Antalya’da yıldızlar geçidi: Akra Caz Festivali başlıyor
Antalya'da 'oyun evi' adı altında eğitim ve okul faaliyeti yürüttüğü tespit edilen kaçak Rus okulları Antalya Valiliği kararıyla polis ve zabıta ekipleri tarafından mühürlendi.
Ruslar başta olmak üzere BDT ülkeleri vatandaşlarının en çok tercih ettiği Antalya’da Rusya-Ukrayna savaşının ardından yaşanan göçle birçok sektörde başlayan kaçak faaliyetlerin denetimi ve bununla mücadele sürüyor. Bu ülkelerden gelenlerin tespit edilen kaçak faaliyetleri yetkili birimlerce durduruluyor ve idari para cezaları uygulanıyor.
Valiliğin ağustos ayı verilerine göre Antalya’daki 128 bin 103 yerleşik yabancıdan 32 bin 450’si Rusya, 20 bin 73’ü Kazakistan, 15 bin 272’si Ukrayna, 10 bin 754’ü Kırgızistan olmak üzere BDT ülkeleri kökenli. Kentte bu yerleşim yabancıların çocuklarına Rusya Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre eğitim verilen, Milli Eğitim Bakanlığı izinli Alanya, Muratpaşa ve Konyaaltı’nda üç Rus okulu var. Ancak son iki yıldır çok sayıda kaçak okulun da faaliyete geçtiği ortaya çıktı.
Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının belediyelerden alınan oyun evi ruhsatıyla faaliyet yürüttüğü yedi okuldan şu ana kadar altısı kapatıldı, bir okul mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldı.
Tamamı Konyaaltı ilçesindeki bu okullar Antalya Valiliği kararı doğrultusunda polis ekipleri, Konyaaltı Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ekipleri tarafından mühürlendi.
Oyun evi ruhsatının yanı sıra gençlik merkezi, dans okulu gibi çeşitli isimler altında belediyelerden aldıkları ruhsatlarla kaçak eğitim faaliyeti yaptığı tespit edilen bu okullardan birinin de bir derneğin terapi merkeziymiş gibi faaliyet gösterdiği belirlendi. Kapısında aile ve çocuk terapi derneği yazan ve Ukrayna’da savaştan kaçan çocuklar ve ailelerin yararlandığı belirtilen merkezde kaçak eğitim faaliyeti yapıldığı tespit edildi.
Vali Hulusi Şahin Antalya’da birçok sektörde faaliyet gösteren ve en son eğitim-öğretim alanında da kaçak okullarıyla gündeme gelen Rus ve Ukraynalılarla ilgili bilgi verdi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ilgili incelemeleri neticesinde bu okullar için kapatma kararı verildiğini açıklayan Vali Şahin Konyaaltı bölgesinde Rus ve Ukraynalıların kaçak faaliyet gösteren yedi okulu olduğunu söyledi. İlk tespitlerde belirlenen iki okuldan birinin kapatıldığını, diğerinin mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldığını anlatan Vali Şahin “Diğerlerine de tebliğler yapıldı, eğitim-öğretim faaliyetleri durduruldu. Diğerini bizimkiler kapatıyor zaten. Faaliyetinden menediyorlar. Yürütmeyi durdurma kararı alan devam ediyor. Şimdi onun sürecini takip ediyorlar. Bu arada ihbarlar ve tespitler devam ediyor. Beş yer daha bulmuşlar, ama bunların bazıları gençlik merkezi gibi farklı yerlerden ruhsat almış, okul gibi değiller. Ama onların da hepsine tebligatlar yapılmış. ‘Bu şekilde çalışamazsınız’ denmiş. Ve eğitim faaliyetlerini kendi istekleriyle durdurmuşlar. Ruhsat süreçlerini devam ettiriyoruz” diye konuştu.
2022 yılının şubat ayında başlayan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle iki ülkeden de göçün en yoğun yaşandığı illerden biri Antalya. Konyaaltı, Kemer, Muratpaşa, Alanya başta olmak üzere sahil ilçelerine hem Rusya’dan, hem Ukrayna’dan yoğun göç oldu. Rus ve Ukraynalıların kente göçü öncelikle ev fiyatlarında ve kiralarda astronomik artışlara yol açmıştı. Rus ve Ukraynalıların kayıt dışı faaliyetlerine sonra da iki ülke vatandaşlarının yoğun olduğu Konyaaltı ilçesinde iki Rus okulu eklenmişti. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yapılan şikayet üzerine Rus okullarına inceleme başlatılmıştı.