Kendisinden dayanıklı bina beklenen başkana göre depremin nedeni: İnsanoğlu azmış!

Ak Partili Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selahattin Gürkan deprem için "İnsanoğlu ne zaman azmışsa bu ve benzeri felaketlerle karşı karşıya kalır" dedi. Gürkan'ın 9 yıldır başkanlık yaptığı Malatya'da depremde 3 bin 899 bina yıkıldı, 1,346 kişi yaşamını kaybetti.

Gündem 24 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Selahattin Gürkan 800 bin nüfuslu Malatya'yı yönetiyor.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın seçim çalışmaları sırasısında ziyaret ettiği bir evde depremle ilgili kurduğu cümleler sosyal medyada gündem oldu. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Gürkan, depremin nedenini ‘insanoğlunun azmışlığı’ olarak açıklarken “Onun için biz kendi durumumuzu düzeltmedikçe Allah bizim durumumuzu düzeltmez” diye konuştu.

Gürkan’ın konuşmasının tamamı şöyle:

‘Ben de bir bilim adamıyım, ben de öğretmenim bu Naci Görür var onun açıklamaları tabii deprem fay hatları var bu bilimsel raporlar… Ama Cenab-ı Allah’ın Kuran’ı Kerim’de ayetleri var, insanlara nasihatleri var. İnsanoğlu ne zaman azmışsa buna benzer felaketlerle karşı karşıya kalmıştır. Onun için biz kendi durumumuzu düzeltmedikçe Allah bizim durumumuzu düzeltmez. Ayeti kerimede var ‘Bir Millet kendini düzeltmedikçe Allah o milletin durumunu düzeltmez.’ Ben hepinize teşekkür ediyorum. Ama bizim vatandaşlarımız çok kadirşinas vatandaş. Ben vatandaşımızda en ufak böyle bir şey görmedim. Bu tarz provakatif şeyler bin kişiden, on bin kişiden biri çıkıyor. O da çıkacak ki o binlerce insanın kıymetini bilelim.’

Birçok kullanıcı Gürkan’ın açıklamasına sosyal medyadan tepki gösterirken, CHP Malatya milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Malatyalılara en büyük hakarettir! Bu vasıfsızlığa, liyakatsızlığa mecbur değilsiniz” dedi.

Gürkan’ın kurduğu cümlelerde adı geçen Prof. Dr. Naci Görür de sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Görür, “Bilim insanları yıllarca önceden depremin Malatya’ya gelmekte olduğunu söylediler. Ben her vesileyle Malatya’yı, Erkenek’i, Sinciki’i uyardım. Defalarca Malatya’ya depremin gelmekte olduğunu, önlem alınması gerektiğini söyledim. Valilik ve Belediye huzurunda konuşmalar yaptım, İnönü Üniversitesinde konferanslar verdim. Canlarımızı korumak için kılını dahi kıpırdatmayan yerel yönetici temsilcisi şimdi Malatya’nın güzel insanlarını ve ölen canlarımızı azdıkları için öldüler diye suçluyor. Bir doğa olayını kutsal inançlarımızı da lekeleyecek şekilde yorumlayan bu bilgisiz zatı tüm Malatyalılara şikayet ediyorum” dedi.

Gürkan 6 Şubat depremlerin ardından katıldığı Habertürk canlı yayınında, “Bütün cenazelerimizin cenaze namazları kılınmıştır; kendi inanç değerlerimize uygun şekilde defnedilmiştir” demiş, bu ifadesine gazeteci Mehmet Akif Ersoy, “Cenaze defnetmeyi başarı olarak görüyorsak vay halimize” diye tepki göstermişti.

Akademik kariyeri olmayan ‘bilim adamı’

Sosyal medyaya düşen sözleri sonrası Selahattin Gürkan’ın yaşam öyküsü en çok merak edilen konuların başında geldi. Sözkonusu videoda kendisinin bilim adamı olduğunu söyleyen Selahattin Gürkan’ın akademik bir kariyeri bulunmuyor. Gürkan’ın kendi yazdığı özgeçmişine göre Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bölümü, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat bölümü ve Bolu Eğitim Enstitüsü bölümlerinden mezun olmuş. Milli Eğitim Bakanlığı’nda ilçe müdürlüğüne kadar yükselen Gürkan, siyasete girmeden önce de Malatya İŞ-KUR müdürü olarak görev yapıyordu. 2004 yılında Batalgazi İlçe Belediye Başkanı seçilen Gürkan 2014 yerel seçimlerine kadar bu görevini yürüttü. 2014 yerel seçimlerinde ise Ak Parti’den Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Gürkan’ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı Malatya’da 6 Şubat depreminde 3 bin 899 bina yıkılırken, 1,346 vatandaş ise hayatını kaybetti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.