Bebeklerinin cesedini evde sakladılar, kokmaya başlayınca da poşete koyup itfaiyeye ihbar ettiler

Adana'da bir evde siyah poşette bulunan bebek cesediyle ilgili iddianame tamamlandı. Baba Talay'ın ifadesi anne Talay'ın söylediklerini çürüttü ve sanıklar hakkında 25'er yıl hapis cezası istendi.

Gündem 17 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Adana Seyhan’da bir kadın bebeğinin öldüğünü ve gelenlerin bunu tespit edeceğini bile bile tuhaf bir ihbarda bulundu ve ihmal mi, cinayet sonucu mu olduğu anlaşılmayan ürkütücü gelişme hazırlanan iddianameye de yansıdı.

Ayşegül Talay 8 Nisan’da itfaiyeyi arayarak anahtarını evde unuttuğunu söyledi. İtfaiye ekipleri bunu rutin bir ihbar sanıp yola çıktı, ama görecekleri farklıydı. Evin önüne gelip kapıyı açtıklarında ağzı bağlı bir poşet gördüler, poşeti açınca da bir bebek cesediyle karşılaştı. Evde yaşayan Ayşegül Talay evliydi, ve Suat Talay ile yaşıyordu ama olay günü Suat Talay evde yoktu, Ayşegül Talay anlaşılır biçikde gözaltına alındı.

‘Bir haftadır uyuyor sandım’

Ayşegül Talay ilk ifadesinde uyuşturucu etkisinde olduğunu, bebeğinin öldüğünden haberi olmadığını ileri sürdü: “Bir  hafta önce babasıyla yıkamıştık. Sonra sobanın yanına yatırdım. Hiç uyanmadı. Bir haftadır uyuyor zannediyordum.” İfadenin ardından Ayşegül Talay ile daha önce hakkında uyuşturucu kullanmaktan suç kaydı olan Suat Talay da yakalanıp tutuklandı.

Bebeğin derisi yorgana yapışmış

Olayla ilgili savcılık da soruşturmasını tamamlayıp iddianame hazırladı, iddianame Adana 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede Adana Adli Tıp Grup Başkanlığı’nca yapılan ölü muayene ve otopsi işlemi neticesinde 50,5 santimetre boyunda, 2 kilo 13 gram ağırlığındaki kız bebeğin yorgana sarılı halde bulunduğu, yorgandan ayrılırken bebeğin dokusunun zarar gördüğü belirtildi.

Doktor bebekteki gelişim geriliğini fark etmiş

İddianamede yeni doğum yapan Ayşegül Talay’ın aile hekimi de tanık olarak yer aldı. Aile Hekimi F.D. doğumdan sonra anne Talay ile telefonda konuştuğunu, bebeği getirmesini istediğini anlattı. Doktorun anlatımına göre muayene sırasında bebekte gelişim geriliği ve bakım yetersizliği olduğunu fark etmişti. Bu nedenle de durumu İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bildirmiş, müdürlük iki hafta sonra bebekten aile hekiminin yeniden topuk kanı almasını istemişti. Ancak ikinci kan örneği için Ayşegül Talay’ı arayan doktor kendisine ulaşamadı ve bebeği de bir daha görmedi.

Annenin cezai ehliyeti tam

Anne Talay’ın, beyanlarında akıl sağlığıyla ilgili şüphe oluşması üzerine cezai ehliyetinin tam olup olmadığını tespiti için Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde gözlem altına alındığı belirtilen iddianamede kurul tarafından hazırlanan raporda ‘sanığın suç tarihi itibarıyla akıl hastalığının bulunmadığı, cezai ehliyetinin tam olduğu’ bilgisine yer verildi.

‘Kokmaya başlayınca siyah poşete koyduk’

İddianamede baba Suat Talay’ın ifadesi de yer aldı. Baba Talay’ın anlatımına göre aile sağlık merkezindeki doktorun tavsiyesi üzerine eve döndüklerinde bebeği eşiyle birlikte yıkadılar. Bebeği emzirmesi için anne Talay’a veren Suat Talay yerdeki yorgan üzerinde uyuyakaldı. Sabah saatlerinde anne Talay ‘Çocuğa ne olmuş?’ diye bağırınca uyanan Suat Talay bebeğin yerde cenin pozisyonunda olduğunu gördü. Baba Talay bebeği kucağına aldığında sertleştiğini anladı ve anlatımına göre suni teneffüs yapmaya çalıştı: “Ancak nefes almıyordu. Öldüğünü anlayınca battaniyeyi üzerine örttüm. İki gün boyunca bebekle aynı evde kaldık. Bebek kokmaya başlayınca da siyah bir poşete koyduk. Olaydan kimseye bahsetmedik ve Ayşegül ile evden çıktık. Döndüğümüzde Ayşegül ile tartıştım ve evden kaçtım.”

İhmalden ölüme sebebiyet

İştirak halinde hareket ettikleri belirlenen sanık anne ve babanın ‘ihmali davranışla kasten öldürme’ suçundan 20’şer yıldan 25’er yıla kadar hapsi edilen iddianamede şu tespitler yer aldı:

“Sanıkların bebeği yıkadıktan sonra elektrikli sobanın yanına bıraktıkları, bebeğin burada uzun süre kaldığı, anne ve babanın bebeğin elektrikli soba önünde uzun süre kalmasının bebeğin sağlığı açısından tehlike oluşturacağını bilebilecek durumda olduğu, hayatın olağan akışı ve genel yaşam tecrübeleri içinde anne Ayşegül Talay’ın ‘bebeğin uyanmadığı için uyuduğunu zannettiği’ şeklindeki ifadesinin gerçeği yansıtmadığı gibi akla ve mantığa da uygun düşmediği, sanıkların bebeğin öldüğünü anlayınca hiçbir yere başvurmadıkları, bebeği poşet içine koydukları, sanıkların bebeğin bakım yükümlülüklerini yerine getirmedikleri ve ihmali davranışla bebeğin ölümüne sebebiyet verdikleri anlaşılmıştır.”

Tutuklu sanıklar Ayşegül ile Suat Talay’ın yargılanmasına ileriki günlerde Adana 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

Ege'de yeni bilanço: Beş göçmen boğularak öldü, biri bebek üç göçmen kayıpEge’de yeni bilanço: Beş göçmen boğularak öldü, biri bebek üç göçmen kayıp

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.