Köprü geçiş ve otoyol ücretlerine büyük zam
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü'nden bir yılda 2 milyon 200 bin araç geçtiğini açıkladı. Bakan, 5 ay önce de 2 milyonun üzerinde aracın geçtiğini açıklamıştı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yıllık 16 milyon 425 araç için Hazine garantisi verilen ve yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nden bir yılda 2 milyon 200 bin araç geçtiğini açıkladı.
Karaismailoğlu, dün Adıyaman’da gazetecilerle konuşurken, “Yarın, hem şanlı Çanakkale Zaferi’mizin 108. yıl dönümü, hem de ecdada saygı, geleceğe armağan olarak nitelendirdiğimiz 1915 Çanakkale köprümüzün açılışının 1. yıl dönümü. Tasarım ve mühendislik anlamında enlerin ve ilklerin köprüsünü inşa ettik ve ülkemizin bütünsel kalkınma hamlesi için dev bir adım olan bu eserimiz meyvelerini veriyor. Bugüne kadar 2 milyon 200 bin araç, 1915 Çanakkale köprümüz sayesinde kara yolunu kesintisiz şekilde kullandı. 2 milyona yakın araç ise Malkara-Çanakkale Otoyolu’nu kullandı. Böylece bölge ekonomisi canlandı, turizme, tarıma ve istihdama önemli katkılar sağlandı. Sonuçta ülkemiz kazandı, milletimiz kazandı” dedi.
Fakat bu sözler kafaların karışmasına neden oldu. Çünkü Bakan Karaismailoğlu, 29 Ağustos 2022’deki açıklamasında da 1915 Çanakkale Köprüsü’nden 5 aylık sürede 2 milyonun üzerinde aracın geçtiğini söylemişti. Hazine, Çanakkale Köprüsü için araç başı 15 euro + KDV’de günlük 45 bin, yıllık 16 milyon 425 bin araç geçiş garantisi vermişti. Söz konusu rakama ulaşılamaması halinde, aradaki fark Hazine tarafından şirkete ödeniyor0r. Türkiye ve Güney Koreli firmalardan oluşan ‘Daelim–Limak–SK–Yapı Merkezi Ortak Girişimi, köprüyü 16 yıl 2 ay 12 gün işletecek.