Emine Yıldırım’ın filmi dünya prömiyerini Tokyo’da yaptı
Bağımsız filmler çeken ve geçen hafta 'On Saniye' filmi vizyona giren Ceylan Özgün Özçelik, yazar Oğuz Atay'ın 49 yıl önceki isyanını hatırlatırcasına "Filmlerimiz sinemalarda siz neredesiniz ey seyirci. Sizleri sinemalara davet ediyoruz" dedi
Türk edebiyatının önemli yazarlarından Oğuz Atay ‘Korkuyu Beklerken’deki öykülerinden ‘Demiryolu Hikâyecileri’nin son cümlesinde “Ben buradayım sevgili okuyucum, sen neredesin acaba?” diye seslenir. Bu seslenme haliyle Atay okurları bir anlamda nitelikli bir eseri görmek için çaba göstermeye davet eder.
‘Korkuyu Beklerken’ kitabı 1975 yılında yayımlandı. Aradan 49 yıl geçtikten sonra Atay’ın sitemini hatırlatan bir şekilde bu sefer yönetmen Ceylan Özgün Özçelik seyircilere seslendi ve bağımsız filmleri izlemeleri için seyircileri sinema salonlarına davet etti.
Geçen hafta ’10 Saniye’ filmi vizyona giren Özçelik sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “‘Sinemaya gidecek hali vakti parası olmamayı çok çok iyi anlıyorum. Şüphesiz tüm bağımsız yönetmenler, filmlerini perde için yapıyor. Görsel+işitsel araçlarla seyirciyle bir bağı kurabilmeyi hayal ediyoruz. ‘On Saniye’yi de televizyon için değil, sinema salonlarında sinema seyircisiyle buluşabilmek yaptık. Yüzlerin, kameranın, sesin, müziğin, kurgunun, rengin, bir sanat dalı olarak sadece sinemanın vaat edebildiği atmosferin gücüne sarılarak yaptık.
Vizyondaki bu ilk günlerimizde salonlarda yalnız kaldık. Sayısız bağımsız film gibi. Nasıl bitireyim bilemiyorum, sadece şunu biliyorum. Sinemayı sevenler, perdeyle bağını kestiğine ve ‘evde izlerim’ dediğinde sinema anlamını yitiriyor. Sizi salonlara davet ediyoruz”
Ceylan Özgün Özçelik’in yönettiği Bergüzar Korel, Bige Önel’in başrolde oynadığı ‘On Saniye’ birçok festival dolaştıktan geçen hafta vizyona girmişti. ‘On Saniye’, veli ve öğretmen ilişkisi üzerine bir film. Çocuğu bir kediye işkence edip öldürdüğü için disiplin cezası olan Özgür’ün annesi Yasemin, çocuğunun okuldan atılmaması için rehber öğretmen İpek’i ikna etmek için Türkiye’nin en seçkin okulu olan William College’e gider. Lakin bu görüşme iki kadının iktidar mücadelesine dönüşür. Ebeveyn sorumluluğu, öğretmen-öğrenci ilişkisi üzerinden sürüp giden tartışma kısa zamanda bağlamından kopup iki kadının yer yer sınıfsal yer yer kişisel mücadelesine dönüşür.Erdi Işık’ın aynı adlı tiyatro metninden uyarlanan filmde bir anlamda ergenlikten bir türlü çıkamamış yetişkin kadınların mücadelesini anlatıyor bize.
27 salonda gösterilen ‘On Saniye’ ilk üç gününde 1152 kişi tarafından izlendi.