Boşandığı eşinin sevgilisine saldırdı… Kadının parmağı kopma noktasına geldi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, 6284 sayılı kanuna sahip çıktı, değişmeyeceğini söyledi ama kadın örgütlerinin üzerinde durduğu ‘süresiz nafaka’ uygulamasını eleştirdi. 10Haber’e konuşan EŞİK Sözcüsü Gülbahar ise “Yasalara dokunmayın, uygulayın” diyerek tepki gösterdi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcilerine konuştu. Seçimden önce çok konuşulan iki konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Göktaş, kadına şiddete ilişkin, “Hepimizin canını acıtan bir konu. Devamlı gündemde olan bir konu. Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada gündemde olan bir konu. Temel kanunlarda eşitlik ilkesi ve pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına aldık. Şiddet mağdurlarının korunması ve şiddetin önlenmesi için 6284 Sayılı Kanun ve ikinci mevzuat ile güçlü bir yasal altyapı oluşturduk” diye konuştu.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un değiştirilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.
Ancak süresiz nafaka uygulamasını eleştiren ve hakim-savcılara akademide bu konuda ders… pic.twitter.com/AtjgBCXfO9
— ANKA Haber Ajansı (@ankahabera) July 26, 2023
6284 sayılı Kanun’un değiştirilmesi, kaldırılması söz konusu mu? sorusunu yanıtlayan Bakan Göktaş, “Kanun değişmeyecek. Tabii ki söz konusu değil. Benim bu konuda düşüncem açık ve net. Meselede bir mağdur varsa onun yanındayız. Biz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıyız. Mağdur bir kadınsa onun yanındayız. Mağdur bir çocuksa onun yanındayız. Mağdur bir erkekse onun da yanındayız. 6284 bizim önemli bir kanunumuz” dedi.
Sözlerine “Diğer yandan karardan kaynaklı bazı mağduriyetler doğuyorsa bunları ele almak lazım” diye devam eden Bakan Göktaş, konuyu nafakaya getirdi ve şunları söyledi:
“Ben süresiz nafaka konusunu da önemsiyorum. Bazı insanlar 1990’lı yıllarda evlenmiş. Süresiz nafaka ödemek gibi uygulama kabul edilebilir olamaz. Dolayısıyla bunu da ele almak ve buna da dikkat etmek lazım. Süresiz nafaka gibi bir durum adil bir durum değil. Bu durumun gerçekten önemli bir şekilde ele almaması lazım. Süresiz bir nafaka sizin için adil mi? Açıkça sormak istiyorum. Tabii ki mesela uygulamadan kaynaklandı. O yüzden Adalet Bakanımız ile görüştüğümüzde bu nafaka konusunu, 6284 konusunu ve bizim bakanlığımızı ilgilendiren boyutlarını ele aldık. Bunun Adalet Akademisinde ders olarak verilmesini düşünüyorum. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Hakimler ve savcıların bu konuyu özel ders olarak Adalet Akademisinde ele alabilirler.”
Eşitlik İçin Kadın Platformu(EŞİK) Sözcüsü Avukat Hülya Gülbahar 10Haber’e yaptığı açıklamayla Bakan Göktaş’ın sözlerine tepki gösterdi.
Gülbahar, nafakanın kaldırılmasını da içeren yasa değişikliği taslağının seçimden önce Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın önünde olduğunu, bunun bir seçim vaadi haline getirildiğini, ardından seçimden sonraya bırakıldığını söyledi.
Gülbahar bu taslakta sadece kadının nafakasıyla ilgili değil, üniversiteye giden çocuğun nafakasıyla ilgili de bir düzenleme olduğunu belirtti. Ayrıca bu taslakta ‘hızlı boşanma‘ sisteminin getirilmek istendiğini, bu sistemle gelir araştırması yapılmadan, bir dilekçeyle boşanmanın mümkün olacağını anlattı. Gülbahar, nafaka ve tazminat için sonra gelir araştırması yapılması planlandığını ve bunu “boş ol” sisteminden farkının olmadığını söyledi.
Gülbahar, Bakan Göktaş’ın nafakayla ilgili sözlerine ise şu yanıtı verdi:
“Sayın Bakan’ın bugünkü açıklamaları kadınların şiddetsiz yaşamlarıyla ilgili önemli noktalar taşıyor. Bunların birincisi 6284’ün değiştirilmeyeceği sözü. Ancak yasanın uygulanmasındaki en önemli noktanın her alanda kadın-erkek eşitliğinin sağlanması olduğu unutuluyor. Bakan boşanan kadının yoksulluk nafası konusunda mağdur tarafı yanlış tanımlıyor. Nafakanın gerçek mağduru kadınlar ve çocuklardır. Nafakayı hak eden kadın ve çocuklar nafaka alamıyor. Mahkemeler nafakaya hükmetse bile kadınlar ve çocuklar bunu tahsil edemiyor. Örneğin 90’lı yıllarda evlenmiş olmak nafaka yükümlüsü olmayı ortadan kaldırmaz. Türkiye’de bunu tartışmaya açanlar ‘Herkese 2 yıl, herkese 1 yıl’ gibi formüller önererek ekonomik şiddete maruz kalmasına sebep oluyorlar. 6284’e sahip çıkmak, ekonomik şiddetle de mücadeleyi gerektirir. Bugün Türkiye’deki hukuk kadın çalışmaya başladığı anda nafakanın kesilmesini gerektirir. Açıklamada kadının istihdamıyla ilgili tek kelime görmüyoruz. Eğer mağdur erkekler varsa kadınları devlet eliyle iş sahibi yaparak bu sorun çözülür. Yeni düzenlemeye gerek yok. ‘Yasalara dokunmayın, uygulayın’ diyoruz. Dünyaya örnek göstereceğimiz yasalarımız var ama uygulanmıyor.”