Atatürk anıtına baltayla saldıran dayı-yeğene beş yıla yakın hapis ve tahliye

Kayseri’de Atatürk Anıtı'na baltayla saldıran Yaşar Kılıçkaya ve yeğeni Zeynep Abdullah dört yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme sanıkların pişmanlık göstermediğini belirterek cezalarında indirim yapmadı ve tahliyelerine karar verdi.

Gündem 11 Eylül 2024
Fotoğraf: DHA

Kayseri’de Kurban Bayramı’nın ilk günü, şehrin merkezinde oldukça şaşırtıcı bir olay oldu. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na baltalarla saldıran 59 yaşındaki Yaşar Kılıçkaya ve 31 yaşındaki yeğeni Zeynep Abdullah güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

Olay anında meydanda bulunan vatandaşlar bu duruma tanık olduklarında büyük şok yaşadı. İki sanığın baltayla Atatürk heykeline defalarca vurduğu anıtta 13 balta darbesi tespit edildiği kaydedildi.

Saldırının ardındaki gerçekler

Yaşar Kılıçkaya ve Zeynep Abdullah saldırının hemen ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Saldırı sonrası yapılan ilk soruşturmada sanıkların saldırıyı gerçekleştirme sebeplerinin inançları doğrultusunda olduğunu söyledikleri belirtildi.

Yaşar Kılıçkaya’nın kendini ‘Mehdi’ olarak gördüğü ve baltayla heykeli yıkmaya çalışmasının arkasında bu inanç olduğu iddia edildi. Olayın ardından yürütülen soruşturmada sanıklar hakkında ‘Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret’ suçundan dava açıldı ve 4 yıl 4 ay hapis cezası istemiyle yargılandılar.

Akıl sağlığı raporu talebi

Kayseri 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasında mahkeme heyeti Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nden sanıklar hakkında beklenen raporu inceledi.

Rapor Yaşar Kılıçkaya ve Zeynep Abdullah’ın cezai ehliyetinin tam olduğunu ortaya koydu. Ancak Kılıçkaya’nın avukatı müvekkilinin akıl sağlığının yerinde olmadığını öne sürerek rapora itiraz etti. Müvekkilinin gözlem altına alınarak İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesini talep eden avukat objektif değerlendirme yapılması gerektiğini savundu.

Duruşma savcısı Yaşar Kılıçkaya ve Zeynep Abdullah’ın Atatürk Anıtı’na baltalı saldırısının kasıtlı olduğunu, alenen Atatürk’ün hatırasına hakaret ettiklerini belirtti.

‘Putlarınızı yıkmaya geldik’ ifadesi dava dosyasında

Sanıkların tören alanına gelip “Putlarınızı yıkmaya geldik” gibi ifadelerle heykeli hedef aldıklarını söyleyen savcı sanıkların cezalandırılmasını talep etti. Sanık Zeynep Abdullah ise savunmasında hakaret etmediklerini, sadece inançları doğrultusunda hareket ettiklerini ve eylemlerinin hakaret amaçlı olmadığını söyledi.

Mahkeme Yaşar Kılıçkaya ve yeğeni Zeynep Abdullah’ı Atatürk büstüne zarar verme suçundan 2 yıl 6 ay, Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret suçundan ise 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Her biri toplam 4 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan sanıklar tahliye edildi. Mahkeme sanıkların pişmanlık göstermemesi sebebiyle cezada indirim uygulamadı.

Atatürk Anıtı’na baltayla saldıran dayı-yeğenin akıl sağlığı yerinde çıktıAtatürk Anıtı’na baltayla saldıran dayı-yeğenin akıl sağlığı yerinde çıktı

İzmir'in kurtuluş gününde Atatürk anıtı boyayla karalandıİzmir’in kurtuluş gününde Atatürk anıtı boyayla karalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.