Biden’dan Putin’e Gerşkoviç tehdidi: Amerikalıları pazarlık kozu yapmanın bedeli olacak

Casusluk suçlamasıyla Rusya'da tutuklu bulunan ABD'li gazeteci Gerşkoviç, parmaklıklar ardında bir senesini doldurdu. ABD Başkanı Biden, Rusya'ya ABD'lileri pazarlık kozu yapmanın bedeli olacağını söyledi.

Dünya 30 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Rusya'da tutuklu bulunan ABD'li gazeteci Evan Gerşkoviç / Fotoğraf: AA

Rusya’da cezaevinde yatan Wall Street Journal (WSJ) muhabirinin tutuklanmasının birinci yılı, Washington – Moskova hattındaki gerilime bir yenisini daha ekledi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, gazeteci Evan Gerşkoviç’in tutuklanmasının yıldönümünde Rusya’yı tehdit etti.

Biden, Gerşkoviç’in yakalanmasının birinci yılında yaptığı açıklamada, gazetecinin tutukluluğunu “tamamen adaletsiz ve yasa dışı” olarak nitelendirdi. Beyaz Saray tarafından yayımlanan açıklamasında Biden, “Evan’ın ebeveynlerine de söylediğim gibi, umudumu da asla kaybetmeyeceğim. Onun serbest bırakılması için her gün çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Pazarlık kozu çıkışı

Kremlin tarafından önceki gün yapılan Gerşkoviç açıklamasındaki esir takası ihtimaline de değinen Biden, Amerikalıların pazarlık kozu olarak kullanılmasının bir bedeli olacağını da ifade etti.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov perşembe günü yaptığı açıklamasında eğer bir esir takası ihtimali varsa da bunun sessizlik ve gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Gerşkoviç’in tutuklanması

32 yaşındaki gazeteci Gerşkoviç, geçen yıl 29 Mart’ta Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından gözaltına alınmıştı. Gerşkoviç, Soğuk Savaş’tan bu yana Rusya’da casusluk suçlamasıyla tutuklanan ilk ABD’li gazeteci olmuştu. Gerçkoviç’in çalıştığı WSJ gazetesi ve ABD hükümeti, onun casus olduğu yönündeki iddiaları reddediyor. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) dönemindeki istihbarat servisi olan KGB’nin varisi FSB, Gerşkoviç’in askeri sırları ele geçirmeye çalıştığını öne sürmüştü.

Şu anda Moskova’nın yüksek güvenlikli Lefortovo hapishanesinde bir yıldır yatan Gerşkoviç’in tutukluluk süresi uzatıldı.

Kongre’den ortak bildiri

ABD Demokrat Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ve Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson da dahil olmak üzere her iki partinin ABD Kongresi’ndeki üst düzey isimleri gazetecinin tutuklanmasının “temelsiz ve adaletsiz” olduğunu belirten ortak bir bildiri yayınlamıştı.

‘Sizi eve getirmek için çalışacağız’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Gerşkoviç’in tutuklanmasının zaten baskı ve sansür uygulamalarıyla susturulan Rus medyasının daha çok tehdit altında hissetmesine neden olduğunu söylemişti. Cuma günü yaptıkları açıklamalarında Biden ve Blinken ayrıca Paul Whelan’ın da gözaltına alınmasını kınamıştı. 2018’de Moskova’da tutuklanan ve 2020’de casusluk suçlamasıyla 16 yıl hapis cezasına çarptırılan eski bir denizci Whelan kendisine yönelik suçlamaları reddediyor.

ABD hükümeti de Rusya’nın Whelan’ı yersiz bir şekilde tutukladığını savunuyor.

Biden açıklamasında, “Evan’a, Paul Whelan’a ve yurtdışında rehin tutulan ya da haksız yere alıkonulan tüm Amerikalılara sesleniyorum. Sizinle birlikteyiz ve sizi eve getirmek için çalışmaktan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Putin'den NATO'ya aba altından sopa: Üçüncü ülkelerden kalkan F-16'ları da vururuzPutin’den NATO’ya aba altından sopa: Üçüncü ülkelerden kalkan F-16’ları da vururuz

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.