Ankara Emniyeti’ni dağıtan Sertçelik’in iadesi istendi

Ayhan Bora Kaplan dosyasında gizli tanık olduğunu açıklayan ve geçen hafta Macaristan’da yakalanan Serdar Sertçelik'in iadesi istendi. Sertçelik Macaristan sınırında yakalanmıştı.

Gündem 5 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Ayhan Bora Kaplan davasında “M7” koduyla gizli tanık olduğunu açıklayan ve Macaristan sınırında yakalanan Serdar Sertçelik’in iadesi için talepname hazırlandı.

Yaptığı açıklamalar ve yayınladığı videolarla aralarında emniyet müdürlerinin de olduğu üst düzey polis şeflerinin tutuklandığı sürpriz bir soruşturmayı tetikleyen Serdar Sertçelik geçen hafta Macaristan’da yakalanmıştı. Sertçelik kaçak yaşadığı günlerde bazı polis şeflerinin kendisinden Bekir Bozdağ, Süleyman Soylu ve en önemlisi Cumhurbaşkanı’nın en yakınlarından Hasan Doğan’ın suçlamasını istediğini söylemişti. Hükümete darbe hazırlığı olarak tanımlanan sözleriyle ilgili MHP lideri Bahçeli de ilginç bir tutum takınmış, TBMM’de grup toplantısında “Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’in, hatta İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın görevden alınmasını istiyor” yorumlarına yol açan sert bir konuşma yapmıştı. Havayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “telaşa gerek yok, duruma hakimiz” tavrı yumuşatmıştı.

İşte bu Sertçelik’in iadesi için talepname düzenlendi ve Macaristan’a iletilmek üzere Adalet Bakanlığı’na gönderildi.

Ayhan Bora Kaplan davasının hem gizli tanığı hem de sanığı olan ve firar ettikten sonra hakkında kırmızı bülten kararı çıkarılan Serdar Sertçelik geçen hafta Macaristan’da yakalanmış, 6 Temmuz tarihine kadar geçici olarak tutuklanan Sertçelik’in Türkiye’ye iadesi sürecinin başlatıldığı belirtilmişti.

Son olarak T24’ün aktardığına göre Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi Sertçelik hakkında iade talepnamesi düzenledi, Macaristan’a iletilmek üzere Adalet Bakanlığı’na gönderdi.

Talepnamede Sertçelik hakkında Kaplan davası kapsamında “örgüt kurmak ve yönetmek, kasten öldürme, eziyet, yağma, şantaj” gibi suçlamalar olduğu belirtildi. Kaplan davası iddianamesinde anlatılan 10 ayrı olayın özetlendiği talepnamede “sanığın kaçak olması nedeniyle dosyanın sonuçlandırılamadığı” anlatıldı.

Talepnamede suçlamalara ilişkin zamanaşımı sürelerine de yer verilerek Sertçelik’in işlediği iddia edilen suçlar nedeniyle yargılanabilmesi için Türkiye’ye iadesi istendi.

Sekiz polis Kaplan dosyası kapsamında tutuklu

Ayhan Bora Kaplan dosyasında gizli tanık olan Serdar Sertçelik yurtdışına kaçtıktan sonra yaptığı açıklamalarla Ankara Emniyeti’ni sarsmıştı. Kaplan davasını soruşturmasını takip eden eski Ankara Emniyet Müdürü Murat Çelik ve eski Ankara Organize Suçlar Şubesi Müdür Yardımcısı Şevket Şevket Demircan’ın da aralarında olduğu sekiz polis tutuklu.

Polislerin Sertçelik’i AK Parti’nin önde gelen isimleri aleyhinde yönlendirip Sertçelik’in yurtdışına firar etmesine göz yummakla suçlandığı belirtiliyor.

Ankara Emniyeti’nin üst düzey isimlerinin tutuklandığı dosyada serbest kalan tek isim Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner.

Soruşturmada ifade veren Öner, Murat Çelik ve Şevket Demircan’ın Kaplan operasyonunda kendisini devre dışı bıraktıklarını iddia etmişti. Öner konuyu Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’e ilettiğini, ancak şikayetinin dikkate alınmadığını öne sürmüştü.

Ankara emniyetinde deprem yaratan Serdar Sertçelik Macaristan'da yakalandıAnkara emniyetinde deprem yaratan Serdar Sertçelik Macaristan’da yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.