Depremde zarar gören tarihi eserlerin onarımı başlıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören tarihi yapıların onarım çalışmaları başlıyor. İhale süreci tamamlanıp onarım sürecinin başladığı tarihi eserler arasında Hatay'daki Arasta Camii, Ulu Camii, Fatikli Camii ve Rum Katolik Kilisesi yer alıyor.

Kültür Sanat 27 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
İhale süreci sonrası depremlerde hasar gören tarihi yapıların onarımı başladı.

Kahramanmaraş merkezli 7.7’lik depremde büyük zarar gören bölgedeki tarihi yapıların onarımı başlıyor. Felakette büyük zarar gören tarihi yapıların onarımı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Vakıflar Genel Müdürlüğü üstleniyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne ait 8 hizmet binası, 6 müze ve 7 tarihi kale başta olmak üzere toplam 21 yapıdan oluşan eserlerin onarımı için ihale çalışmaları tamamlandı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Vekili Birol İnceciköz depremde hasar gören 4 müze ve bir kalenin onarımına dair ihale sürecinin de devam ettiğini söyledi. İnceciköz, “Kendi içinde, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı ve yıkılmış olarak sınıflandırılan; güçlendirme ve restorasyon/rekonstrüksiyon projeleri, yapılan tespitler ve bilimsel danışma kurulunun öneri ve görüşleri doğrultusunda hazırlanarak ilgili koruma bölge kurulu tarafından uygun bulunan taşınmaz kültür varlıkları; hasar durumları doğrultusunda sağlamlaştırılmakta, onarılmakta ya da yeniden inşa edilmektedir” dedi.

Depremde zarar gören 60 eserin ihalesi tamamlandı

Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, depremde zarar gören 60 tarihi eserin ihalesini gerçekleştirdiklerini ve sözleşmelerini yaptıklarını belirtti. Aksu, ihalesi biten eserlerin de bilim heyetleri tarafından değerlendirildiğini belirterek şunları söyledi. “11 şehrimizi kapsayan depremin yaraları ülke olarak sarılırken bir yandan da şehirlerimizin simgeleri haline gelen eserlerimizi ayağa kaldırmak için çalışıyoruz. Bu kapsamda ilk olarak sözleşmesi yapılan ve artık ihyaya başlanacak olan Abdülkadir Ağa Camii, Fatih Paşa (Bıyıklı Mehmet Paşa- Kurşunlu) Camii ve Türbesi, Arasta Camii, Ulu Camii, Hatay Fatikli Camii, Rum Katolik Kilisesi ilk eserlerimizden olacak.”

Büyük bir sorun çözülüyor: Tarihi yapıların bakım ve onarımdan Kültür Bakanlığı da sorumluBüyük bir sorun çözülüyor: Tarihi yapıların bakım ve onarımdan Kültür Bakanlığı da sorumlu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.