Tatil yolunun acı bilançosu: 852 trafik kazası, beş ölü

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya trafik kazalarına ilişkin verileri açıkladı. Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinin ilk gününde meydana gelen 852 trafik kazasında beş kişi hayatını kaybetti, bin 421 kişi yaralandı.

Gündem 16 Haziran 2024
Bayramın ilk gününde 800'den fazla trafik kazası yaşandı.

Dokuz gün sürecek Kurban Bayramı tatili dün başladı. Vatandaşlar memleketlerine ya da tatil beldelerine gitmek akın akın için yola çıktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tatilin ilk gününe ilişkin trafik kazaları verilerini sosyal medya hesabından paylaştı.

Bakan Yerlikaya dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinde Emniyet ve Jandarma trafik ekiplerinin vatandaşların güvenliği için gerekli önlemleri aldığını, denetimleri büyük bir hassasiyetle sürdürdüğünü kaydetti.

Yerlikaya tatilin birinci günü olan 15 Haziran Cumartesi günü 852 trafik kazası meydana geldiğini, beş kişinin hayatını kaybettiğini, bin 421 kişinin yaralandığını belirtti.

Yerlikaya ayrıca 407 bin 731 aracın denetlendiğini, 24 bin 357 araca hız ve radar, 42 bin 720 araca ise çeşitli eksikliklerden işlem yapıldığını kaydetti.

Yerlikaya “Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım, aşırı hız yapmayalım. Araçlarımızda da otobüslerde de emniyet kemeri takmayı ihmal etmeyelim. Yolculuklar sizleri sevdiklerinize kavuşturmak için vardır, ayırmak için değil. Yolun sonu bayram olsun” ifadelerini kullandı.

Uzmanından uyarılar

Yol Güvenlik Uzmanı Mert İntepe bayram tatilinde yaşanabilecek trafik kazalarına karşı yolcu ve sürücülere uyarılarda bulundu. İntepe trafikte yaşanan kazalar, ölümler ve hazırlıksız yakalanılan durumlarla ilgili şunları söyledi:

“Ülkemizde trafik kazaları bayramdan önce ve bayramdan sonra da en az bayram kadar yüksek sayıda ölüme ulaşıyor. Aracınız hazır değilse siz de bayrama hazır değilsinizdir. Aracınızın teknik bakımına önem göstermezseniz yolda kalabilirsiniz. Yazın bu sıcaklıklarda arabalarda arıza problemi çok yüksek seviyede olabilir. Trafik kazasını bitirmek çok zordur ama ölümlü trafik kazalarını azaltabilirsiniz. O zaman da arka koltukta emniyet kemeri takmak bizim için ve ülke için yasal zorunluluktur. Otobüs yolculuklarında muhakkak bir emniyet kemeriyle hareket ediyor olmanız lazım. Otobüs sürücüsü yorgun olabilir, uykusuz olabilir, dalgın olabilir, bir kazaya karışabilir ama ‘emniyet kemeriniz varsa otobüs kazasından da kurtulma şansınız var’ diyoruz. Bizim ülkemizde maalesef otoyol hızları arttırıldı. Bu nedenle bu yıl kazalar yüzde otuz arttı. Birinin buna bakıp değerlendirmesi lazım. Otoyol hızlarımızı, gittiğimiz şeridi ayarlamadığımız ve şeridimize göre hızımızı ayarlamadığımız sürece hız kazasından ölüme giden bir yolculuk başlayabiliyor.”

2022'de trafik kazalarında 5 bin 229 kişi ölmüş: En az ölümlü kaza İstanbul'da2022’de trafik kazalarında 5 bin 229 kişi ölmüş: En az ölümlü kaza İstanbul’da

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.