Başarılı öğrenciye yurtta ırkçı işkence: ‘Köleliği kabul edin’

Koç Üniversitesi’nde burslu okuyan, TÜBİTAK birincisi bir öğrenci, üniversite yurdundaki odasında 2 arkadaşı tarafından işkenceye uğradı; Yüzü ve sırtı kesildi, kemerle dövüldü… İddiaya göre üniversite yönetimi de mağdura kapıları kapadı.

Gündem 4 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Aylardan Kasım 2023, yer Koç Üniversitesi öğrenci yurdu. Hasan Ege Karanfil, Arda D. ve F.B. aynı odayı paylaşıyor. Ancak bir süre sonra aralarında anlaşmazlık başlıyor. İddia o ki Hasan Ege Karanfil ve Arda D.,  F. B.’nin, odadan ayrılmasını istiyor. İş bununla da sınırlı kamlıyor. Önce F.B’ye odayı terk etmesi için psikolojik baskı yapıyorlar. İkilinin bir sonraki adımı ise F.B’ye şiddet uygulamak oluyor. F.B bu olaylar nedeniyle 13-14 Kasım’da odasına gitmiyor, okulun laboratuvarında yatıyor. Ertesi gün odasına gittiğinde ise olaylar iyice çığrından çıkıyor. F. B., banyodan çıktığı esnada Arda D.’nin saldırısına uğruyor.

Arda D., derslerde kullandığı ve başında kesici cisim bulunan kretuar ile F. B.’nin üzerine yürüyor. F.B o sırada bornozlu. F. B.’yi boğazından yaralamaya çalışan Arda D., kendisini korumak isteyen oda arkadaşını yüzünü ve karnını kesiyor. F.B’nin çığlık atması üzerine diğer yurt öğrencileri de odanın önüne geliyor. Yüzü ve karnı kanayan F. B., yurt binasının yangın alarmına basarak güvenliği çağırıyor. Daha sonra yurda gelen ambulansla hastaneye kaldırılıyor.

‘Alt ırksınız, itlaf edilmeniz lazım’

Türkiye bu olayı, Halk TV’den Dinçer Gökçe‘nin haberinden öğrendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatıllan soruşturma dosyasında öğrencilerin ifadeleri de bulunuyor. F. B.’nin savcılığa sunduğu dilekçede, kendisinin ayrımcılığa uğradığı, Kürt ve Alevi olması nedeni ile sistematik şiddete maruz kaldığı iddiaları yer alıyor.

Savcılık soruşturma dosyasına giren ses kayıtlarında ayrıca Hasan Ege Karanfil’in, F. B.’ye yönelik “Türkiye’nin, belli bir noktadan sonraki Doğusu olduğu gibi ateşe verilse…” dediği, F. B.’nin etnik Kürt kimliği için “Alt ırksınız. İtlaf edilmeniz lazım. Köle olduğunuzu kabullenmelisiniz. İtaat etmek zorundasınız. Seni bu odadan istemiyoruz. Buradan gitmezsen seni öldürürüz ” ifadelerini kullandığı ortaya çıktı.

İddia: Bir ay boyunca ifade bile almadılar

Saldırıya uğrayan öğrencinin avukatı Alper Sarıca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ses kayıtları ve yaralamaya rağmen 1 aydan fazla bir süredir, savcılığın Hasan Ege Karanfil’in ifadesini dahi almadığını belirtti:

“Dosyaya bugüne kadar duyduğum en ırkçı söylemlerin yer aldığı (haberlerde çoğuna yer verilmeyen) 6 adet ses kaydını sunmamıza, faillerce suçları örtbas edilmek için sözde cinsel saldırıyla suçlanan müvekkilimin olaydan sadece yarım saat önce üniversite güvenliğini aradığına dair arama kayıtlarını sunmamıza, odanın kartlı giriş kayıtlarından ve failin adli muayene ve karakol ifadesine yansıyan anlatımlarındaki çelişkilerden cinsel saldırının hiç vuku bulmadığının açıkça anlaşılmasına, (muayenede sözlü taciz diyor.) müvekkilin yüzüne ve karnına onlarca dikiş atıldığını gösteren adli raporlara rağmen savcılıkça şüpheli H.E.K.nin ikmalen istendiği için 1 ayı aşkın süredir ifadesi bile alınamadı.”

 

Avukat: Sınavlara alınmıyor, hakkı yeniyor

Saldırganların cinsel saldırı iddiası gerekçesiyle saldırıya uğrayan müvekkili hakkında adli kontrol kararı verildiğini aktaran Sarıca, “Oysa aynı savcılık canını zor kurtaran, ırkçılığa uğrayan müvekkilim için sırf faillerin soyut iddiaları nedeniyle adli kontrol kararı verdirdi ve kaldırılması taleplerimizi reddetti” dedi.

Koç Üniversitesi’nin F.B’nin üniversiteye girişini yasakladığını belirten Sarıca, “Irkçılığa uğrayan, canına kastedilen müvekkilimin Koç Üniversitesi tarafından 1 ay süreyle okula ve binalara girişi yasaklandı. Bizzat gidip hukuk müşavirliğine delileri sunup anlatmama rağmen sınavlarına bile alınmadı. Telafi sınavı da açılmadı. Şimdi de kaydını dondur diyorlarmış. Başınıza benzer bir olay gelirse üniversitenizde güvende olduğunuzu ve hak ettiğiniz adil muameleyi göreceğinizi düşünmüyorum. Not: Üniversite yurt disiplin kurulu müvekkil hakkında cinsel saldırı iddiası sübut bulmadığından müvekkile ceza VERİLMEMESİNE karar verdi” ifadelerini kullandı.

Hasan Ege Karanfil aslen ödüllü bir şair. İthaki Yayınları’ndan çıkan ‘Veraset Vergisi’ adlı bir kitabı bulunuyor. Bu kitapla Seyhan Erözçelik İlk Kitap Şiir Ödülü’nü kazanmıştı. Haberin kamuoyuna yansımasının ardından Hasan Ege Karanfil ile ilgili bir başka gelişme daha yaşandı. İthaki Yayınları, Karanfil ile olan sözleşmesini feshettiğini duyurdu.

Kitabın editörlüğünü üstlenen Devrim Horlu haberleri okuduktan sonra şaşırdığını ve Karanfil’e ulaşmaya çalıştığını açıkladı ve “Kendisi Alevi, anne tarafından Kürt bir insan olarak bu rezillikleri öğrendikten sonra böyle insanlarla uzak yakın ilişki kurmam pek mümkün değil” dedi.

Karanfil ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla haberleri iftira olarak tanımladı: “Sair medya mecralarından yayımlanan ve yer yer adımın ve fotoğraflarımın da geçtiği abuk subuk iftira haberlerinden haberdarım. Kimin, ne saikle ve amaçla bunu yaptığını da anlıyoruz. Gerekli hukuki başvurular yapılarak suçluların cezalandırılması sağlanacaktır. Haberlerde “F.B.” olarak kısaltılan ve kendisini mağdur gibi gösteren şahıs, cinsel saldırı suçundan adli kontrol ile imza yükümlülüğü altındadır ve yalan haberlerle medya desteği sağlayarak soruşturmanın gidişatını etkilemeye çalışmaktadır.”

Saldırgandan karşı iddia: Taciz ediyordu

Cumhuriyet gazetesi, Hasan Efe Karanfil’in Koç Üniversitesi Yurt ve Konaklama Direktörlüğü’ne yaptığı savunmaya ulaştı.

Karanfil, mağdur F.B’nin Arda D. ile kendisine karşı cinsel taciz, cinsel saldırı, zorbalık, sistematik şekilde hakaret ve taciz suçları işlediğini ifade ediyor.

F.B’nin çeşitli bahanelerle kendilerine dokunduğunu, erkeklerle girdiği cinsel ilişkilere dair fotoğrafları kendilerine istemeden gösterdiğini iddia eden Karanfil, işkence niteliğindeki fiillerin nedeninin tacize karşı koymak olduğunu ileri sürdü.

Koç Üniversitesi: Soruşturma başlatıldı

Kasım ayında yaşanan olayın ardından Koç Üniversitesi bugün, sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine açıklama yaptı. Şiddet ve ayrımcılığın hiçbir türlüsüne taviz vermeyecek bir ilkeleri olduğunu söyleyen üniversite, konuyla ilgili gerekli soruşturmalar başlatıldığını duyurdu.

Uyuşturucu satıcılarının yeni yöntemi: Kitap içine gizleyip kargoyla gönderUyuşturucu satıcılarının yeni yöntemi: Kitap içine gizleyip kargoyla gönder

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.