Ateş cinayeti azmettiricisi polis akademisinden torpil sağlıyormuş

Özel Harekat Başkanı Süleyman Karadeniz'in MHP lideri Devlet Bahçeli'nin elinin öpmesi tartışılırken Sinan Ateş cinayeti azmettiricisi eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın Polis Akademisi için torpil yaptırdığı ortaya çıktı.

Gündem 17 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Sinan Ateş cinayeti davasında azmettirici olarak yargılanan eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş’tan Polis Akademisi’ne girebilmek için torpil istendiği ortaya çıktı.

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in 30 Aralık 2022’de Ankara’da sokak ortasında kurşuna dizilmesinin ardından başlatılan soruşturma neticesinde bir buçuk yıl sonra iddianame hazırlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 22 kişi hakkında hazırlanan iddianame kabul edilirken yargılamaya Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. İlk duruşma 1 Temmuz’da görülürken beşinci celsede mahkeme ara kararını açıkladı. Dosyanın tutuklu sanıklarından Mehmet Yüce, Erdem Karadeniz, Osman Bayraktar, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Aytaç Ataç, Caner Günay, Umut Ersoy ve Alper Atay adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Mahkeme bir sonraki duruşma tarihini 19 temmuz olarak belirledi.

Gözlerin MHP ve Ülkü Ocakları’na çevrildiği Ateş cinayeti davasının ikinci duruşmasına günler kala, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 15 Temmuz’da darbe girişiminde bombalanan Özel Harekat Başkanlığı’nı ziyaret etti.

Ziyaret sırasında Özel Harekat Başkanı Süleyman Karadeniz’in Bahçeli’nin elini öptüğü anlar gündem oldu. Karadeniz’in üniformasıyla Bahçeli’nin elini öpmesi “Parti devleti,” “Asker, polis siyasetin hizmetinde” yorumlarına neden oldu. Tam da bu noktada Ateş cinayetinin azmettirici olarak tutuklu yargılanan eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ın iddianamenin ek klasörlerindeki konuşmalarında yer alanlar dikkat çekti.

Azmettiriciden polis akademisi için torpil istenmiş

Sinan Ateş cinayetinde katil zanlısı Eray Özyağcı’yla ilişkili özel harekatçılar olduğunun ortaya çıktığı dosyada azmettirici Tolgahan Demirbaş’tan torpil istendiği görüldü.

Emniyet’te güçlü bir yapılanmaya sahip olduğu bilinen Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin ülkücüleri polis olarak atadığı sık sık gündeme geliyordu.

Tolgahan Demirbaş’ın ek klasörlere geçen yazışmalarında bir kişi Polis Akademisi sınavına giren bir yakınının kimlik numarasının da yer aldığı sınav giriş bilgilerini Demirbaş’a iletiyor.

Ç.Z. adlı kişi “Reis bir kardeşimiz yazılı ve sözlü sınava girmiş, sonuç bekliyor” derken Demirbaş da “İletiyorum, mülakata girmiş mi” diye yanıt veriyor. Ç.Z., yakının mülakata girdiğini söylüyor. Bunun üzerine Demirbaş “İleteceğim, en hassas şekilde” diyor.

Sinan Ateş cinayetinde MHP ve Ülkü Ocakları izleri

Sinan Ateş’in 30 Aralık 2022’de Ankara’da sokak ortasında öldürülmesiyle ilgili iddianame bir buçuk yıl sonra hazırlandı. Hakkında işlem yapılan toplam 39 kişiden yurtdışına çıkış yasağı getirilen 17’si hakkında ise soruşturmanın ayrı bir dosya üstünden yürütüleceği bildirildi.

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede 22 sanık yer aldı. Sanıkların “tasarlayarak öldürme”, “öldürmeye teşebbüs” “suça azmettirme” ve “suça yardım etme” suçlarından yargılanmasına 1 Temmuz 2024’te başlandı.

İddianameye Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in ifadesinden sadece üç cümle alınması, sanıkların MHP ve Ülkü Ocakları bağlantılarından bahsedilmemesi tepki çekti. İddianamede sanık olarak yer alan Tolgahan Demirbaş’ın geçenlerde Devlet Bahçeli’nin danışmanlığı görevinden alınan dönemin MHP Milletvekili Olcay Kılavuz’un evinde yakalandığı iddiasının soruşturulmadığı görüldü.

Yine iddianamede eski Ülkü Ocakları yöneticilerinden Tolgahan Demirbaş ile Emre Yüksel’in cinayetten sonra kullandığı çakarlı aracın plakası dahi verilmedi, araçtan sadece “Audi marka” şeklinde bahsedildi. Ayşe Ateş’in iddianamede yer verilmeyen ifadesinde bu aracın plakasının 06 AT 5021 olduğu anlatılmıştı. “06 AT 5021” plakalı araç ise Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım tarafından kullanılıyordu.

Dosyanın ek klasörlerinde yer alan bilirkişi raporunda Sinan Ateş’in öldürülmeden önceki yazışmalarında adım adım takip edildiğine dair çevresine haber verdiği tespit edildi. Ateş’in öldürülmeden önce arkadaşı Yeliz Özkan ile konuşmalarında adım adım takip edildiğine, kendisiyle fotoğraf çekilenlerin tek tek arandığına, görüştüğü bürokratlara ulaşıldığına dair mesajları olduğu görüldü.

Ek klasörlerde yer alan yazışmalarda Sinan Ateş’in “Gittiğim her bürokratı bana gelen her devlet büyüğünü arıyorlar, rezil oluyorlar ona rağmen arıyorlar. Bir devlet büyüğümüz bunların telefonlarına çıkmadı, görüşmedi bunlarla, beni şikayet edeceklerdi. Her seferinde rezil oluyorlar” sözleri dikkat çekiciydi.

Yazışmalarda Sinan Ateş’in yakın arkadaşı Ömer Zengin’in “Suikastı dört kişi organize etti” dediği isimlerden MHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter de yer alıyordu.

Bu da yeni tartışma: Özel Harekat Başkanı bir parti liderinin elini öper mi?Bu da yeni tartışma: Özel Harekat Başkanı bir parti liderinin elini öper mi?

Sinan Ateş dosyasında çarpıcı konuşmalar: Ölürsen kimse seni hatırlamazSinan Ateş dosyasında çarpıcı konuşmalar: Ölürsen kimse seni hatırlamaz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.