Barış Boyun dosyasından Soylu da çıktı: ‘İstihbarat raporu hazırlattı, Saralların yönlendirmesiyle devrede’

Barış Boyun hakkında Milano savcılığının hazırladığı soruşturma dosyasından Süleyman Soylu da çıktı. Boyun "Süleyman Soylu, Saralların yönlendirmesiyle devreye girdi hakkımda rapor hazırlattı" iddiasında bulundu.

Gündem 14 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

İtalya’da yakalanan Barış Boyun hakkında Milano savcılığının soruşturma dosyasında mafya gruplaşmaları, uyuşturucu ve silah ticaretine dair yeni ayrıntılar var.

10 Haber’in ulaştığı yüzlerce sayfalık dosyada İtalyan polisi tarafından ortam dinlemesiyle anbean takip edilen Barış Boyun’un eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında da konuştuğu görüldü. Boyun, Süleyman Soylu’yu Sarallarla “iş tutmakla” suçladı.

Türkiye ve Avrupa’da birçok silahlı saldırıda adı geçen, sokak ortasında cinayetler işleten Barış Boyun hakkında İtalya’nın Viterbo şehrinde 22 Mayıs’ta yakalanmasının ardından Milano savcılığı yüzlerce sayfalık rapor hazırladı.

Savcılığın dosyasında Barış Boyun’un Avrupa’da devasa uyuşturucu üretimi-kaçakçılığı, birçok ülkede silah ticareti yaptığı, makineli tüfeklerin, M16, Uzi, Glock gibi silahlarının deposunun İsviçre’de bulunduğu belirtildi.

Barış Boyun’un Saralların lideri Alaattin Saral’ı öldürmeyi planladığı, hakkında yakalama kararı bulunan suç örgütü lideri olmakla yargılanan Sedat Peker ile görüştüğü, “Devlet tüm Kürt mafya liderlerinin işini bitirirken Türk mafya liderlerini korur. Alaattin, Çakıcı, Sarallar, Sedat Peker hepsi Karadenizli” dediği kayıtlara geçti.

Milano savcılığının hazırladığı dosyada Türkiye’deki mafya gruplaşmalarına dair dikkat çeken ayrıntılar yer aldı. Barış Boyun’un Sarallar suç örgütüne karşı Şahinler çetesinin lideri Sedat Şahin’e yakın olduğu ifade edildi. Barış Boyun İtalya’daki ilk gözaltı sürecinde Sedat Peker’in kendisine İtalyan bir avukat yönlendirdiğini iddia etti.

Süleyman Soylu iddiası: ” Sarallarla hareket ediyor”

Ortam dinlemeleri ve araçlara yerleştirilen kameralarla takip edilen Barış Boyun’un konuşma kayıtlarında eski İçişleri Bakanı şimdiki AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu’nun da adı geçti.

Dosyaya giren kayıtlara göre Barış Boyun bir konuşmasında AK Parti’de siyaset yaptıktan sonra 2022’de Vatan Partisi’ne geçen, arsa değerinin yarısına kamyon ve zırhlı araç üreticisi BMC’yi satın alan iş insanı Ethem Sancak’tan bahsetti.

Boyun, Ethem Sancak’ın Irak petrolünü kaçak olarak Türkiye’ye getiren ekipten olduğunu öne sürdü. Konuşmasının devamında Barış Boyun bakanlarla anlaşmalarının olduğunu, bağlantılarıyla cezaevinde bulunan adamlarına ulaştığını anlattı.

Alaattin Saral ve Burhanettin Saral’ı öldürme planları yapan, Sarallar ile mafya gruplaşmalarında karşı karşıya gelen Barış Boyun dosyaya geçen kayıtlarda Süleyman Soylu’dan bahsetmeye başladı.

Barış Boyun Sarallar operasyonlarında ve devam eden dava süreçlerinde adı sık sık suç örgütüyle yan yana gelen Süleyman Soylu’yu Sarallarla “iş tutmakla” suçladı. Sarallarla husumetli olan Barış Boyun yurtdışından getirilmesi için Süleyman Soylu’nun devreye girdiğini söyledi.

Barış Boyun, Saralların yönlendirmesiyle Süleyman Soylu’nun istihbarat raporu hazırlattığını, katlanarak büyüyen Saralların birkaç yıl içinde diğer mafyaların önüne geçeceğini söyledi. Boyun ayrıca Soylu’nun oğlu Engin Soylu ile de irtibata geçildiğini iddia etti.

Soylu ve Sarallar: Haber verilmeden operasyon yapılmıştı

Türkiye’nin en büyük organize suç örgütleri arasında gösterilen Sarallara 29 Haziran 2022’de İstanbul merkezli 13 ilde yapılan operasyonla 47 kişi tutuklanmıştı. Bir yıl geçmeden İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi Saralların “yöneticisi” olduğu iddia edilen isimlerden Erdal Acar’ın da aralarında bulunduğu 21 sanık hakkında tahliye kararı vermişti.

Onlarca silah, yüz binlerce doların ele geçirildiği, 29 Haziran’da düzenlenen Sarallar operasyonunda ve devam eden yargı sürecinde dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Emniyet içerisindeki kişilerin bilgi sızdırdığı iddiaları ortaya çıkmıştı.

Sarallara yapılan operasyonda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 91 şüpheliden aralarında Erdal Acar’ın da olduğu 40’ı tutuklanmıştı. Operasyonun ilk ayağında Sarallar suç örgütünün lideri olduğu belirtilen İlyas Saral ise kayıplara karışmıştı.

Operasyonun ardından ise İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ile Süleyman Soylu’nun tartıştığı iddiaları gündeme yansımıştı.

Soylu’ya yakın olduğu iddia edilen Trabzon Oflu Saralların Emniyet içinden bilgi aldığı ifade edilmişti.

Sarallarla teması olduğu sık sık gündeme gelen Trabzonlu Soylu’nun da sızıntıyı sağlayan isim olduğu iddialar arasındaydı.

Sarallara operasyon hazırlığı konusunda Ankara’ya bilgilendirme yapılmış, gözaltı işlemlerinin ne zaman olacağına dair ise Soylu’ya haber verilmemişti. Sarallara operasyon hakkında açıklama yapmayan Soylu’nun İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ile bu sebepten tartıştığı öne sürülmüştü. T24 yazarı Tolga Şardan, Soylu’nun eleştirisi üzerine Aktaş’ın “size her söylediğimizde sızıntı oldu” dediğini yazmıştı.

İtalya’daki Barış Boyun dosyasını 10Haber açıyor: Bulgaristan'da uyuşturucu fabrikası, İsviçre'de silah deposu, Avrupa'da devasa nüfuz ağıİtalya’daki Barış Boyun dosyasını 10Haber açıyor: Bulgaristan’da uyuşturucu fabrikası, İsviçre’de silah deposu, Avrupa’da devasa nüfuz ağı

Türkiye'deki mafyalar savaşının arka planını İtalyan savcıdan öğreninTürkiye’deki mafyalar savaşının arka planını İtalyan savcıdan öğrenin

Barış Boyun dosyasından Murat Sancak’a saldırı çıktı: FETÖ’yü suçlamak, siyasete yaklaşmak için yaptıkBarış Boyun dosyasından Murat Sancak’a saldırı çıktı: FETÖ’yü suçlamak, siyasete yaklaşmak için yaptık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.