Antalya’da öldürülen 17 yaşındaki Suriyeli çocuk mevsimlik işçi olarak gelmiş

Gündem 5 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Türkiye’de sığınmacılara tepki ve saldırılar Kayseri’de bir Suriyelinin bir çocuğu taciz etmesinin ardından tırmandı. Birden fazla kentte gösteriler yapıldı. Eş zamanlı olarak Suriye’de de Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerde bayraklar yakıldı, Türk askeri protesto edildi.

Antalya’nın Serik ilçesinde de ‘tepki’ had safhadaydı. 17 yaşındaki Suriyeli Ahmed Hamdan Al Naif mevsimlik işçiydi. Gösterilerin olduğu gün bıçaklandı, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Al Naif’in Serik’te aynı yerde yaşadığı arkadaşı 15 yaşındaki Hasan Halid El Nayif ve birlikte çalıştıkları Beşar Obaid Al-Marai’nin de olaylar sırasında yaralanarak hastaneye kaldırıldığı belirlenirken olay günü ve öncesiyle ilgili detaylar ortaya çıktı.

İstanbul’daki ablasının yanından geldi

Gazete Duvar’dan Ceren Deniz’in haberine göre tarım sezonunun başında İstanbul’daki ablasının yanından Antalya’ya gelen Ahmed Hamdan Al Naif yanında çalıştığı ustabaşının gönderdiği günlük işlere gitmeye başladı.

Önce Kumluca’da birkaç arkadaşıyla sera işlerinde çalıştı. Bölgede ürün hasadı sona erip iş bitince ustabaşı çocukları Serik’te Etler mevkiinde bir demir ustasına gönderdi. Aralarında ölen Ahmet Handan El Naif’in de olduğu göçmen çocuk işçi grubu aldıkları en son işte sera inşa eden demir ustasının yanında çalışmaya başladı.

‘Kaynak işi ağır geldi, dayanamadılar’

Mevsimlik işçilerin aktardığına göre olay günü sabah saat 10.00 civarında Ahmed Hamdan Al Naif ve birkaç çocuk işçi yanında çalıştıkları demir ustasıyla konuşmaya gitti. Şartların çok ağır, yevmiyenin düşük olmasından şikayet eden çocuklar Antalya’da yaz sıcağında tüm gün güneşin altında bu işi yapmanın çok zor olduğunu söyleyip “Çapa işi daha kolay” diyerek işten ayrılmak istedi.

Demir ustası “Gitmeyin, devam edin” deyip ikna etmek istese de çocuklar kabul etmedi. Sıcağın altında kaynak işi yapmaya dayanamadıklarını söyleyip başka iş bakmak üzere ilçe merkezine doğru yola çıktılar.

‘Serik’e başka iş bakmaya gittiler’

Etler mevkiinden bir usta o sırada çalıştıkları Serik’in yamaç köylerine merkezde yaşanan taşlı sopalı olaylarla ilgili haberlerin ulaşmadığını söyleyerek şöyle dedi:

“Çocuklardan hiçbirinin olaylardan haberi yoktu. Bunlar tarım işlerinde çalışan mevsimlik işçiler. Ustabaşı nereye gönderirse oraya giderler. Serik’in merkezindeki Çınaraltı meydanından 20 kişilik bir römorkun kasasına 40-45 kişi doldurulup nitelik gerektirmeyen işlere taşınırlar. Yeni çağrılmıştı bu çocuklar. 8-9 kişilik bir grup olarak geldiler. Burada dağın başında, ilçe merkezinden çok uzakta çalışıyoruz. Şartlar da zor olunca ustabaşıları onları başka bir yere götüreceğini söylemiş. Aralarından birkaçı işten ayrılmak istedi.”

‘Yanlarında telefon yok, olayları bilmiyorlardı’

Usta çocukların demir işini bıraktıkları andan olay anına kadar yaşananları şöyle anlattı:

“Gerçekten ağır iş, şartlar çok zor, çölün ortasında çalışıyoruz. Seranın içinde güneşin bağrında camlar sera etkisi yapıyor, içeride sıcaklık katlanarak artıyor. Dışarısı 40 dereceyse 50 derecede çalışıyorsun. Her gelen bu yüksek sıcaklığı kaldıramıyor, onlar da dayanamayıp işi bıraktı, ilçe merkezine gittiler. Daha 15-16 yaşlarında çocuklardı. Yanlarında telefon yok, imkanları yok. Giderken Serik ve Kepez’de yaşananları bilmiyorlardı. Biz de sonradan öğrendik. Serik’in merkezine inmişler. Çarşıda önünü kesmişler, öldürmüşler.”

‘Gece taşlı sopalı olaylar olmuştu’

İşten ayrılan birkaç çocuk işçiden 15 yaşındaki Hasan Halid El Nayif ve 17 yaşındaki Ahmed Hamdan Al Naif Serik’in Etler mevkiinden yola çıkıp merkezdeki Kökez Mahallesi’nde yaşadıkları yere geldi. 2 Temmuz gecesi yaşanan taşlı sopalı olaylardan sonra aynı gün öğle saatlerinde Kökez Cuma Pazarı mevkiinde R.Ö. (17), Y.Y. (15) ve İ.A. (17) ile Ahmed Hamdan Al Naif arasında henüz bilinmeyen nedenle tartışma çıktı.

Kavgaya dönüşen tartışmada üstünde kırmızı tişört olan Al Naif göğsünden bıçakla yaralandı. Ambulansla Serik Devlet Hastanesi’ne götürülen 17 yaşındaki çocuk hastanede hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Ahmet Handan El Naif.

‘Beraber çalıştığı iki çocuk hastanede’

Bir video kaydında üstünde tişört olmadığı ve kalabalık bir grup tarafından dövüldüğü görülen 15 yaşındaki Hasan Halid El Nayif ise ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan çocuğun tedavisi sürüyor. İki çocukla birlikte sera demiri işinden ayrılıp ilçe merkezine gelen arkadaşları Beşar Obaid Al-Marai’nin de yaşanan olaylar sırasında yaralanarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Sosyal medyada yayınlanan videolarda şiddetin detayları da yer alıyor. Görüntülerin birinde Hasan Halid El Nayif’in bir grup tarafından çeşitli cisimlerle kafasına ve yüzüne vurulduğu, Nayif’in can havliyle kurtulup uzaklaştığı görülüyor. Bir diğer görüntüde üstü çıplak yerde yatan bir çocuğun kafasına, vücuduna kalabalık bir grup tekmeler atıyor, çocuk tamamen hareketsiz kaldıktan sonra olay yerinin terk ediyor.

Olayların ardından Serik’i terk etmek zorunda kalan Suriyelileri kaydeden bir grup bu videoyu “Alçaklara kar yağıyor üşümedin mi, sen bu işin sonunu düşünmedin mi” şarkısı eşliğinde dalga geçerek yayınladı.

‘Üç kişi tutuklandı’

Suriyeli Ahmed Hamdan Al Naif’i ağır yaraladıktan sonra iki motosikletle olay yerinden kaçan şüpheliler R.Ö., Y.Y. ve İ.A. yakalanıp Antalya Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorguya çekildi, sonra tutuklandı. Hastanede ve jandarmada çok sayıda Suriyeli göçmenin olduğu belirtilirken 17 yaşındaki Al Naif’in cenazesinin İstanbul’daki yakınları tarafından alınması bekleniyor.

Olaylardan sonra bölgede yaşayan Suriyelilerin kaldıkları evlerdeki eşyaları araçlara yükleyip gitmeye başladığı görüldü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.