Bakan açıkladı: 9 bin 806 çocuk koruyucu ailede

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş 9 bin 806 çocuğun 8 bin 164 koruyucu aile yanında himaye altında olduğunu söyledi. Bakan 2002 yılında koruyucu aile sayısının 500 olduğunu da belirtti.

Gündem 15 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş.

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde Türkiye’de Koruyucu Aile Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi 2’nci Koruyucu Aile Temelli Çocuk Koruma Sistemi Çalıştayı düzenlendi. Çalıştay Türkiye’de Koruyucu Aile Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında ve Avrupa Birliği desteğiyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) işbirliğinde gerçekleştiriliyor.

Burada konuşan Bakan Mahinur Özdemir Göktaş aile olmak için kan bağı gerekmediğini söyledi ve hayatın daha başında zorlukla karşılaşan çocuklara koruyucu aile hizmetiyle güvenli bir liman sunduklarını söyledi. Çocukluk yıllarındaki hatıraların hayatın geri kalanında hep hatırlandığını anlatan Bakan Göktaş “Her koruyucu annemiz, koruyucu babamız bu anlamda çocuklarımız için gerçek birer kahramandır” dedi.

Koruyucu ailenin kadim bir değer olduğunu söyleyen Bakan Göktaş bunun ülke tarihinde de yeri olduğunu belirtti. Koruyucu ailenin yasal temellerinin 1926 Türk Medeni Kanunu’na dayandığını söyleyen Bakan Göktaş uygulamanın da 1961 yılında başladığını anlattı. Bu konuda son 20 yılda önemli mesafe kat ettiklerini belirten Bakan Göktaş “2002 yılında 515 çocuğumuza bakan 500 koruyucu ailemiz varken 2024 yılı itibariyle 8 bin 164 koruyucu aile yanında 9 bin 806 çocuğumuz himaye ediliyor” dedi.

Koruyucu aile hizmetine yönelik iyileştirmelerin hayati önem taşıdığını aktaran Göktaş çalıştayların bu anlamda çok önemli olduğunu söyledi, “Bu çalıştayımızın sonuçlarıyla da koruyucu aile hizmetinin gelişmesine ilişkin stratejimizi belirleyecek ve eylem planımızı hazırlayacağız. Çalıştay kapsamında koruyucu aile birim yapılanmaları ve standartlaşma, koruyucu aile modelleri ve profesyonelleşme, çocuklara ve ailelere sunulan destekler, dijital dönüşüm ve yeni medya gibi başlıkları bütüncül bir bakış açısıyla ele alacağız” dedi. Çalıştay 17 Ocak’ta sona erecek.

Adli tıp uzmanları 10Haber’e anlattı: Depremde kaybolanlar için üç ihtimal var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.