Enkaz altındaki kızının elini tutan baba: Ellerine sarıldım ama hiçbir çare bulamadık
Depremin üzerinden tam iki ay geçti. Bakan Süleyman Soylu'nun dünkü açıklamasına göre; 50 bin 399 kişi hayatını kaybetti. 10 Haber olarak son durumu CHP Milletvekili Mehmet Güzelmansur ile Ak Parti Milletvekili Mehmet Cihat Sezal'a sorduk.
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dünkü açıklamasına göre, 50 bin 399 kişi hayatını kaybetti.
Soylu, “Can kaybı 50 bin 399’a yükseldi. Vefat az açıklanıyor sözleri spekülasyon, kimliklendirme sürüyor, sayı güncellenebilir” dedi.
İçişleri Bakanlığı dün ayrıca, mart ayına ilişkin deprem bölgesinde yürütülen çalışmalar ve yurt genelinde süren operasyonlara ait verileri paylaştı.
Buna göre, depremden etkilenen 8 ilde 345 çadır kentte toplam 656 bin 553 çadır kuruldu. Çadırlarda barınan kişi sayısı ise 2 milyon 626 bin 212 oldu.
305 konteyner kentin bulunduğu 10 ilde ise kurulması planlanan 132 bin 447 konteynerden 49 bin 202’sinin tamamlandığı, ayrıca 17 bin 541 ortak tuvalet ve 8 bin 259 ortak duşun hizmete girdiği, konteynerde barınan kişi sayısının 78 bin 718 olduğu kaydedildi.
Bölgeden tahliye edilen kişi sayısının ise 1 milyon 549 bin 344 olduğu açıklandı.
Mobil mutfak ile 350 noktada sıcak yemek hizmetinin sunulduğu deprem bölgelerinde, 2 milyon 53 bin 117 binanın hasar tespitinin yapıldığı, 313 bin 325 bina ve 893 bin bağımsız bölümün, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve yıkık olarak kategorilere ayrıldığı belirtildi.
Deprem bölgesiyle ilgili İçişleri Bakanlığı son verilerinin yanı sıra bir de bölgenin milletvekillerinin izlenimlerine bakmak gerek…
Depremin ardından geçen iki ayın büyük bir bölümünü deprem bölgesinde geçiren iki vekil, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal, 10 Haber’e son durumu anlattı.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal, bölgedeki son durumu şöyle aktardı:
“Konteyner kentlerimiz hızlı bir şekilde kuruluyor. Yeni doğum yapmış kadınlar ve aileleri, aynı zamanda çocuklu aileler öncelikli oluyor. Askerimiz tarafından çadır kentler düzenli hala getiriliyor. Dağınık olan çadırlar da düzenli hale getiriliyor. Barınma alanlarını konforlu hale getirmeye çalışıyoruz. Esnaflarımızın da ihtiyaçlarını karşıladık. Şu ana kadar ki süreçte hem vatandaşımızın barınmasını, hem de esnafımızın sorunlarını çözdük. Bundan sonraki süreçte kalıcı konutlar yapılacak.”
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ise Hatay’da sorunların sürdüğünü belirtip şunları anlattı:
“Hala enkazın altından cenazeler çıkıyor. Hatay’ı inşaa etmek için ve Hatay’da kalan insanların
hayatlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için çalışıyoruz. Ama ne yazık ki, hala insanlar çadır peşinde, hala insanlar seyyar tuvalet peşinde, hala duş kabini peşinde… Depremin üzerinden iki ay geçti, fakat temel sorunlar çözülemedi.
Depremin Hatay’da yarattığı etki, diğer 10 ile bedel… Çok sayıda insanımız Hatay’ı terk etti, ama artık insanlar geri dönmek istiyorlar. Geri dönecekler ama burada yaşam alanı yok, çadır yok, konteyner yok.”