AYM’nin Can Atalay kararını avukatına sorduk: Ne kadar süreceği belli değil

Anayasa Mahkemesi, cezaevinde bulunan TİP milletvekili avukat Can Atalay’ın 'hak ihlali' başvurusunu Genel Kurul’a sevk etme yönünde karar aldı. Can Atalay'ın avukatı Akçay Taşçı, 10Haber'e yaptığı değerlendirmede “Genel kurulun görüşmeyi yapacağıyla tarih belli değil” dedi.

Gündem 6 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası’nda aldığı hapis cezası Yargıtay tarafından onanan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili avukat Can Atalay’ın ‘hak ihlali’ başvurusunu Genel Kurul’a sevk etti.

10Haber’in ulaştığı Can Atalay’ın avukatı Akçay Taşçı, kararı “olumsuz” olarak değerlendirmenin doğru olmayacağını belirterek, “Anayasa Mahkemesi, Genel Kurula göndermeden de bir karar alabilirdi. Ancak, Genel Kurula göndermesini de olumsuz olarak yorumlamıyoruz. Genel Kurulun ne zaman bu görüşmeyi yapacağıyla ilgili net bir tarih yok. Dolayısıyla sürecin ne kadar süreceği belli değil” diye konuştu.

Ne olmuştu?

14 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Gezi Davası tutuklusu avukat Can Atalay, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ‘hak ihlali’ başvurusunda bulunmuştu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 28 Eylül’de 8 sanıklı Gezi Parkı davasında, Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ile TİP milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku’ya verilen 18’er yıl hapis cezalarını onamıştı.

Kararın onanmasının ardından TİP Genel Başkanı Erkan Baş, 2 Ekim’de Hatay’dan Ankara’ya ‘Özgürlük Yürüyüşü’ne başlamıştı.

TBB, Can Atalay hakkındaki görüşünü, AYM'ye sundu: Göreve başlayabilirTBB, Can Atalay hakkındaki görüşünü, AYM’ye sundu: Göreve başlayabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.