Bakan Koca sağlıkçılara bu kez umut verdi: ‘Giderlerse gitsinler’den ‘ikinci beyaz reform’a

Cumhurbaşkanı’nın ‘giderlerse gitsinler’ dediği sağlık çalışanlarına mektup gönderen Sağlık Bakanı, sağlıkta şiddet, fazla mesai saatleri, sabit ödemelerin emekliliğe sayılması gibi can alıcı konuları çözmek için çalıştıklarını duyurdu. 19 sağlık sendikası bugün için eylem açıklamıştı.

Gündem 1 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Doktorların yurtdışına göçü, doktor başına düşen hasta sayısının fazlalığı, ameliyatlardaki yoğunlukla birlikte zor duruma düşen sağlık sistemini iyileştirmek için harekete geçileceği öğrenildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün sağlık çalışanlarına mektup göndererek çalışma şartlarının daha fazla iyileştirilmesi için ikinci “Beyaz Reform” döneminin başladığı bildirildi.

Bakan Koca, Beyaz Reform sürecinde tüm imkanları harekete geçirmeye, yeni imkanlar oluşturmaya çalıştıklarını ifade ederek, hep birlikte çözüme ortak olmanın, sağduyu içinde sonuç almanın örneğini yaşadıklarını, şimdi de doğru tutumun bu olduğunu vurguladı.

Enflasyona karşı haklar korunacak vaadi

Bakan Koca’nın kaleme aldığı mektupta, büyük değişim gösteren maddi şartlardan sağlık çalışanlarını ağır davalara karşı güvence altına alan Malpraktis yasasına kadar pek çok konuda reform örnekleri yer aldı. Sağlıkta şiddetle daha etkin mücadele başta olmak üzere nöbet ücretlerinin artırılması, enflasyona karşı hakların korunması, sağlık çalışanlarına yapılmakta olan sabit ödemenin emekliliğe sayılması gibi pek çok konu ise Beyaz Reform’un ikinci döneminde üzerinde çalışılan başlıklar arasında örnek gösterildi.

‘Sağlıkta şiddeti önleme planına az kaldı’

Bakan Koca mektupta, “Artık tamamlama aşamasında olduğumuz Sağlıkta Şiddete Karşı Eylem Planı çalışmamızı yakında uygulama sürecine koyacağız. Tüm sorunlara karşı başarıya ulaşmamız için bizim kararlılığımızın sizin desteğinizle bütünleşmesi gerekiyor Dönemsel haletiruhiyemizin sorun çözme amacı yerine başka amaçlar güttüğünden pek emin olamayacağımız taraflarca fırsat bilinmesine izin vermemeliyiz. Bir sorundan etkilenen herkes çözümün de parçası olma hakkına sahiptir. Üstesinden hep birlikte gelme kararlılığı gösterdiğimiz hiçbir sorunun olduğu gibi kalacağına ihtimal bile vermeyelim. Bakanlığımın ilk döneminde yaptığımız gibi konuların sahipleri olarak yine, içinizden farklı yaklaşımlara sahip arkadaşlarla planlayıp yüz yüze görüşelim. Sorundan ‘yeni sorun’ üretmeyi kazanım hanesinde görme yanılgısına düşenleri dikkatle uyaralım. Beyaz Reform’un ilk döneminde elde ettiğimiz kazanımlar ortada ve sağlık çalışanları kadar hastaların da yararınadır. Bu ikili ‘yarar’ ilkesiyle yolumuza devam etmeliyiz. İlkemize zıt düşecek algıların oluşmasındansa kaçınmalıyız. Şimdi odaklanmamız gereken konu, Beyaz Reform’un ikinci dönemidir. İkinci ‘Beyaz Reform’ döneminin başlamış olduğu haberini her birinizle paylaşıyorum” ifadelerine yer verdi.

19 sendika bugün için eylem kararını açıklamıştı

Bakan Koca, gönderdiği mektupta grev kararı alan emekçilere “sorumsuzluk” ifadesi kullandı. Bakan mektupta “Beyaz Reform”dan bahsederek icraatlarını da sıraladı. Tele1’in haberine göre söz konusu mektup haberini servis eden Anadolu Ajansı, Bakan Koca’nın yaşam hakkını talep eden sağlıkçılar için kullandığı ‘sorumsuzluk’ ifadesini kırptı.

Sağlık emekçileri sorunlarının çözüme kavuşturulmamasını protesto amacıyla 1-2 Ağustos tarihlerinde iş bırakacak. 19 sendika ve 2 Aile Hekimliği Federasyonu’ndan oluşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Dayanışma Platformu (SABİM) taleplerin karşılık bulmaması halinde eylem sürecinin devam edeceğini açıklamıştı.

Doktorlar yurt dışına gitmek istiyor: İyi hal belgesi alımında artış varDoktorlar yurt dışına gitmek istiyor: İyi hal belgesi alımında artış var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.