Apartmandan bozma İsias Otel’de 72 kişi can vermişti: Hesap günü 3 Ocak

Apartman olarak yapılmış otele çevrilmişti. Ruhsatsız kat eklenmişti. Zemin raporu ve statik projesi yoktu. 26'sı KKTC'den gelen öğrenciler olmak üzere 72 kişiye mezar olan İsias Otel iddianamesine göre inşaatta da deniz kumu kullanılmış.

Gündem 6 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Deprem bilinci ve denetim hiç olmayınca, kaçak kat da çıkılıyor, dere kumu da kullanılıyor. Sonuç, yerle bir olan bir otel ve 72 kayıp.

Kahramanmaraş merkezli 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremlerin yerle bir ettiği illerden Adıyaman’daki Grand Isias Hotel 6 Şubat 2023’te kum yığınına dönüşmüş, KKTC’den Türkiye’deki voleybol turnuvasına katılmak üzere gelen 26 öğrenci ve aileleriyle birlikte 72 kişi enkazda can vermişti. İsias Otel faciasıyla ilgili iddianame kabul edildi. İddianamede yer alan raporda binanın 1991 yılında apartman olarak inşa edildiği, ancak sonradan ruhsatsız kaçak kat eklendiği, bina inşaatında ise deniz kumu kullanıldığının tespit edildiği belirtildi.

İsias Otel’de standardın çok ötesinde ince demir ve deniz kumu kullanılmış, zemin etüdü yapılmamış.

11 sanık 22,5 yıl hapisle yargılanacak

Soruşturmada yapı sahiplerinden üç kişiyle “Fenni Mesul ve Statik Proje Müellifi” olarak adı geçen iki kişi olmak üzere beş sanık tutuklu bulunuyor.  Altı kişi ise adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanıyor. Savcılığın “bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçlamasıyla sanıkların 22,5 yıl hapisle cezalandırılmasını istediği iddianame kabul edildi. Adıyaman 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ilk duruşma günü olarak 3 Ocak 2024 tarihini belirledi.

Deprem bölgesinde kuralsızlık, denetimsizlik ve ölüm

Dava dosyasında yer alan raporda beton kalitesinin bariz şekilde düşük ve demir kalınlığının standardın çok altında olduğu belirtildi. Yapı için zemin etüdü yapılmadığı, bina yapımında yasak olmasına rağmen deniz kumu kullanıldığı belirlendi. Binanın 1991 yılında apartman olarak tasarlandığı ancak ruhsat çıkartılarak otele çevrildiği vurgulandı. Dokuz kat olarak inşa edilen yapıya 2016 yılında ruhsat alınmadan bir kat daha eklendiğine dikkat çekildi. Binanın zemin raporu, statik hesap ve statik projesi de olmadığı görüldü.

Kıbrıslı ailelerin yüreklerindeki isyan soğumuyor

Elleriyle otobüslere bindirip Adıyaman’a gönderdikleri çocukları un ufak olmuş otel yıkıntılarında kaybolmuş ailelerin acıları 300 günü aşkın süredir hâlâ canlı. Sosyal medyada #isiasortakdavamız etiketiyle paylaşım yapan aileler en son 30 Kasım’da bir araya gelerek adalet talebini haykırmıştı.

İsias, Ebrar ve Rönesans'ta yüzlerce insan ihmal, denetimsizlik ve kötü malzeme nedeniyle ölmüşİsias, Ebrar ve Rönesans’ta yüzlerce insan ihmal, denetimsizlik ve kötü malzeme nedeniyle ölmüş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.