Bahar: İhaneti gördüm!

‘Bahar’ın 10. bölümünde eşinin ihanetini gözleriyle gören Bahar bir uyanış daha yaşadı ve Timur’u terk etti. Bölümde ‘sahte belgesel’e benzer bir yöntem kullanılmasıysa mizahi anlatım güçlendirildi.

Kültür Sanat 24 Nisan 2024

Geçen bölümde Timur (Mehmet Yılmaz Ak) hastanenin bağış gecesinde herkese Bahar’la (Demet Evgar) evli olduğunu açıklamıştı. Yeni bölümde Bahar bu açıklamanın sebebinin romantizm olmadığını anladı. Bu kez itiraf beklemek yerine Timur’u takip eden Bahar, ihaneti kendi gözleriyle gördü. Manevi darbe almak ve yıkılmak bir dizide daha güzel nasıl yansıtılabilirdi bilemiyoruz. Demet Evgar ve yönetmen Neslihan Yeşilyurt etkisi elbette!

Dedektif Bahar

Bu bölüm ihaneti öğrenip de Bahar’dan saklayanların sayısı çoğaldı. Kimisi Bahar’ın hastalığının tetiklenmemesi için susarken kimisi kendi çıkarını düşündü. Her şeyi çoktan öğrenen Bahar’sa, Timur ve Rengin’i utandıracak bir plan yapmak için kanıtlar toplamaya başladı. Ardından da evdeki tüm anılarını ve gelinliğini yakarak kendi deyimiyle ‘bahar temizliği’ yaptı.

Üç, iki, bir, kayıt!

Dizinin bu bölümünde hastanenin tanıtımını yapmaya gelen ekip bir yandan profesyonel görüntüler elde etmeye çalışırken diğer yandan hastanenin doğal ortamına, kapılar ardına dönenlere tanık oldu. Ortaya çıkan eğlenceli sahnelerle dizi, sahte belgesel (mockumentary) türüne göz kırpan tatlı bir örneğe imza attı. Bütün bölümü güya bu belgeselden izleseydik işte o zaman tadından daha da yenmez bir bölüm olurdu!

Dizi yansıması

🔴 Bahar’ın yaşadıkları çok üzücü olsa da izleyicinin yüreğini daha çok dağlayan başka bir isim vardı: Herkesin içinde söylediği şarkıyla Bahar’a aşkını ilan eden asistan Doruk (Ege Erkal), Bahar’ın evli çıkmasına, üstelik hocasıyla evli çıkmasına dayanamadı ve girdiği komik hallerden ötürü bölümün mağduru ilan edildi.

🔴 Hastanenin başhekimi Reha Hocamızın tanıtım çekimi için yaptığı imaj değişikliği Özgür Özel’i anımsattı ve ana sayfa esprilerle doldu. Gündemi senaryoya ‘Kızılcık Şerbeti’nden çok daha ustaca yerleştiren dizimiz bunu da özellikle mi yaptı, bilemiyoruz.

🔴 Dizimiz bu bölüm, kadınların işlettiği bayilere “Kadının işi, gücü!” sloganıyla dikkat çeken bir markadan reklam aldı. Reklamın toplumsal mesaj vermesi ve senaryoya sırıtmadan yedirilmesi izleyiciden tam puan aldı. Dizilerin çoğunda reklam almanın (veya işleniş yönteminin) itici bulunduğu göz önüne alınırsa bahsetmeye değer bir durum.

🔴 Bölümün açılış sahneleri bildiğiniz gibi hep çok beğeniliyor. Bu seferkinde Shakespeare’in ‘Macbeth’inden bir alıntı vardı: “Kaçıp gitmek suç sayılmaz, yüreklerin taş kesildiği yerden.”

🔴 Bahar’a okutulan şiirler de dizinin imzalarından. Bölümün sonunda Bahar bu kez Metin Altıok’tan ‘Bir Acıya Kiracı’ şiirini seslendirdi; Bahar’ın yakmak üzere anılarını topladığı sahnenin etkisi böylece yoğunlaşmış oldu.

🔴Bahar’ın organize ettiği Timur-Rengin buluşması izleyicinin beğenisini kazandı ve zekice bir intikam olarak nitelendirildi. İki versiyon karşılaştırılırsa ‘Bahar’ınki Güney Kore yapımı aslından daha derinlikli ve orijinal.

Fakat bu plan bize kalırsa ne bir ters köşe ne de somut sonuçları olan bir hamle. Mesele tarafları utandırmaksa ‘Sadakatsiz’deki gibi herkesin aynı mekânda toplandığı bir sahne kurgulanabilirdi. Keşke Bahar bu ipuçlarını boşanmak için veri toplama amaçlı bir araya getirseymiş.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Dizinin çok sevdiği sembolik anlatımlara bu bölümün örneği, geçen bölümde olduğu kıyafetlerin renginden geldi. Her zaman canlı renklerle adına uygun giyinen Bahar, anılarını ve gelinliğini yaktığı son sahnede düz, ciddi ve siyah bir pardösü giymişti. Dizinin stilistleri Başak Dizer ve Deniz Marşan’ı tebrik ediyoruz.

🔴 Timur ve Rengin gençliklerinde sevgiliyken ne zaman kavga etseler, Timur mavi orkide gönderince barışırlarmış. Bahar’ın, ihaneti bildiğini Timur’la Rengin’e belli etmek için ikisini buluşturduğu sahnede masaya mavi orkide yollatması bu sebeple önemli bir detaydı.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım:  MF Yapım
Yapımcı: Asena Bülbüloğlu
Yönetmen: Neslihan Yeşilyurt
Senaryo: Ayça Üzüm, Atasay Koç
Müzik: Aytekin Ataş
Oyuncular: Demet Evgar, Buğra Gülsoy, Mehmet Yılmaz Ak, Ecem Özkaya, Elit Andaç Çam, Demirhan Demircioğlu, Nil Sude Albayrak, Alisa Sezen Sever, Hasan Şahintürk, Sena Mia Kalıp, Uygar Özçelik, Deniz Sarıkaş, Devrim Kabacaoğlu, Ege Erkal, Sonat Tokuç ve Füsun Demirel, Hatice Aslan. (Konuk) Pelin Karahan, Müjgan Ferhan Şensoy, Yeşim Çelebi, Efe Halil Ürgen, Deniz Sarıkaş, Devrim Özder Akın, Fehmi Karaarslan, Oktay Oy, Serap Önder, Ayhan Bozkurt.

Bahar: İhanet açığa çıkıyorBahar: İhanet açığa çıkıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.