Bahar: Bu kez aldatan mercek altında

‘Bahar’ın 11. bölümünde Bahar, aldatıldığını öğrendikten sonra boşanmaya karar verdi. Şimdiye dek aldatılan Bahar’a odaklanılan dizide bu kez aldatana ve üçüncü kişinin işlevine değinildi.

Gündem 1 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Geçen hafta eşi Timur’un (Mehmet Yılmaz Ak) ihanetini gözleriyle gören Bahar (Demet Evgar) yeni bölümde evi terk etti. Bahar’ın arkadaşı, izleyicininös de sevgilisi Çağla (Elit Andaç Çam) kafa dağıtmak için Bahar’ı felekten bir gece çalmaya çıkardı. Ardından Bahar soluğu boşanma avukatında aldı. Bir yerlere nazar boncuğu emojisi koymuşuz varsayın, zira yerli dizilerde maşallah dediğimiz güçlü kadın üç gün sonra kuma gidiyor.

Köy havası

Bahar, hastanenin düzenlediği gönüllü doktorlar etkinliğine katılarak iyileştirirken iyileşmeyi, iyileşirken iyileştirmeyi seçti. Neşeli anlarla dolu köy sahnelerinde bizler de hafifledik, pamuk gibi olduk. Bölüme köy muhtarı olarak konuk olan sosyal medya ünlüsü, oyuncu ve komedyen Yasemin Sakallıoğlu’nun performansı çok beğenildi.

Baston ilişkiler

Geçen haftadan miras kalan ihanet, yeni bölümün hâkim temasıydı. Bahar, Oscar Wilde’a atfedilen bir sözü alıntıladı: “Bazen evlilik iki kişinin taşıyamayacağı kadar ağırlaşmıştır ve taşımak için en az üç kişi gerekir.” Tabii bu sözü ihaneti normalleştirmek için değil, kendi ilişkisindeki dinamikleri tespit etmek için söyledi:

Timur, evliliğinde kendine düşen yükü Rengin’e yaslayıp (yani üçüncü birini baston olarak kullanıp) Bahar’la evliliğini sürdürebilmiş. Bahar’ın Rengin’e (Ecem Özkaya) dediği gibi: “Benim evliliğim senin yüzünden bitmedi; senin yüzünden devam etti.”

Dizi yansıması

🔴 Bölüm olay bakımından verimsiz geçtiği ve de normalden fazla reklamla dolduğu için çoğu izleyiciden eleştiri aldı.

🔴 Neyse ki izleyicinin gönlü de hemen alındı: ‘Avlu’ dizisinde rol arkadaşları olan Demet Evgar ve Ümmü Putgül’ü köy sahnelerinde bir arada gördük. Köylü bir kadını canlandıran Ümmü Putgül “Seni gözüm bir yerden ısırıyor” repliğiyle, koğuş arkadaşları olan Deniz ve Dudu karakterlerine gönderme yaptı.

🔴 Köyde sünnet yapılacağında Timur nursunuzu ilk kez haklı bulduk. Çocukların genel sağlık durumunu önceleyen Timur, sünnetin oldubittiye getirilmemesinden yanaydı. Timur ayrıca, oğlunu “Erkek olacaksın” diyerek ikna etmeye çalışan bir annenin bu ifadesini eleştirdi. Yanlışlıkla Timur’u seveceğiz, korkumuz bu!

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Bölümün olaysız geçtiği için eleştirilmesinde gözden kaçırılan nokta şu: Haftalardır ihanet açığa çıkacak mı diye gerilirken şimdi mola verilmesi yerinde bir hamleydi. Hep diyoruz, sürekli olaylar üzerinden ilerleyen diziler, yazılacak olay kalmadığında deyim yerindeyse saçmalamaya başlıyor. Oysa zamanında ‘Aile’ dizisinden de tanık olduğumuz gibi, bazı bölümler tematik olmalı.

🔴 Her bölüm mutlaka yakaladığımız paralellik bu bölüm doktorlar ile köylülerden geldi: Bahar-Timur-Rengin üçgeninin köyde aynı evde yaşayan iki kadın ve bir koca arasındaki ilişkiyle benzerliğini, ardından Aziz Uras ve Seren’in (Demirhan Demircioğlu, Nil Sude Albayrak) sorunlarının köydeki genç bir çiftinkiyle benzerliğini izledik. ‘Sosyokültürel seviyeler farklı olsa da yaşanmışlıklar benzer,’ diyor dizi bize.

🔴 Baston ilişkileri detaylandırarak bitirelim. Timur’un tam Bahar’dan ‘kurtulmak’ üzereyken Rengin’e dönmemesinin sebebi Bahar’ın cümlelerinde gizli: “Timur sana tutunduğu için bizim evliliğimizi yürütebildi. Ama şu an bir değneye ihtiyacı yok.” (İlk sebep Timur’un maldan mülkten olmak istememesi tabii, o ayrı.)

🔴 Timur’un evlilikte bir değneğe (yani başka bir kadına) ihtiyacı olması, köyde sakatlanınca bölüm boyu bir değnekle yürümek zorunda kalmasıyla sembolleştirildi. Ekip her sahneyi milim milim düşünüyor vesselam.

Künye

Show TV
Yapım:  MF Yapım
Yapımcı: Asena Bülbüloğlu
Yönetmen: Neslihan Yeşilyurt
Senaryo: Ayça Üzüm, Atasay Koç
Müzik: Aytekin Ataş
Oyuncular: Demet Evgar, Buğra Gülsoy, Mehmet Yılmaz Ak, Ecem Özkaya, Elit Andaç Çam, Demirhan Demircioğlu, Nil Sude Albayrak, Alisa Sezen Sever, Hasan Şahintürk, Sena Mia Kalıp, Uygar Özçelik, Deniz Sarıkaş, Devrim Kabacaoğlu, Ege Erkal, Sonat Tokuç ve Füsun Demirel, Hatice Aslan. (Konuk) Yasemin Sakallıoğlu, Ümmü Putgül, Duygu Karaca, Efe Halil Ürgen.

Bahar: İhaneti gördüm!Bahar: İhaneti gördüm!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.