İnci Taneleri: Baba-oğul çaresizliği

‘İnci Taneleri’nin beşinci bölümünde Azem yıllar sonra kavuştuğu oğluyla beklediği baba-oğul ilişkisini kuramadı; ama bölümün sonunda suçsuz olduğunu oğluna açıklayabildi.

Kültür Sanat 23 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Hapisten çıktıktan sonra çocuklarını arayan Azem (Yılmaz Erdoğan) geçen hafta oğluyla yüz yüze gelmişti. Bölümü buradan açtık. Hem Yılmaz Erdoğan hem de babasına öfkeli Özgür’ü canlandıran Kubilay Aka adeta gözleriyle oynayarak duygusal bir sahneye imza attı.

Düşman çetenin tam o an Özgür’ü vurmasıyla da senaryo, ‘yıllar sonra yaşanan kavuşmada taraflardan birine bir şey olur’ klişesine yenik düştü. (Özgür kendine Cihan denmesini istediği için öyle devam edelim.) Azem Cihan’ı hastaneye yetiştirdikten sonra, oğlunu evlat edinen Güngör anneyle (Evren Duyal) dertleşti.

Azem’in çıkaramadığı bakla

Cihan, hastanede yattığı süreçte ikide bir tepesinde dikilen babasından kurtulamadı. Bizim de iç sesimiz Cihan’dan halliceydi vallahi: Çocukcağız anasını senin öldürdüğünü düşünüyor Azem; ya ağzındaki baklayı çıkar ya da pavyonda adam dövmeye git Azem.” Saatler boyu susan Azem yüzünden izleyiciler de fenalık geçirip Cihan’ın yattığı hastaneye kaldırılacaktı az daha. Neyse ki beklenen suçsuzluk itirafı geldi; ama Cihan oralı olmadı.

Azem’in varolmayan ilişkileri

Hocamızın işvereni ve camiada popüler bir sima olan Piraye (Selma Ergeç) gerçen hafta Azem’i yemeğe çıkardığında magazin onları fotoğraflamıştı. Azem’e abayı yakan diğer kadın Dilber (Hazar Ergüçlü) bu bölüm internette ikilinin videosunu görünce bozuldu tabii; Azem’le arasında ne idüğü belli olmayan bir şey var malum. Mahpustaki popülerliğinden sonra dizinin kadınları arasındaki popülerliğin de belli ki tadını çıkaran Azem, bu konuyu ısrarla askıda bırakıyor.

Dizi yansıması

🔴 Azem’e illa bir partner yazılacaksa tercihimiz değişti: Özgür’ü evlat edinen anne Güngör. Yaşı yaşına, huyu huyuna, sakinliği sakinliğine, sınıfı sınıfına.

🔴 Azem daha kolay çözülebilecek bazı dertlerini karıştırıp uzatarak buradan depresif bir ruh hali sağmakta oldukça başarılı bir karakter. Biraz drama kraliçeliği de var bünyesinde. Sorunları çözülsün istiyor, ama herhangi bir öneri geldiğinde konuyu değiştiriyor. Çözdük seni Azem.

🔴 Azem’in süper-öğretmenlik sırrını da özel ders verdiği Ayça (Ülkü Hilal Çiftçi) çözdü: “Benimle çocukmuşum gibi konuşmuyor.” (Ergenlikte ciddiye alınmak istemenin önemi.)

🔴 Bu bölüm, Azem hapse girince aile dostlarının çocukları yanına almaya çalıştığını, ama akrabalık bağı olmadığından başaramadıklarını öğrendik; hiçbir akrabalarının çocuklara sahip çıkmadığını da. Bu da çözüldü.

🔴 Gelelim çözemediklerimize. Hocamızın bir (1) adet öğrenciden gelen özel ders ücretiyle nasıl geçindiği hâlâ muamma.

🔴Azem’in şu an emniyet müdürü olan eski öğrencisi, Cihan’ın çeteye bulaştığını ve bir çatışmanın başlayabileceğini geçen bölümde söylemişti. Fakat bir emniyet müdürü olarak buna engel olmak için neden bir şey yapmadığı dizinin yazarı Yılmaz Erdoğan da çözememiş galiba. Cihan göz göre göre vurulmuş oldu iyi mi.

🔴 Her bölüm Azem’in birden fazla repliği dikkat çekiyor. Sosyal medyada beğenilenlerden bazılarını alıntılayalım:
“Cimriler her insanı masraf sanırlar ve harcadıkları her insanı masraftan düşerler.” “Ayarsız övgü de biri saldırı biçimidir.”

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Mesaisi biten pavyon çalışanlarının ‘çorbacıya gitmek’ ifadesi gözünüzden kaçtıysa geri çağıralım. ‘Ponçik Jale’nin YouTube’daki ‘Katarsis’ programında belirttiği gibi bu ifade ‘otele gitmek, birlikte olmak’ gibi anlamlar da taşıyormuş.

🔴 Peki Dilber’in ‘şapşik’ biri olması ve dansları dışında bir şey gözünüze çarptı mı? Dilber aslında güçlü bir karakter. Şiddete uğradığı eşinden boşanmaya çalışan, boşanamadığı için dönmek yerine ondan olabildiğince uzak kalmaya çalışan biri. Adam ona hâlâ rahat vermiyor, ekonomik olarak da onu sömürüyor; ama Dilber’in ‘eyvallahı yok’. Bunlar hiç de kolay savaşlar değilken bunu bir de çocuğundan ayrı kalmak pahasına yapıyor. Dilber’i biraz da bu gözle izleyebiliriz.

🔴 Dizinin temposu her bölüm ağırlaşıyor. Önceki incelememizde “Biraz yavaşlık iyidir” dediysek de bu bölüm fazla kaçmış. Başka bir açıdan bakarsak, bölüm çoğunlukla mimiklere ve duygulara odaklıydı. Dolayısıyla Azem’in ve oğlunun başa çıkmakta zorlandığı çaresizliğini öne çıkarmak için bölümü olabildiğince sade ve tek odaklı tutmuş olabilirler. Her bölümü bir festival filmi gibi düşünüp tematik bakarsak diziden keyif almaya devam edebiliriz galiba.

6. bölüm fragmanı:

Künye
Yayın mecrası: Kanal D
Yapım:  BKM
Yapımcı: Necati Akpınar
Yönetmen: Şenol Sönmez
Senaryo: Yılmaz Erdoğan
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli, Şahin Kurnaz
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Rıza Kocaoğlu, Yasemin Baştan, Güven Kıraç, İrem Çıray, Onur Akbay, Mustafa Yıldıran, Ülkü Hilal Çiftçi, Orkuncan İzan, Mücahit Koçak, Furkan Rıza Demirel, Furkan Murat Uğur, Kayra Sır, Evren Duyal, Ümit Beste Kargın, Emrah Aytemur, Begüm Atak, Muhammet Kulu, Elif Erol, Deniz Erdoğan, (konuk) Berna Üçkaleler.

İnci Taneleri: Gönül işleri, evlat izleriİnci Taneleri: Gönül işleri, evlat izleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.