Türkan Şoray’dan kadınlara: Hakkınızı arayın kendinizi ezdirmeyin

Türk sinemasının Sultan'ı Türkan Şoray kadınlara seslendi: "Hakkınızı arayın, kimseye kendinizi ezdirmeyin." Aklının deprem bölgesindeki insanlarda olduğunu söyleyen Şoray "Seçimler geçsin hemen bölgeye gideceğim, onlara sarılacağım" dedi.

Kültür Sanat 2 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

“Yıllar önce bazı filmlerde, uğradığı haksızlık karşısında sesimi çıkaramayan kadın rolleri oynadım. Sonra gelen senaryolarda hakkına sahip çıkan olduk ve şimdi canavarım. Hakkımı arıyorum. Hepimiz haklarımızın farkındayız. Hiçbirimiz kendimizi ezdirmiyoruz.” Türk sinemasının Sultanı Türkan Şoray’a ait bu sözler. Kısa, öz ve çarpıcı. Hem bir oyuncu hem de Türkiye’de yaşayan bir kadın olarak.

Şoray, Amasya’nın Merzifon ilçesinde düzenlenen 6. Merzifon Kitap Fuarı’nın açılışına katıldığı zaman sarf etti bu sözleri. Türk sinemasında kadına ama özellikle star kadınlara atfedilen rol ‘güzel ve namuslu kadın’dı. Kadının cinselliği yoktu. Şoray da bu dönemde birçok filmde tam da dediği gibi haksızlığa uğradığı halde sesini çıkarmayan kadın rolleri oynadı. Sonraları ise daha dişli rollerde izledik kendisini. Bunun sebebi tam da söylediği gibi gelen senaryolarda hakkını arayan kadın rolleri tercih etmesiymiş.

Aklım deprem bölgesindeki insanlarımızda

Şoray’ın malum kitap fuarında konuştuğu için kitapların dünyasından da seslendi insanlara ve annelere de bir tavsiyede bulundu: “Çocuklarınıza kitap sevgisi küçükken aşılayın.” Ama aklı deprem bölgesindeki insanlarımızdaydı. “Onlar orada çok zor durumdalar. İnşallah seçimden sonra ilk yapacağım şey deprem bölgesine gitmek, onlarla sarılmak olacak” dedi.

Sultan’dan depremzedelere yardımSultan’dan depremzedelere yardım

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.