Arslan’dan bireysel başvuru çıkışı: İhlal kaynağı kurutulsun diye getirildi

AYM Başkanı Arslan, bireysel başvurulara ilişkin konuşmasında bu düzenlemenin ihlal kaynaklarının kurutulması için getirildiğini söyledi. Arslan bireysel başvurunun amacını açıklarken "Tek tek herkesin temel hak ve özgürlüklerle ilgili hak ihlali iddialarını ele alıp çözüm bulmak değil" dedi.

Gündem 31 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

İzmir’de dün Bireysel Başvuru Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanması konulu proje kapsamında 6. Bölge Toplantısı vardı ve toplantıya Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan da katıldı. Burada konuşan Zühtü Arslan, AYM’ye yapılan bireysel başvurularda verilen kararların uygulanmasına dair açıklamalarda bulundu ve bireysel başvurudaki yüksek sayıya dikkat çekti.

Bireysel başvurunun henüz 11 yılını tamamladığını belirten Arslan, bunun bir anda yerleşmesi açısından yeterli bir süre olmadığını söyledi. “Objektif etkiyi biz bireysel başvurunun amacı bağlamında tartışmak durumundayız” diyen Arslan bu sözlerini şöyle açıkladı:

“İhlallerin önlenmesi, yeni ihlallerin engellenmesi ve ihlalin kaynağının kurutulmasıdır. Bireysel başvurunun amacı tek tek herkesin temel hak ve özgürlüklerle ilgili hak ihlali iddialarını ele alıp çözüm bulmak değildir olamaz da. Bireysel başvurunun amacı hukuk sistemini, düzenini, yargının işleyişini hak ihlali üretmeyecek bir noktaya getirmektir. Bu da ancak objektif etkiyle mümkündür.”

Bireysel başvurunun her vatandaşın hak ihlalini AYM’nin çözmesi için getirilmediğini söyleyen Arslan, “AYM bireysel başvuru yoluyla bugün itibarıyla baktığımızda hemen her hak grubuyla, anayasal hakla ilgili temel ilke ve esasları belirlemiştir. Bilhassa bireysel başvurunun kişisel konumuyla ilgili olmayan, bundan bağımsız olarak AYM’nin yapısal sorun tespit ettiği alanlarda artık AYM’den yeni bir ihlal kararı beklemeden kamu gücü kullanan organların burada belirlenen ilkeleri ve esasları dikkate alarak karar vermesi gerekir. Aksi takdirde biz anayasa koyucunun iradesine de aykırı davranmış oluruz” dedi.

AYM’nin kararlarıyla ihlal üreten nedenlerin ortadan kaldırılması için bireysel başvurunun getirildiğini belirten Arslan “Objektif etki konusunda AYM’nin verdiği kararlardaki ilke ve esasların dikkate alınması konusunda çok daha hassas olmamız gerekiyor. Bu hepimizin ortak sorumluluğu, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına adım attığımız şu günlerde bireysel başvuruyu etkili şekilde uygulama, hayata geçirme sadece AYM’nin görevi değildir. AYM ile birlikte tüm anayasal kurumların ve kuruluşların görevidir. Bireysel başvuru, 100 yıllık Cumhuriyet’in en önemli kazanımlarından biridir. Bu kazanımı korumak, geliştirmek, yeni yüzyıllara bu kurumu etkili, verimli bir hak arama yolu olarak taşımak hepimizin görevidir. AYM bu görevini yerine getirmek için canla başla çalışıyor” diye konuştu.

Zühtü Arslan, 3. kez Anayasa Mahkemesi Başkanı oldu, liderlerden tebrik geldiZühtü Arslan, 3. kez Anayasa Mahkemesi Başkanı oldu, liderlerden tebrik geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.