Tolkien evreninin eksik halkası tamamlanıyor

Tolkien tarafından kurgulanan Orta Dünya evreninin eksik halkası olan Numenor'un Düşüşü nihayet Türkçede. 21 Haziran'da İthaki etiketiyle raflardaki yerini alacak kitabı Türkçeye Kemal Baran Özbek çevirdi.

Kültür Sanat 17 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
'Numenor'un Düşüşü' 21 Haziran'da raflardaki yerini alacak.

Tolkien mirası heyecan uyandırmaya devam ediyor. İngiliz yazar J. R. R. Tolkien’in kurgusal evreni Orta Dünya, ‘Yüzüklerin Efendisi’ uyarlamasıyla Hollywood’un başyapıtlarına dönüşürken fantastik edebiyatın kurucu metinleri arasında yer almakta. Tolkien’in 1930’lardan itibaren oluşturmaya başladığı bu modern çağ destanı, dünya çapında en çok satan kitaplar listesinden yıllardır inmiyor. Şimdi serinin eksik halkası olan ve Orta Dünya evreninin İkinci Çağı’na odaklanan ‘Numenor’un Düşüşü’nün Türkçe çevirisi de okurla buluşmaya hazırlanıyor. 21 Haziran’da çıkacak kitabı Türkçeye çeviren isim ise Kemal Baran Özbek.

Tolkien için en karanlık dönem

Tolkien, Orta Dünya’nın İkinci Çağı için “karanlık bir çağdır” tanımlaması yapar. ‘Silmarillion’ başta olmak üzere ‘Bitmemiş Öyküler’ ve Christopher Tolkien’in on iki ciltlik ‘Orta Dünya Tarihi’nde detaylandırılan bu dönemin kırılma noktası sayılan “Númenor’un Düşüşü” ise ilk kez tek bir ciltte toplanıyor. İthaki Yayınları’ndan çıkacak kitap okurlara Númenor özelinde yeni bir tarihçe sunuyor.

Tolkien’in Orta Dünya evreninin İkinci Çağı’nda geçen hikâyeye göre Morgoth’un yenilgiye uğratılmasında Valar’a ve elflere yardım eden insanlara ödül olarak Númenor bahşedilir. Öyle ki Númenor, zaman içerisinde uygarlığın beşiği ve zenginliğin merkezi hâline gelir. Bilgeliği ve mertliğiyle ünlü bölge halkına yasaklanan tek bir şey vardır. O da Kutlu Diyarları aramaya teşebbüs etmek. Ne var ki insan doğasının bir yansıması olarak zaman geçtikçe güçlenen insanlar, ölümsüzlüğün hüküm sürdüğü Kutlu Diyarları bulma hevesiyle yanıp tutuşmaya başlar. Bu hırs, Númenor’un yokoluşunun başlangıcı olur.

Númenor’un Düşüşü Orta Dünya’nın tarihini ‘Yüzüklerin Efendisi’nin eklerinde yer alan ‘Yılların Öyküsü’ bölümünün zaman çizelgesine bağlı kalıp Tolkien’in yayımlanmış tüm metinlerinden faydalanarak Alan Lee’nin artık klasikleşen tarzıyla çizdiği illüstrasyonlarıyla birlikte anlatıyor.

İngiliz polisi, 'Yüzüklerin Efendisi' ve '1984' okumayı terör tehdidi olarak etiketlemişİngiliz polisi, ‘Yüzüklerin Efendisi’ ve ‘1984’ okumayı terör tehdidi olarak etiketlemiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.