ayrılacak arkadaşlarımıza yasal haklarının yanı sıra ek tazminatlar ve yeniden istihdam fırsatları gibi destekler de sağlanacak olup, bu süreç demokratik temel hak ve özgürlüklere saygılı şekilde büyük bir hassasiyetle yönetilecektir. Bu süreçte, şirketimize ve topluma yaptıkları katkılar için tüm çalışanlarımıza minnettarlığımızı ifade ediyoruz. Gelişmeler hakkında çalışanlarımızı ve kamuoyunu her zaman olduğu gibi şeffaflıkla bilgilendirmeye devam edeceğiz.”